Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere Pierre Cochard-t, Franciaország belgrádi nagykövetét fogadta

2023.02.20.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a Városházán találkozott ma Franciaország szerbiai nagykövetével, Pierre Cochard-ral. Ez alkalommal Stevan Bakić polgármester kijelentette, hogy a szívélyes megbeszélésen több témáról is beszélgettek, és Őexcellenciája, Cochard nagykövet úrral egyetértettek annak megítélésében, hogy a Szerbiát és Franciaországot összekötő történelmi közelség és barátság jó alapot jelent az együttműködés bővítésére helyi szinten is.

15646_1.jpg  

„Nagykövet úrnak bemutattam városunk szinte minden értékét, különös tekintettel a Kisbajmok Ipari Övezetre, amelyen belül a vámszabad terület is, Szabadka város gazdasági fejlődésének motorja és büszkeségünk működik. Sok témát érintettünk és sok információt cseréltünk. Megállapodtunk, hogy továbbra is kapcsolatban maradunk, és a szabadkai önkormányzat és a francia nagykövetség közötti kapcsolattartók is meghatározásra kerültek.” – mondta Stevan Bakić.

Elmondta, hogy Szabadka geostratégiai helyzete rendkívül kedvező, egy modern európai város, ahol több mint 20 nemzet tagjai élnek együtt harmóniában, és éppen ez a sokszínűség teszi felismerhetővé Szabadkát, ez az előnye és erre minden szabadkai büszke.

"Őexcellenciájával egyetértettünk abban, hogy Szerbia és Franciaország történelmi közelsége és barátsága jó alapot jelent a helyi szintű együttműködés bővítéséhez. A Szerbia és Franciaország közötti diplomáciai kapcsolatoknak, mint ismeretes, nagy hagyományai vannak, 1839. március 20-án kezdődött Kragujevacon az akkori fővárosban. Emmanuel Macron francia elnök 2019. július 15-16-i szerbiai látogatása után megerősödött a két ország partnersége, és különösen a gazdaság területén vált fokozottabbá az együttműködés. Szerbiában 100 francia vállalat működik, amelyek mintegy 17000 embert foglalkoztatnak." - mondta Stevan Bakić polgármester.

15646_2.jpg  

Kiemelte, hogy a mai megbeszélésen megállapításra került, hogy Franciaországnak, mint gazdaságilag nagy és erős országnak és jelentős politikai tényezőnek, rendelkeznie kellene olyan erős francia céggel, amely tagja lenne a szabadkai vámszabad terület külföldi befektetők csoportjának. 

„Szabadka város, akárcsak egész Szerbia, az elmúlt években gazdasági növekedést jegyez, ami elnökünk Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke rendkívül bölcs és felelősségteljes béke-, stabilitás- és gazdaságfejlesztési politikájának az eredménye. Büszkén ismétlem meg ez alkalommal szavait, hogy elértük, amit elődeink vállaltak: egy erős, önálló és szabadelvű Szerbiát, amely képes megvédeni népét és nemzeti érdekeit, és amelynek szavát meghallgatják és tiszteletben tartják." - hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester. 

Cochard nagykövet megköszönte Stevan Bakić polgármesternek a szabadkai fogadtatást, és megjegyezte, hogy a Szerbiával hosszú barátságot ápoló Franciaország képviselőjeként érkezett ebbe a városba.

"Ez a barátság megerősödött Macron elnök 2019-es látogatása és a régió iránti folyamatos érdeklődése során. Macron elnök kívánsága, hogy erős Szerbia csatlakozzon az erős Európai Unióhoz.” – mondta Cochard nagykövet.

Kiemelte, azon fáradoznak, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás nehéz szakaszain mielőbb túl lehessen lépni.

15646_3.jpg   

"Ezért Macron elnök Scholz kancellárral arra törekszik, hogy a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása előtérbe kerüljön. És abban az európai jövőben Szabadkának különleges helye és szerepe van, hogy összekötő tényező legyen. Kellemesen meglepett minket a gazdasági téren tapasztalható dinamizmus, és törekedni fogunk a Szerbiában már jelen lévő francia cégek Szabadka iránti ösztönzésére. Ezek a francia cégek nagyon jelen vannak az infrastruktúra, a hulladékfeldolgozás, a vízgazdálkodás, a városfejlesztés területén, és a polgármesterrel beszélgettünk a Francia-Szerb Gazdasági Kamarával való együttműködésről, amelynek küldöttsége látogatást tehetne Szabadkán." - mondta a nagykövet. 

Elmondása szerint a polgármesterrel folytatott megbeszélésen szóba került a Francia Fejlesztési Ügynökség (AFD) programja is a Világbankkal és a Fejlesztési és Építésügyi Minisztériummal együttműködve.

"Olyan programról van szó, amely lehetővé teszi a lokális közösségek számára a városi közlekedésfejlesztés lehetőségeinek fejlesztését, természetesen kiemelt hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre. Ez is egy olyan terület, amelyről folytatjuk a tárgyalásokat. A kulturális együttműködésről is beszéltünk a polgármesterrel, és szeretném megemlíteni, hogy Franciaország is részt vesz a palicsi Európai Filmfesztiválon, az újvidéki Francia Intézet pedig a kulturális intézményekkel való együttműködést kívánja fejleszteni." – jelentette ki Pierre Cochard nagykövet.

15646_4.jpg

A Városháza zöldtermében tartott találkozón részt vett Stanislas Pierre kulturális együttműködési tanácsadó, a Szerbiai Francia Intézet igazgatója, Zagorka Panić polgármesteri tanácsos, városi menedzser, valamint Srđan Samardžić, a városi tanács gazdaságért felelős tagja.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>