Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a hagyományos Hercegovinai Est elnevezésű rendezvényt

2023.02.04.

A Hercegovina Hagyományápoló Egyesület napja megünneplésének alkalmából rendezték meg ma este Szabadkán, az Ivan Sarić Műszaki Iskola nagytermében a tizedik Hercegovinai Estet. Ezen a hagyományos ünnepségen, amelyen a hercegovinaiak, a leszármazottak és Hercegovina barátai gyűltek össze több mint nyolcszázan, jelen volt Szabadka polgármestere, Stevan Bakić, valamint Bileća, Berkovići, Gacko, Ljubinje és Trebinje vezetői és képviselői is, Kelet-Hercegovinából.

15622_1.jpg 

Bakić polgármester a jelenlévőkhöz szólva elmondta, hogy kihívás kiállni és beszélni a hercegovinaiak, okos és bölcs emberek, nagyszerű szónokok előtt, és emlékeztetett arra, hogy a szerb tudomány és kultúra legnagyobb nevei: Jovan Cvijić, Ivo Andrić, Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Momo Kapor... folytattak kutatást és írtak Hercegovina népének személyiségéről, jelleméről. 

Szólt arról is, hogy Jevto Dedijer Jovan Cvijić rábeszélésére tíz év kutatás után 1909-ben kiadta a Hercegovina című nagyméretű tanulmányát, amely Momo Kapor szerint "több mint egy könyv", Rajko Petrov Nogo pedig az nyilatkozta: "ő mentette meg házunkat". 

„A hercegovinaiak – írták ezek a nagy nevek – dinarai típusú emberek, természetüknél fogva udvariasak és szívélyesek, a táj pedig, ahonnan származnak szerény és hívő emberré tette őket. Mindez kihatással volt jellemükre, hogy óvatosak és figyelmesek legyenek, egyben igen büszkék is. Legyenek is büszkék dicső őseikre, dicsőséges történelmükre, dicsőséges szokásaikra, mert ezek a hercegovinaiak." – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

15622_2.jpg 

Hozzátette: egy ünnepség után egy meglehetősen cinikus üzenetet küldtek neki, amely így szólt: "Hol vannak a hercegovinaiak, megint elkéstek."

„Én ma este azt válaszolom nekik: Itt vannak az én hercegovinaiaim. Soha nagyobb számban. És soha nem késnek, mindig időben és jó helyen vannak, ha szükség van rájuk.” – emelte ki Stevan Bakić.

Elmondta, hogy a Hercegovina Hagyományápoló Egyesület Szabadka város társadalmi életének minden területén részt vesz, tevékenységével hozzájárul a város fejlődéséhez, de sikerül kapcsolatot ápolnia szülőföldjével, megőrizni és ápolni hagyományait és szokásait.

"Szabadka Város Önkormányzata mindig a rendelkezésükre áll, és a lehető legnagyobb támogatást nyújtja önöknek. Végezetül gratulálok a Hercegovina Hagyományápoló Egyesületnek az egyesület napja alkalmából, és sikeres munkát kívánok az elkövetkező években, mindannyiuknak pedig, kedves barátaim, kellemes szórakozást és minden jót kívánok.” - zárta szavait Stevan Bakić polgármester.

15622_3.jpg 

Dragoslav Andrić, a Hercegovina Hagyományápoló Egyesület elnöke, többek között megjegyezte, hogy az egyesület vezetősége és tagjai igyekeztek ápolni az óhaza, a bérces Hercegovina hagyományait és szokásait, lehetőségeikhez mérten pedig törekedtek arra is, hogy segítsék a hercegovinaiakat, valamint a lokális közösség többi tagját. 

A rendezvényen beszédet mondott Dr. Georgi Engelhardt, az Orosz Otthon – a Belgrádi Orosz Tudományos és Kulturális Központ vezető tanácsadója, Stevo Drapić, Ljubinje város polgármestere, Pero Zubac író és költő, valamint Aleksandar Dunić színházi és televíziós színész, aki elszavalta Laza Kostić Santa Maria della Salute című versét. 

15622_4.jpg

Az esti ünnepség részeként Dragoslav Andrić, a Hercegovinai Hagyományápoló Egyesület elnöke, köszönőlevelet adott át dr. Luka Anđelić szülész nőgyógyásznak, Milijana Adamović fogorvosnak, tízgyermekes édesanyának, Ljubomir Pavlović guszlásnak és Nebojša Ratkovićnak, a trebinjei Jovan Dučić Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjének, és külön köszönőlevelet Borivoj Vukajlovićnak, a Hercegovina Hagyományápoló Egyesület alapítójának.

15622_5.jpg

Köszönőlevelet kapott még Branko Stanković újságíró, a Kör négyszögesítése című műsor szerzője, valamint Milivoje Beštić újságíró, akik nem tudtak részt venni a Hercegovinai Hagyományápoló Egyesület napjának ünnepségén.

15622_6.jpg

A Hercegovinai Estet autentikus ételek, dalok és táncok színesítették, és alkalmi kulturális és szórakoztató műsor, melyen híres énekesünk, Aco Pejović és zenekara lépett fel.

15622_7.jpg

A Hercegovina Hagyományápoló Egyesület alapító ülését 2014. január 26-án tartották a Szabadka melletti Dušanovo településen. A Hercegovina Hagyományápoló Egyesület 2014. február 15-én tartotta első csatlakozási megállapodását a szabadkai Patria Hotelban. A Hercegovina Hagyományápoló Egyesület napja február 15., védszentünnepe pedig Kisboldogasszony napja (szeptember 21.).

15622_8.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>