Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A bunyevácok megünnepelték a Nagy prelo napját

2023.02.02.

A bunyevác nemzeti közösség négy nemzeti ünnepének egyikét - a Nagy prelo napját ünnepelte ma este a szabadkai Spartak étteremben. Az 1879. február 2-án megtartott első nyilvános prelo emlékére rendezett ünnepség részeként – amikor is ünnepi népviseletbe öltözve mutatkoztak be a nagyközönség előtt azzal a szándékkal, hogy megmutassák létezésüket és eredetük miatti büszkeségüket - a hagyománynak megfelelően megválasztották a prelo legszebb dalát és legszebb hölgyét. A rendezvényen jelen volt Milorad Veljović, a köztársasági elnök képviselője, Alma Rizvanović, a kormányalelnök, kulturális és információs miniszter nemzeti kisebbségekért felelős szaktanácsadója, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Milan Micić, tartományi kulturális és tájékoztatási titkári tanácsos és Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke.

15621_1.jpg 

Milorad Veljović beszédében kiemelte, hogy Szerbia tisztel minden nemzeti kisebbséget, és örül annak, hogy a bunyevácok is nemzeti kisebbségi státusszal rendelkeznek. 

15621_2.jpg

„Szerbia mindenki barátja szeretne lenni, nemzetiségre és vallásra való tekintet nélkül. A bunyevácok tisztelik hagyományaikat, de hazájukat, Szerbiát is, amely minden bizonnyal megfelelő módon viszonozza majd ezt. Ez Szerbia érdeke is, amely ma egy teljesen más ország az emberi jogok tiszteletben tartása szempontjából. Szerbiának példaként kell szolgálnia, és példa is, Szabadka pedig ma is az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek tiszteletben tartásának igazi mintája” – hangsúlyozta Milorad Veljović. 

Stevan Bakić polgármester február 2., a bunyevácok nemzeti ünnepe, a Nagy prelo napjához gratulálva elmondta, hogy Szabadka város rendkívül jó együttműködést ápol a Bunyevác Nemzeti Tanáccsal, 2021 májusa pedig a bunyevác nemzeti közösség és Szabadka történetébe aranybetűkkel marad beírva, mert mint mondta, ezen a dátumon vált lehetővé az önkormányzatban a bunyevác nyelv és írás egyenrangú használata. 

„A szerb, magyar és horvát mellett a bunyevác nyelv lett ezáltal a negyedik hivatalos nyelv városunk területén. Szívből gratulálok. Ha valaki megérdemli, az a bunyeváci közösség, amely óriási hozzájárulását adta Szabadkához és Szerbiához is. A szabadkai önkormányzat a jövőben is hatalmas támogatását nyújtja Önöknek, mert a ma esti összejövetel egyik üzenete a bunyevác nemzeti kisebbség sajátosságának ápolása, amely mindig ugyanolyan jogokkal fog rendelkezni, mint a többi nemzeti közösség, amely Szabadka város területén él és dolgozik.” – mondta Stevan Bakić polgármester. 

15621_3.jpg

Emlékeztetett, hogy Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke több alkalommal is hangsúlyozta: hazánk elkötelezett a nemzeti kisebbségek egyéni és kollektív jogainak védelme és folyamatos javítása mellett. 

"A mi feladatunk az, hogy kitartsunk és támogassuk azt az állami politikát, amelyet Vučić elnök szorgalmaz. Ezt támasztja alá az is, hogy a szabadkai önkormányzat a Bunyevác Nemzeti Tanács számára forrást biztosított fennállásának 20 éves fennállása alkalmából - egy nagy probléma megoldására, megfelelő hely biztosítására a munkához, alkotáshoz és gyülekezéshez. 2022 végén négymillió dinárt utalt a Bunyevác Nemzeti Tanácsnak a Bunyevác-ház megvásárlására. Szeretnék minél előbb ott találkozni önökkel, hogy együtt ünnepelhessük jeles dátumaikat és újabb sikereit” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

A jelenlévőket Milan Micić és Suzana Kujundžić Ostojić is köszöntötte, aki többek között elmondta, hogy ez a nagy bunyevác prelo az egész bunyeváci közösségnek szól, és a Bunyevác Nemzeti Tanács idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. 

15621_4.jpg

"Kedves polgármesterünktől csak egy részét hallották annak, amit az elmúlt két évtizedben tettünk. Bunyevác Nemzeti Tanácsunk első elnöke, Nikola Babić gyakran mondja, hogy a nulláról kezdtük. És hosszú utat tettünk meg. Izgatottan várjuk, hogy mindent, amit teszünk és építünk a bunyevác otthonban tehessük, amelyről a Bunyevác Nemzeti Tanács alapításának ünnepén, február 23-án fogunk még hallani. Szeretnék köszönetet mondani a Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumnak, valamint Szabadka Város Önkormányzatának, akik forrást biztosítottak és hozzájárultak ahhoz, hogy évfordulókhoz illően elegánsan és szépen rendezzük be ezt az egész enteriőrt. Végezetül csak még egy mondatot mondanék, amihez mindig is ragaszkodtunk, ez pedig: „Hadd tudják, él a bunyevác” – mondta Suzana Kujundžić Ostojić. 

15621_5.jpg

A Nagy prelo napján idén is megválasztották a legszebb fonót és a legszebb fonó dalt. A legszebb fonó a zsűri és a vendégek szerint Sara Švraka lett, az első udvarhölgy Milica Saulić, a második pedig Martina Vojnić Hajduk lett. A zsűri szerint a legszebb dalt Alisa Prćić Vukov írta, melynek címe Nek se divani.

15621_6.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>