Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Ivica Dačić és Gordan Grlić Radman: Fontos, hogy csökkentsük a Belgrád és Zágráb álláspontjai közötti különbségeket

2023.01.28.

Ivica Dačić, a Szerb Köztársaság Kormányának első alelnöke és külügyminiszter, valamint Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter ma este Szabadkán megállapodott a Belgrád és Zágráb álláspontjai közötti eltérések csökkentését célzó lépésekről, hogy a nyitott kérdések ne terheljék a horvátországi szerbeket és a szerbiai horvátokat. Ivica Dačić, a Gordan Grlić Radmannal folytatott beszélgetést követően kijelentette, hogy a találkozó során úgy ítélték meg, hogy függetlenül attól, hogy másként gondolkodunk a múltbeli kérdésekről, meg kell keresni az együttműködés módjait és mechanizmusait.

15610_1.jpg

Elmondta: mindketten üdvözlik Aleksandar Vučić szerb elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök által a davosi csúcstalálkozón elért tárgyalási keretet.

Az első kormányalelnök jelezte, hogy megállapodott a horvát külügyminiszterrel arról, hogy a következő hónapokban előkészítik a kétoldalú találkozójuk platformját.

Kiemelte, megállapodtak abban, hogy a következő hónapban a szerb és a horvát külügyminisztérium munkatársainak találkozójára kerül sor, amelyen áttekintést kell adni a kétoldalú tárgyaláson megvitatás tárgyát képező kérdésekről.

El kell végezni – mint mondta – a helyzetelemzést és azoknak a kérdéseknek a jegyzékét, amelyekkel Belgrád és Zágráb foglalkozni fog, valamint azt, hogy ki lesz a Horvátországgal folytatott együttműködés szerbiai nemzeti koordinátora.

15610_2.jpg

Bejelentette, hogy Tanja Miščević, Szerbia európai integrációért felelős minisztere tárgyalást folytat Gordan Grlić Radman külügyi- és európai ügyekért felelős miniszterrel Horvátország európai integrációs tapasztalatairól, és az egyes tárgyalási fejezetekkel kapcsolatos kérdésekről.

Üdvözölte a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok együttműködését, és pozitívan értékelte a szerbek részvételét a horvátországi kormányzásban, valamint Tomislav Žigmanov miniszter fontos szerepét Szerbia kormányában, aki szintén aktív a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokban.

Egyúttal elégedettségét fejezte ki, hogy részt vehetett a Nagy Prelon – a szerbiai horvátok rendezvényeinek egyikén.

Horvátország külügyminisztere hangsúlyozta, hogy az állampolgárok érdeke a két ország tisztségviselőinek együttműködése, megemlítette a két ország kapcsolatának következő lépéseit, a megvitatásra kerülő kiemelt kérdések számbavételétől kezdve Tanja Miščević európai integrációs miniszter zágrábi látogatásáig, mert mint hangsúlyozta, Horvátország érdeke, hogy segítse és támogassa Szerbiát európai útján.

15610_3.jpg

Hozzátette: a ma esti beszélgetésen ismertette a tervet, amely magában foglalja a két ország külügyminiszteri tanácsosainak találkozóját, a következő pedig a nyitott kérdésekért felelős államtitkári szintű koordinátorok találkozója lesz.

Elmondta, Horvátországnak van miniszterhelyettesi rangban levő megbízottja, aki a Szerbiával fenntartott kapcsolatokért lesz felelős, és azt várja, hogy Szerbia is kinevezze a sajátját.

Jó hír, hogy folytatódik az eltűntek sorsát kutató munka, Horvátország 1816 embert keres és hozzátette, hogy a szerbiai kormány eltűnt személyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, Veljko Odalović hétfőn, január 30-án Zágrábban a horvát veteránügyi minisztériumi kollégájával találkozik.

15610_4.jpg

A Városháza kék terme előtt adott sajtónyilatkozatok után Stevan Bakić, Szabadka polgármestere alkalmi ajándékokat adott át Dačić és Grlić Radman minisztereknek.

Ivica Dačić és Gordan Grlić Radman miniszterek, Stevan Bakić polgármester, Milorad Pupovac, a Független Demokrata Szerb Párt elnöke, Tomislav Žigmanov szerb emberi és kisebbségi jogi miniszter, aki egyben a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke, Zvonko Milas, A Horvát Köztársaságon Kívül Élő Horvátok Központi Állami Hivatalának államtitkára, Goran Ivanović horvát parlamenti képviselő és Jasna Vojnić, a Szerb Köztársaságban működő Horvát Nemzeti Tanács elnöke volt a vendége a Nagy Prelo hagyományos rendezvénynek, melyet az Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében tartottak.

Stevan Bakić polgármester beszédében elmondta, rendkívüli megtiszteltetés számára, hogy Szabadka város nevében és a maga nevében köszöntheti őket, és beszédet mondhatott az itt élő horvát nemzeti közösség szokásait és kultúráját ápoló ma esti hagyományos rendezvényen.

15610_5.jpg

„Szabadka egy modern, multikulturális európai hangulatú város, amelyre mi szabadkaiak mindannyian büszkék vagyunk. Ez az, ami Szabadkát különlegessé teszi, és amitől mindig is különleges lesz. Ez alkalommal arra kérek mindenkit, tekintsen példaként a városunkra jellemző együttélésre. A helyi önkormányzat támogatni fog minden olyan intézményt, amely a horvát nemzeti közösség, valamint a Szabadka város területén élő többi nemzeti közösség integritásának megőrzésével foglalkozik. Jó szórakozást kívánok mindannyiuknak ma este, és azt, hogy a ma esti Prelo egyben előrelépést jelentsen a megértés és az összetartozás erősítése felé” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

15610_6.jpg

A Nagy Prelo rendezvényt először 1879-ben tartották meg Szabadkán.

 

 

 

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>