Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Nikola Selaković miniszter szabadkai látogatása

2023.01.16.

Nikola Selaković, munkaügyi és szociálpolitikai miniszter ma Szabadkára látogatott és Stevan  Bakić polgármesterrel részt vett a Zvuci srca Klub megnyitóján is. A klub megnyitását célzó projektet az Autizmussal Élőket Segítő Városi Egyesület Szabadka kezdeményezte annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők számára egy helyen biztosítson lehetőséget az információhoz jutásra, a szélesebb társadalmi közösségbe való bekapcsolódáshoz és képességeik fejlesztéséhez a műhelyfoglalkozásokon való részvétellel és egyúttal a társadalom hasznos tagjainak érezzék magunkat. A Vladimir Nazor utca 5. szám alatti klub, mint az elhangzott, rendelkezik a belgrádi Zvuci srca Munkaközpont, az első ilyen balkáni központ minden feltételével, ahol fejlődési zavarokkal küszködő fiatalok dolgoznak.

15574_1.jpg

Nikola Selaković miniszter beszédében kiemelte, a klub nem jött volna létre az Autizmussal Élőket Segítő Városi Egyesület Szabadka tagjainak óriási lelkesedése nélkül, akik a belgrádi klub mintájára szerettek volna ilyen jellegű klubot városukban is működtetni.

„A Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium forrásainak és munkatársai energiájának, a Fogyatékos Személyeket Ellátásával Foglalkozó Szektor dolgozóinak, valamint a szabadkai önkormányzatnak, amely reprezentatív tér biztosításával a belvárosban és jószándékú emberek bevonásával, akik adományaikkal és segítségükkel az illetékes minisztériummal közösen, összesen valamivel több mint 7,5 millió dinár értékben méltó helyet teremtettek, hogy ott a mintegy tíz fogyatékkal élő fiatal meglelhesse helyét a közösségben és jó házigazdaként fogadja a szabadkaiakat és a távolabbról betérőket.” – fogalmazott a miniszter.

A Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium – folytatta – tevékenységében továbbra is jelentősként kezeli a fogyatékkal élőkről való gondoskodást, és hozzátette, hogy a tárca 12 szabadkai egyesületet támogatott a tavalyi évben mintegy 15 millió dinárral.

„Idén is ezt fogjuk tenni, és örömmel tapasztaljuk, hogy Szabadka önkormányzata éves költségvetésének csaknem öt százalékát szociális védelemre fordítja” – mondta és kiemelte, hogy a minisztérium költségvetése ebben az évben jelentősen megnőtt, és valamivel több mint 174 milliárd dinárt tesz ki.

15574_2.jpg

„Az Észak-Bácskai Körzetet és Szabadkát illetően rendkívül fontos számunkra idén a Sétaerdő Gerontológiai Központ felújításának folytatása. A projektbe eddig csaknem egymilliárd és 70 millió dinár lett befektetve, ebben az évben pedig várhatóan több mint 850 millió dinár értékű beruházás valósul meg a munkálatok következő szakaszában. A Kolevka intézménnyel kapcsolatban szeretném megemlíteni, hogy eddig több mint 830 millió dinár beruházás történt a felújítási és bővítési munkálatokba, ami csaknem megkétszerezte a négyzetméterek számát, de javult a szolgáltatás színvonala is, amivel Szabadka kiemelkedik a többi körzeti közigazgatási székhely és más szerbiai városok közül.” – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy beszélgetést folytattak a munkaerőpiaci helyzetről is.

„Tavaly 11 %-kal csökkent a munkanélküliség Szabadkán a 2021. évihez képest. Aggasztó - és ezzel komolyabban és szisztematikusan fogunk foglalkozni - a hiányszakmák növekvő száma, és nem csak az iparosok és a középfokú végzettségűek esetében. Egyre nagyobb az igény a magasabb szakképzettségű munkaerő iránt is, elsősorban az informatikusok iránt, de idén először a mezőgazdasági mérnökök, meg az általános iskolai és a középfokú oktatási rendszerben egyes profilok, meg az egészségügyi dolgozók iránt is, és erre külön kitértünk." – tájéloztatott.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, mint mondta, mindenképpen figyelemmel lesz ezekre az igényekre.

"Egyrészt elégedetlenné, másrészt elégedetté tesz bennünket, hogy a mögöttünk álló évben, ami Szabadkát illeti, komolyan megnőtt a kereslet mind az építőipari munkások, mind az építőmérnökök iránt. A Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium folytatja a munkát a terepen, és a kampányt és Szabadkán kezdjük. Élek az alkalommal, hogy bejelentsem, március elejétől kampányt is indítunk a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért. Szabadkára csak tavaly több mint 40 millió dinárt fektettünk be a DES és a Željezničar vállalatokba. Ez a fajta támogatás a jobb munkakörülmények biztosítását és a bérek kifizetését egyaránt szolgálja. Két olyan cégről van szó, amely alkalmazottainak több mint felét a fogyatékkal élők köréből foglalkoztatja, és a mi feladatunk, küldetésünk, hogy idén minél több munkaadót ösztönözzünk a fogyatékossággal élő polgártársaink foglalkoztatására” – zárta szavait Nikola Selaković miniszter.

15574_5.jpg

Stevan Bakić polgármester elmondta, hogy ma nagy örömmel várta Nikola Selaković munkaügyi és szociálpolitikai minisztert és munkatársait, és büszkén tájékoztat arról, hogy az önkormányzat a 2023. évi költségvetésében 433 millió és 426 ezer dinárt rendelt a szociális védelem és szociálpolitikai intézkedések területéhez, ami 13,6%-kal haladja meg a tavalyi költségvetési összeget.

„Megmutattuk, hogy ez jó példa, nem csak a források növelése szempontjából, hanem azért is, mert így folytattuk a szolgáltatások minőségének javítását ezen a területen, a szolgáltatást nagy számban igénybe vevők megelégedésére.” – emelte ki a polgármester.

Tájékoztatása szerint a szabadkai önkormányzat évek óta támogatja a 2011 óta működő és jelenleg mintegy 40 tagú, figyelemre méltó eredményekkel rendelkező Autizmussal Élőket Segítő Városi Egyesület munkáját a társadalmi és humanitárius szervezetek számára meghirdetett pályázatai, valamint közmunka pályázatai révén.

15574_3.jpg

„Az önkormányzat felismerte tevékenységük jelentőségét. 2022-ben két projektre különítettünk el forrást az Autizmussal Élőket Segítő Városi Egyesület számára: A Szivárvány Mögött projektre 200.000 dinárral támogattuk az autizmussal élő gyerekek napközis foglalkozását, valamint a Zvuci srca Klub programtevékenységét 350.000 dinárral. Számos egyéb szolgáltatást is támogat a város. A személyi kísérők és személyi asszisztensek szolgáltatásra idén 90 millió dinárt biztosítottunk, a Kolevka Gyermekotthonban idén bevezetett támogatott lakhatás új szolgáltatásra 16,7 millió dinárt. A szociális és humanitárius szervezetek számára meghirdetett pályázatainkkal, az otthoni segítségnyújtás és gondozás szolgáltatásával, valamint az e területen működő intézményekkel való napi és szilárd együttműködés révén sikerült Szabadkát a szociális védelem területén a jó gyakorlat példájává tennünk, mind az intézmények, mind az intézményen kívüli ellátás terén.” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Megköszönve Nikola Selaković miniszternek és kollégáinak a támogatást, amelyet Szabadka az elmúlt évek során kapott, valamint az Autizmussal Élőket Segítő Városi Egyesület Szabadka tagjainak és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy e városban is működjön a Zvuci srca Klub, Stevan Bakić polgármester elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat a jövőben is támogatja az egyesület munkáját.

15574_4.jpg 

Az Autizmussal Élőket Segítő Városi Egyesület Szabadka nevében Suzana Skenderović, az egyesület elnöke szólt a jelenlévőkhöz, és egyebek mellett köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették a Zvuci srca - Subotica Klub megnyitását.

15574_6.jpg 

A klub megnyitása előtt Nikola Selaković miniszter először Stevan Bakić polgármesterrel beszélgetett a Városházán, majd a Szociális Központ, a Gerontológiai Központ, a Kolevka Otthon, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Kirendeltsége és a Nyugdíjbiztosítási Alap Kirendeltsége igazgatóival és képviselőivel.

15574_7.jpg

A Zvuci srca Klub megnyitását követően Nikola Selaković miniszter és Stevan Bakić polgármester ellátogattak a Sétaerdő Gerontológiai Központba.

15574_8.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>