Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka főterén rendezték meg a badnjak égetését

2023.01.06.

Ma Szabadkán a Szent Száva Szerb Művelődési Központ és a Szabadkai Szerb Ortodox Egyházközség szervezésében a pravoszláv hívők a badnjak hagyományok szerinti kivágásával, felszentelésével és a város központi terén való elégetésével ünnepelték meg a Julián naptár szerinti karácsony napját. A badnjak felszentelésén és meggyújtásán részt vett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki elmondta, nagy örömére szolgál, hogy ilyen szép számban gyűltek össze a hagyományos karácsonyi ünnepségre, hogy az egymás iránti bizalom és barátság érzésével várják közösen a legörömtelibb keresztény ünnepnet, Krisztus születését, a karácsonyt.

15568_1.jpg  

„A pravoszláv szerbeknél a badnjak hazavitele és meggyújtása olyan szokás, amellyel nemzetként megőriztük hitünket és ápoljuk az őseinktől kapott szokásainkat, amelyeket a következő nemzedékekre hagyunk. A szokások azért vannak, hogy kapcsolatot teremtsenek a hagyományokkal és egymással, hogy a lehető legközelebb kerüljünk egymáshoz“ – mondta Bakić polgármester. 

Kihangsúlyozta, hogy a badnjakot tisztelettel kell meggyújtani, miközben egészségért, boldogságért és békéért imádkozunk.

15568_2.jpg 

„Élnék az alkalommal, és arra kérlek benneteket, hogy ma este foglaljuk imáinkba és nyújtsunk támogatást a déli tartományunkban, Koszovóban, a Boszniai Szerb Köztársaságban, Montenegróban és a világon minden táján élő testvéreinknek, bárhol is legyenek. Hogy imáinkkal nyújtsunk határozott támogatást Szerbia elnökének, Aleksandar Vučićnak is, aki minden támadástól és nyomástól függetlenül továbbra is bölcsen és felelősségteljesen vezeti a béke és stabilitás politikáját, tiszteletben tartva a nemzetközi jogot és az összes megkötött megállapodást“ – húzta alá Stevan Bakić. 

Köszönetet mondott a Szent Száva Szerb Kulturális Központnak és a Szabadkai Szerb Ortodox Egyházközségnek fáradozásukért és a sikeres szervezésért. 

„Azt kívánom, hogy ezen a jelentős keresztény ünnepen legyünk minél egységesebbek. Hogy az Istenbe, önmagunkba, másokba, városunkba és Szerbiába vetett hitünk adjon erőt ahhoz, hogy még erőteljesebben és még egységesebben folytassuk a harcot egy még jobb Szabadkáért, egy még jobb Szerbiáért. Mindannyiuknak kívánom, hogy minél több időt töltsenek családjaikkal és szeretteikkel, hogy legyenek egészségesek és boldogok, és hogy otthonaikat töltse meg az öröm és a szeretet“ – üzente az egybegyűlteknek Bakić polgármester.

15568_3.jpg 

A téren egybegyűlt tömeget üdvözölték a Télapó és az Urunk mennybemenetele templom vezetője, Ivan atya is, aki többek között elmondta, a karácsony a család és az öröm ünnepe, és hogy lehetőségéhez mérten mindenkinek gondot kellene fordítania nélkülöző felebarátaira, hogy az ő arcukra is mosolyt csaljon ezen a szent ünnepen.

15568_4.jpg

A karácsony reggel az Urunk mennybemenetele templom előtti gyülekezéssel indult, ahonnét a menet a Makkhetes Helyi Közösség felé indult a karácsonyi tölgyfa, a badnjak kivágására. A karácsonyi tölgyfa megszentelését, amelyen Bakić polgármester is jelen volt, azon a helyen végezték el, amelyen ez az elmúlt harminc évben történik, majd a menet a kivágott badnjakkal és tölgyfaágakkal visszatért az Urunk mennybemenetele templomhoz.

15568_5.jpg

Ezután Stevan Bakić a megszentelt badnjakot bevitte a polgármesteri kabinetbe, folytatva ezzel a hagyományt, mely szerint a karácsony ünneplésébe bekapcsolódnak a közintézmények is.

A késő délutáni órákban a zászlóvivő lovas által vezetett körmenet hintókkal, a badnjakkal, az Urunk mennybemenetele templom papjaival, a Télapóval és a polgárokkal a belvárosba vonult, ahol a badnjak felszentelése és meggyújtása és a jelenlévők üdvözlése után alkalmi műsort adtak elő. Este pedig a Szent Száva Szerb Művelődési Központban tartották meg a hagyományos guszla-estet.

15568_6.jpg

A város központi terén szervezett badnjak-égetésen több ezer szabadkai vett részt.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>