Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A képviselő-testület elfogadta a 2023. évi költségvetést

2022.12.22.

Szabadka Város Képviselő-testületének a Városháza dísztermében ma megtartott 30. ülésén a tanácsnokok 49 támogató és 4 nem szavazattal, tartózkodó szavazat nélkül meghozták Szabadka város költségvetését a 2023. évre. Az elfogadott éves költségvetés teljes összege nyolcmilliárd 516 millió dinárt tesz ki, ami 1,38 százalékkal, illetve valamivel több mint 115 millió dinárral haladja meg a 2022. évi pótköltségvetéssel meghatározott összeget. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a szavazást követően elmondta az újságíróknak, hogy az elfogadott költségvetés szerkezetében az előző fiskális időszakból áthozott, felhasználatlan források 423 millió és 780 ezer dinárt tesznek ki.

15542_1.jpg

„Az önkormányzat különszámlájára 400 millió dinár érkezett a Szerb Köztársaság Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumától a Népszínház épületének építési és felújítási munkálatainak folytatására. Az állati eredetű melléktermékeket feldolgozó üzem létesítésének társfinanszírozására 12 millió dinár, a lakások és lakóházak energiahatékonyságának növelésére és a megújuló energiaforrások hasznosítására pedig 8 millió dinár támogatásban részesült az önkormányzat, továbbá 3 millió és 780 ezer dinárt kapunk a szabályozási tervek kidolgozásának társfinanszírozására” – mondta el Bakić polgármester.

Kiemelte, hogy a költségvetési szervek igényeinek összehangolása a tervezett bevételekkel soha nem jelentett nagyobb kihívást, mint most.

„A minimálbér 14,3 százalékkal növekedett, a közszektorban pedig 12,5 százalékkal növekedtek a fizetések, emellett emelkedtek az energiaárak is, és ha mindehhez hozzáadjuk a különféle gondokat és a globális szintű válságot, elképzelhetjük, mekkora nehézségekbe ütköztünk az új költségvetés megtervezése során. A költségvetési források elosztásánál a prioritásokat a már kialakult és sokrétű politika folytatása, a lakosság szociális megsegítése, valamint a gyermekes családok anyagi támogatása képeztek, de a prioritások között szerepel az is, hogy biztosítsuk a feltételeket a legkisebbek bölcsődei és óvodai ellátásához, az általános és középiskolák zavartalan működéséhez, hogy gondoskodjuk a hallgatókról és a tehetséges diákokról, valamint a környezet védelme és fejlesztése. Fontos célunk még Szabadka város rendezettségének és pozitív légkörének megőrzése, a közvetlen külföldi befektetők idevonzása és a meglévők megtartása érdekében, illetve a városunk számára jelentős beruházások befejezése“ -hangsúlyozta ki Bakić polgármester.

15542_2.jpg

Hozzátette: a folyó évi költségvetési tartalékban jelentős források lettek előirányozva, mintegy 150 millió dinár értékben, a magasabb kormányzati szinteken meghirdetett pályázatokon való részvétel előfinanszírozásra, amelyek – mint mondta – jelentős támogatást nyújtottak Szabadka városának az előző költségvetési időszakban is, a nagy méretű projektek finanszírozásában és társfinanszírozásában.

Az ingatlanadó-alap emelésére és az egyes közvállalatok által benyújtott áremelési kérelmekre vonatkozó kérdésre Bakić polgármester elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat sajnos kénytelen követni mind a piaci történéseket, mind a globális szintű mozgásokat, amelyek a legfőbb okozói bizonyos szolgáltatások drágulásának és az illetékek növekedésének.

15542_3.jpg

„Az önkormányzat hivatalos honlapján december 13. óta megtalálhatók a tájékoztatások arra vonatkozóan, hol javasolták a felügyelőbizottságok a szolgáltatások árának növelését. Ezt pedig három fő paraméter befolyásolta: az energiaforrások és a villamos energia drágulása, a kiskereskedelmi árak emelkedése, az építőanyagok és ezek szerint minden egyéb szolgáltatás drágulása, végül a közszférában dolgozók bérének növekedése. További okok, hogy egyes közvállalatok már tíz éve nem változtattak az áraikon, tíz év alatt pedig – valljuk be –a világ a hatalmasat változott. Ezért egyértelmű, hogy e vállalatok és az egész helyi közigazgatás működése miatt szükség van ezekre az árkorrekcióra“ – magyarázta el Stevan Bakić polgármester.

Szabadka Város Képviselő-testülete a mai, 30. ülésén összesen 15 napirendi pontot fogadott el.

15542_4.jpg

Dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke az ülés lezárása előtt kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánt a tanácsnokoknak és Szabadka minden lakójának.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>