Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a Palicsi és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek megőrzését célzó projektum zárókonferenciáját

2022.12.20.

Ma a Városháza dísztermében megtartották Palicsi és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek megőrzését célzó projektum (ECOLACUS) zárókonferenciáját. A rendezvényen Szabadka polgármestere, Stevan Bakić elmondta, a német kormány azon döntését, hogy a KfW Fejlesztési Bank révén a balkáni térség biodiverzitásának megőrzésére előirányzott forrásokat Szabadkára irányítsa, nem ok nélkül hozta meg.

15540_1.jpgA Palicsi és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek megőrzését célzó projektum sikerességének felmérését szolgáló több szakértői vizsgálat után a német kormány megállapította, hogy egyedül a szabadkai önkormányzat rendelkezik elegendő kapacitásokkal e projektum megvalósításához, és megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ezeket a források teljes egészében felhasználásra kerüljenek, és a projekt sikeresen megvalósuljon” – mondta Bakić polgármester.

Elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat által végzett tevékenységek részeként elfogadásra került a Palicsi-tó és környéke környezeti állapotának fejlesztési tervét; elkészült Palics település szennyvízelvezetésének terve; Palics település szennyvízhálózatának teljes építési és műszaki tervdokumentációja; több mint 750 aláírt nyilatkozat gyűlt össze, amelyekkel a leendő fogyasztók megerősítik a szennyvízhálózathoz való csatlakozás szándékát; létrejött a közhasználatú zöldterületek kezelésének mechanizmusa; elfogadásra került a Ludasi-tó részletes szabályozási terve, és szabadka város költségvetésében források lettek biztosítva a földek kisajátítására.

„Ez a projekt, amelyre a németországi KfW fejlesztési Bank összesen 7,8 millió eurót, a szabadkai önkormányzat pedig körülbelül egymillió eurót különített el, hivatalosan 2017 novemberében indult meg, a KfW Bank, az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város Önkormányzata, a Vízművek sé csatornázási KKV és a Palics- Ludas Közvállalat között létrejött külön megállapodás aláírásával. A projekt sikeres megvalósítását bizonyítja az a tény is, hogy a KfW Bank promóciós kisfilmjében a német kormánnyal folytatott sikeres együttműködésének példájaként többek kötött a Palicsi és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek megőrzését célzó projektumot hozta fel példaként” – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

15540_5.jpg

Hozzátette, hogy a projekt keretében Palics településen 22 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózat épült, szivattyúteleppel és öt kilométer hosszú nyomóvezetékkel, illetve, korszerűsítve lett a szabadkai szennyvíztisztító működése is.

„Emellett védősáv lett telepítve a Palics-tó és a Ludasi-tó körül, platformokkal, vadlesekkel és pihenőhelyekkel, és egy gyalogos és kerékpárút is épült a Palicsi-tó partján. Emellett megtörtént a gyomhalfajok lehalászása, ami az említett intézkedésekkel kombinálva a biológiai sokféleség megőrzését és a vízminőség javítását célozta a Palicsi és a Ludaši tóban“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić polgármester.

Megszólalása végén a polgármester köszönetét fejezte ki Szerbia Kormányának, az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumnak, Németország Kormányánakj, a KfW Banknak, a németországi Nemzetközi Együttműködések szervezetnek, a projektben résztvevő vállalatoknak: a Vízművek és Csatornázási KKV-nek, a Palics-Ludas Közvállalatnak és a Palicsi Park Kft-nek, a Posh and Partners konzultációs irodának, és az önkormányzat minden olyan dolgozójának, aki hozzájárult e projekt megvalósításához.

A projekt műszaki részleteit Kern Imre, Szabadka alpolgármestere ismertette, aki említést tett egy egybeesésről is.

15540_3.jpg

„Tegnap Montrealban, egy nagy nemzetközi konferencián elfogadták a biodiverzitás globális szintű védelmét szolgáló programot, és egy kezdeményezés történt arra vonatkozóan, hogy jelentős összegek legyenek elkülönítve a biodiverzitás védelmére, és ami nagyon fontos, a felszólítottak mindenkit arra, hogy növeljék a védett övezetek kiterjedését úgy a tengereken, mint a szárazföldi területeken. Ezt azért mondom, mert ezt mi Szabadkán már régen felismertük, és sokat tettünk a város egyes területeinek védelméért: Szabadka város északi területei, valamint a Palicsi-tó és a Ludasi-tó is védelem alatt áll. Úgy vélem, hogy es nagyon fontos a jövő nemzedékei számára, hiszen a környezetet őseinktől örököltük, és kötelességünk, hogy utódainknak egy védett környezetet adjunk át“ – emelte ki Kern Imre.

Hozzátette, hogy Szabadka Város Önkormányzata a jövőben minden kötelezettséget vállal arra, hogy megfelelően hasznosítja és fejleszti mindazt, ami a környezetvédelem terén eddig történt.

15540_4.jpg

A Palicsi és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek megőrzését célzó projektumnak a Városháza dísztermében mehógtartott zárókonferenciáján felszólaltak Jelena Misita, a Posh and Partners konzultációs iroda PR menedzsere, és Marko Stojčić, az iroda képviselője is.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>