Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint átadta rendeltetésének a szabadkai zsinagóga audiovizuális prezentációját

2022.12.14.

Dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány kuratóriumának elnöke ma vendégek jelenlétében adta át rendeltetésének a zsinagóga állandó audiovizuális kiállítását, valamint az épület akadálymentes feljáróját. Az eseményen jelen volt Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Fremond Árpád, aki az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács elnöki tisztségét fogja betölteni és Szabados Róbert, a zsidó közösség képviseletében.

Dr. Pásztor Bálint beszédében kiemelte, hogy a mai napon lezárult egy évekig tartó folyamat, és „a mai nappal, 2022. december 14-ével azt mondhatjuk, hogy a szabadkai zsinagóga újjáépítésének folyamata teljesen befejeződött.”

"Több évtizedes pusztulás után az épületet 2018. március 26-án funkcióba helyeztük, és 2019. január 20-a óta várja a látogatókat. A látogatók számáról szóló adatok alátámasztják, hogy a szabadkai zsinagóga városunk turisztikai kínálatának is ékköve. Abban az első évben, 2019-ben 20 000 látogatónk volt, ez a szám a covid sújtotta évek alatt csökkent, de rendkívül boldog vagyok, hogy már most, 2022. december elején elmondható, hogy megközelítőleg 20 000 látogatónk lesz, akárcsak 2019-ben. Ha ehhez hozzávesszük az idén itt szervezett 16 koncert közönségét, akik mintegy 10 000-en voltak, az azt jelenti, hogy idén több mint 30 ezren látogattak a zsinagógába.” – mondta dr. Pásztor Bálint.

Kiemelte, hogy a szabadkai zsinagóga az egyetlen olyan zsinagóga a világon, amely magyar szecessziós stílusban épült, és minden alkalmat meg kell ragadni annak elmondására és felelevenítésére, hogy az épület helyreállítása a több évtizedes pusztulás után a magyar kormány hárommillió eurós támogatásával és a Szerb Köztársaság különböző kormányzati szintjeitől folyósított 750.000 euró összegű forrásokból történt. Hozzátette, hogy a zsinagóga 120. évfordulójára szeptember 30-án orgonahangversenyt és tudományos konferenciát szerveztek.

„A korábbi években gazdagítottuk az értelemszerűen vallási, de kulturális és turisztikai jellegű épület tartalmát. Új weboldalunk van, új webes prezentációnk négy nyelven, You Tube- csatornánk, jelen vagyunk a közösségi oldalakon, lehetővé tettük a bankkártyás fizetést, az épület teljes területén az ingyenes wi-fi hozzáférést. Lehet, hogy ezek a dolgok banálisnak, technikainak és lényegtelennek tűnnek, de úgy gondolom, hogy turisztikai szempontból rendkívül fontosak. Ma, a zsinagóga audiovizuális prezentációjának és az akadálymentesítő rámpának az üzembe helyezésével ez a projekt, illetve az egész folyamat befejeződött. A prezentáció állandó jellegű, digitális és interaktív, két nagyméretű képernyővel, melyeket mobil kioszknak neveznek, érintőképernyősek és az állandó digitális kiállítás egyik elemét képezik, a másik elem pedig az elektronikus útvezetők, melyekből 24 van.” – ismertette dr. Pásztor Bálint.

15520_6.jpg

Hozzátette, hogy ezen az audiovizuális bemutatón keresztül információkat kaphatunk Szabadkáról, a szabadkai zsidóság történetéről, városunk gazdasági és a kulturális életének legkiemelkedőbb zsidó származású személyiségeiről, valamint a zsinagóga történetéről, építésének és több évtizedes hanyatlása utáni felújításának történetéről.

„Köszönetet szeretnék mondani a Magyar Nemzeti Tanácsnak, mert ez az állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg és a kivitelezőként közreműködő ICB TECH cégnek, valamint a tartalmakat kidolgozó szakembereknek és a fordítóknak. Büszkék lehetünk, hogy minden, amiről beszéltem, az önkormányzat területén hivatalos használatban levő, tehát szerb, magyar, horvát és bunyevác nyelven, valamint angol, német és héber nyelven szerepel, amit a létesítmény alapvető rendeltetését tekintve rendkívül fontosnak tartok. Az akadálymentesítő rámpát illetően nem lesz külön átadás, számomra ugyanis a legtermészetesebb dolog, hogy minden középület rendelkezzen ezekkel, tehát, hogy a mozgásukban korlátozott emberek, de a kisgyermekes családok is könnyen bejuthassanak a zsinagóga épületébe” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

Aleksandar Peić, az ICB TECH vállalat igazgatója a multimediális és hét nyelven összeállított tartalommal rendelkező kioszkok működésével ismertette meg a jelenlevőket.

 

"A készülékek érintőképernyősek és könnyen használhatók. A multimédiás kioszkokon kívül 24 audio vezetőkészülék is rendelkezésre áll. Ezek olyan eszközök, amelyek hangtartalmat biztosítanak, tehát a látogató a zsinagógába belépve kap egy készüléket, felteszi a fejhallgatót és egy rövid ismertetőt hallhat Szabadkáról, meg a zsinagógáról, majd az épületben sétálva további részleteket magáról a zsinagógáról. Ezek a készülékek látássérültek számára is alkalmasak, mert a szöveg és a fotók könnyen kinagyíthatók, a hangtartalmat közvetítő készülékek pedig vakok számára alkalmasak, ugyanis Braille-számokkal vannak ellátva.” - tájékoztatott Aleksandar Peić.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>