Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

44 lakás kulcsát adták át Szabadkán a Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból menekülteknek

2022.12.09.

Szabadkán ma adták át a Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból menekült családok számára készült 44 lakás kulcsát a Szerb Köztársaság Regionális Lakhatási Program (RSP) 8. alprojektje keretében. A kulcsátadó ünnepségen részt vett Emanuel Giofre nagykövet, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője, Christian Ebner osztrák nagykövet, Stevan Bakić szabadka polgármestere, Daniel Mohseni a szerbiai német nagykövetség második titkára, Ivana Jelić, az UNHCR Szerbiai Integrációs Osztályának vezetője, Dušan Kovačević, a Közszféra Projektmenedzsment Osztályának igazgatója, Nataša Stanisavljević, a Szerb Köztársaság menekültügyi és migrációs biztosa, más állami és nemzetközi szervezetek és intézmények képviselői és számos polgár.

15506_1.jpg 

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ez alkalommal elmondta, hogy ma egy fontos lépéssel közelebb kerültünk az egyik stratégiai állami cél eléréséhez, hogy a Szerbia területén tartózkodó menekültek és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek lakáskérdése megoldódjon. 

„Szabadka önkormányzata a Menekültügyi Biztossággal együtt, Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnökének erőteljes támogatásával folyamatosan dolgozik a menekültek és az országon belül lakhelyüket elhagyni kényszerülők helyzetének tartós megoldásán, nem csak lakások építésével, hanem falusi házak vásárlásával, csomagok és építőanyagok biztosításával is, hogy tető legyen azok feje fölött, akiknek az 1991-től 1995-ig tartó időszak fegyveres konfliktusai miatt el kellett hagyniuk otthonukat és szülőföldjüket, menedéket keresve ennek a városnak a területén, és itt véglegesen letelepedtek” – mondta Stevan Bakić polgármester. 

Ezzel még azonban nincs vége – mondta a polgármester hozzátéve, hogy meg van győződve arról, hogy minden szinten együtt fogunk dolgozni azon, hogy jobbá tegyük azoknak az életét, akiket száműztek otthonukból, és köztük vannak, akik elvesztették sajnos szeretteiket. 

„Országként minden szerb állampolgár életét sikerült jobbá tennünk, függetlenül attól, hogy itt született, vagy itt talált menedéket a kilencvenes évek háborúi után. Sikerülni fog az a törekvésünk is, hogy Szabadkát olyan hellyé tegyük, ahol a jelen pillanat öröme miatt megfeledkezhetünk a fájdalmas múltról, és a fényes jövő felé fordulhatunk” – emelte ki Stevan Bakić polgármester. 

15506_2.jpg 

Hangsúlyozta, hogy ez a projekt számos szereplő közös erőfeszítésének példája, ezért Szabadka önkormányzata nevében köszönetet mond az adományozóknak, az Európai Uniónak, az UNHCR-nek, a Kitelepítettek és Menekültek Biztosságának, valamint minden más partnernek, aki részt vett ebben a projektben. 

Elmondta, hogy a projekt révén 32 lakást szánnak menekült státuszú felhasználóknak, 12 lakásban pedig olyan felhasználók laknak majd, akik a jövőben védett körülmények között élvezik a szociális lakásszolgáltatást.

"Ez egyben egy újabb megerősítés, hogy munkánkban az az elv vezérel bennünket, hogy mindig teljesítsük, amit ígérünk. Tudom, hogy sokan közülük izgatottan várták, hogy beköltözhessenek. Ma van az a nap, és szívből gratulálok, és tiszta szívből mondom, hogy a bizonytalan évek elmúltak. Ezzel megmutatjuk, hogy a Szerb Köztársaság és a Menekültügyi és Migrációs Biztosság törődik önökkel, és büszkén mondhatom, hogy ma egy fontos lépést tettünk meg egy biztonságosabb és jobb élet felé. A partnerekkel és az adományozókkal, akiknek őszintén köszönöm a segítségüket, közös volt az érdekünk, és a legfontosabb az, hogy segítsünk új életet teremteni, itt maradni, a gyerekeket iskoláztatni, dolgozni, a családot gyarapítani és részesei lenni a közösségünknek” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Emanuel Giofre nagykövet elmondta, hogy nagy örömmel vett részt a 44 lakás kulcsának átadásán olyan menekült családok számára, akik új életet kezdenek, és lehetőséget kapnak arra, hogy méltósággal éljenek saját fedél alatt.

15506_3.jpg  

„Ezek a családok az 1990-es években megszenvedték a volt Jugoszlávia területén zajló háborúkat, és most végre megélték azt a pillanatot, amikor a jövő felé forduló jobb életük lehet” – mondta Emanuel Giofre. 

Kiemelte, hogy az Európai Unió partnereivel együtt keményen dolgozott számos család helyzetének megoldásán, és 196 millió eurót fektetett be lakóépületek építésére. 

"Eddig 6600 lakást sikerült biztosítanunk az összesen 7548 tervezettből, tehát nagyon közel vagyunk a kitűzött cél eléréséhez. Szeretnék köszönetet mondani minden partnernek, aki részt vett ebben a projektben, különösen azoknak, akik magán a megvalósításon dolgoztak, mint például a Menekültek és Kitelepítettek Biztossága, a kormány projekt végrehajtó osztálya és természetesen a helyi önkormányzatok. Ezúton is szeretném megköszönni a polgármesternek ezt és a szociálpolitikával kapcsolatos egyéb projektek iránti nagy elkötelezettségét. Ezekkel a programokkal biztosítjuk a méltó életet és a fedelet számos kiszolgáltatott család feje felett” – mondta Giofre.

15506_4.jpg 

Ivana Jelić, Dušan Kovačević és Nataša Stanisavljević azt kívánta az Ivo Senjanin utca 1. szám alatti lakóknak, hogy élvezzék új otthonukat, az új, boldogabb életet.

Azok nevében, akik ma megkapták új otthonuk kulcsait, Rajka Babić mondott köszönetet mindenkinek, aki részt vett ebben a projektben, amely tetőt biztosított a fejük fölé és hitet egy szebb jövőbe.

15506_5.jpg 

A Regionális Lakhatási Program a Szerb Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és a Horvát Köztársaság közös többéves programja, amelynek célja, hogy a régió legkiszolgáltatottabb menekültcsaládjai számára állandó lakhatási megoldást biztosítson. Az EBESZ és az UNHCR támogatásával valósul meg, a legnagyobb adományozó az Európai Unió, a további finanszírozók pedig az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Norvégia, Svájc, Olaszország, Dánia, Törökország, Luxemburg, Spanyolország, Ciprus Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia.

15506_6.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>