Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az EU nagykövete, Jaksa államtitkár és Bakić polgármester ma meglátogatták a szabadkai regionális hulladéktárolót

2022.12.09.

Az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője, őexcellenciája Emanuele Giaufret, Christian Ebner, Austria belgrádi nagykövete, Jaksa Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma meglátogatták a Békován működő regionális hullaéktárolót és újrahasznosító üzemet. Bakić polgármester a látogatás kapcsán kijelentette, hogy, a regionális hulladékgazdálkodási központ megépítésével, felszerelésével, a konténeres szemétszállító kocsik és emelőkaros teherjárművek beszerzésével, továbbá a megfelelő engedélyek beszerzésével megteremtődtek a feltételek a szabadkai hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére és a környezetet kevésbé károsító szabványoknak megfelelően.

15505_1.jpg   

„Idén februárban Szabadka, valamint Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Törökkanizsa és Csóka önkormányzata 25 új szemeteskocsit és konténerszállító kocsit kapott, Irene Vujović környezetvédelmi miniszter jelenlétében. Szeretném megköszönni az Európai Uniónak, valamint a Szerb Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának, hogy 24,35 millió euró értékben támogatták ezt a Szabadka város és az egész régió számára rendkívül fontos projekt megvalósítását” – hangsúlyozta ki Bakić polgármester. 

Hozzátette, élne az alkalommal, hogy köszöntetét fejezze ki a Tartományi Kormánynak, valamint a Tartományi Várostervezési és Környezetvédelmi Titkárságnak, amely november elején megadta a Regionális Hulladéktároló Kft-nek a hulladékkezelési engedélyt.

„Ennek a környezetvédelmi szempontból kiemelten fontos engedélynek köszönhetően ez a rendszer a települési hulladékon kívül a nem veszélyes ipari hulladékot is kezeli majd, és a Regionális Hulladéklerakó Kft. harmadik felekkel is tud majd üzletet kötni. Az illetékes tartományi titkárság a közelmúltban adományozott nekünk munkaeszközöket a hulladék begyűjtéséhez és újrahasznosításához, és a Vajdaság Autonóm Tartomány területén található 45 önkormányzat közül elsőként Szabadka város kapta meg ezeket a berendezéseket” – emelte ki Bakić polgármester.

15505_2.jpg 

Beszéde végén elmondta, hogy a Giaufret és Ebner nagykövetekkel folytatott beszélgetés során ígéretet tett arra, hogy a jövő évtől a helyi önkormányzat a regionális hulladékgazdálkodási központtal közösen teljes mértékben átveszi a területén begyűjtött hulladék kezelését, hogy a Sándori szemétlerakó végleg bezárja kapuját és az önkormányzat szanálja a területet.

Emanuele Giaufret nagykövet kijelentette, örül annak, hogy szabadkai látogatását ma is folytatja, hogy tegnap egy fantasztikus napot töltött el itt, melynek során megismerkedett a térségnek a gazdaság, az oktatás és az örökségvédelem terén elért vívmányaival, a mai nap fő témája pedig a környezetünk és annak védelme.

„A környezet és annak védelme az egyik prioritásunk az Európai Unióban, azért, hogy jobb környezetet biztosítsunk az emberek életéhez, és természetesen megóvjuk környezetünket és a természetet. Ebben az összefüggésben a hulladékgazdálkodás nagyon fontos, és büszkén mondhatom, hogy az Unió a Környezetvédelmi Minisztériummal és Szabadka városával együttműködve dolgozott ennek a létesítménynek az építésén, amelynek értéke – mint azt a polgármester elmondta – 24 millió euró. Ebből az összegből 20 millió eurót az Európai Unió adományozott, a fennmaradó összeget pedig a köztársaság, a tartomány, valamint Szabadka városa biztosította. A polgármesterrel folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ez a hulladékkezelő mintegy 250.000 embert tud kiszolgálni Szabadkán és környékén, és megbizonyosodtunk arról, hogy minden önkormányzat elkötelezett amellett, hogy a létesítmény teljes potenciálját, válogatási és ártalmatlanítási kapacitását kihasználja“ – mondta Giaufret nagykövet.

15505_3.jpg

Hozzátette, biztosak szeretnének lenni abban, hogy a most még meglévő vadlerakók is fel lesznek számolva, hogy jobb, minőségi életet biztosítsunk a lakosságnak, tiszta levegőt, vizet és talajt.

„Természetesen, a lakosoknak is ki kell venniük a részüket ebben, ha szabad így fogalmaznom. Ma közölték velem, hogy néhány héten belül különböző hulladékgyűjtőket helyeznek majd el a városban, hogy már a folyamat legelején elkülönítsék az újrahasznosítható és a nem hasznosítható hulladékot, és megkönnyítsék a hulladékválogató munkát ebben a létesítményben. Ez az egész folyamat időt, munkát igényel a polgárok tudatosságának és megértésének növelése érdekében, valamint, hogy az egész közösséget ténylegesen bevonjuk a hulladékgazdálkodási folyamatba. A jövőben is figyelemmel kísérjük majd, hogyan zajlik itt a folyamat: vagyis, hogy egyrészt hogyan növekszik ennek az üzemnek a teljesítménye, illetve milyen ütemben folyik az illegális szemétlerakók felszámolása.” – szögezte le Emanuele Giaufret.

Jaksa Róbert államtitkár elmondta, hogy az Európai Unió nagyban hozzájárult ennek a létesítménynek a megépítéséhez, úgy mint néhány hulladékgazdálkodási megoldáshoz is Szerbia egész területén.  

„E regionális központ teljesítményének növelésére biztosítottuk a hulladék begyűjtéshez és szállításához szükséges eszközöket, ami növelte a létesítménybe beszállított hulladék mennyiségét. A szabadkai régió azon kevesek egyike, ahol ilyen, - európai szabványok szerinti – regionális hulladékgazdálkodási központ működik, és amely példaként szolgálhat Szerbiában a regionális hulladékgazdálkodási központok megoldására.“ – mondta Jaksa.

15505_4.jpg

Kiemelte, hogy a Szerb Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma e projekt megvalósításába hárommillió eurót ruházott be.

„Az ilyen regionális központok felépítésével képesek leszünk bezárni és szanálni a meglévő, egészségtelen szemétlerakókat. Szeretnék köszönetet mondani az EU delegációjának és minden partnerünknek, akik teljes mértékben támogatták Szerbia kormányát és a Környezetvédelmi Minisztériumot a 27. fejezetben található zöld agenda megvalósításában. A környezetvédelmi projektek megvalósítása minden bizonnyal hozzájárul majd a környezet minőségének javításához és egy tisztább Szerbia megvalósításához” – mondta Jaksa Róbert.

15505_5.jpg

Az „EU a környékemen“ kampány keretében, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft- ben tett látogatás után Giaufret és Ebner nagykövetek, valamint Bakić polgármester Nagyfényen meglátogatták Slavko Vukovot és családját, aki az Unió IPARD programján keresztül kapott támogatást mezőgépek vásárlására.

15505_6.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>