Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az EU szerbiai delegációjának vezetője Emanuele Giaufret Szabadkára látogatott

2022.12.08.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ma találkozott az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetőjével, őexcellenciájával Emanuele Giaufret-vel. A Városháza zöld termében megtartott találkozón részt vettek Tomáš Kuchta, Csehország szerbiai nagykövete és Annika Ben David, Svédország nagykövete is.  Bakić polgármester a találkozó után elmondta, hogy a nagykövetekkel folytatott nyílt és szívélyes beszélgetés során ismertette mindazokat az előnyöket, amelyek Szabadkát kívánatossá teszik a külföldi befektetők számára, a munkahelyteremtési lehetőségeket és kiemelte, büszkék vagyunk és előnyként éljük meg városunk sokszínűségét és multikulturális voltát, és a legnagyobb értéknek tartjuk a toleranciát, a különböző nemzetiségek kölcsönös megértését és békés együttélését.

15504_1.jpg 

„Számos projektet mutattam be, olyanokat, amelyek már befejeződtek, amelyek folyamatban vannak, de olyanokat is, amelyeket a jövőben tervezünk megvalósítani. Kihangsúlyoztam, és ezt most is meg szeretném erősíteni, hogy mindahhoz, amit tervezünk és amit megvalósítunk, stabil politikai és gazdasági légkört biztosítunk, ez pedig Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić bölcs módon folytatott béke és stabilitási politikájának érdeme.

Elmondta, hogy a beszélgetés során hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb elnök jelentős támogatását is, amikor a város számára létfontosságú kulcsfontosságú projektek finanszírozásáról van szó a Szerb Kormány és a Tartományi Kormány részéről.

„Részletesen felsoroltam a számunkra legfontosabb projekteket: hogy megépült az Y-elágazás 24 kilométeres szakasza, hárommilliárd dinár értékben, a Kolevka Gyermekotthon új épületrészeket kapott, a meglévő épület pedig fel lett újítva, ami összesen 800 millió dináros beruházás volt, hogy hamarosan megkezdődik az ifjúsági központ építése a Hanibal Lučić utcában, 22 millió dinár értékben, és Népszínház építésének és újjáépítésének befejezése, amibe az utolsó, nyolcadik szakaszon kívül több mint kétmilliárd és 200 millió dinár lett befektetve“ – mondta Bakić polgármester.

15504_2.jpg

Továbbá elmondta a nagyköveteknek azt is, mit jelent ennek a városnak a palicsi Aquapark Wellness- és Fürdőközpont elkészülte, és az útépítési és útfelújítási projekt, amelynek összértéke 170 millió dinár.

Ismertette, hogy a Szerb Kormány és a Tartományi Kormány támogatásának köszönhetően várható a Szabadkai Közkórház teljes, 40 millió eurós felújítása, valamint a Városi Labdarúgó Stadion megépítése 36 millió euró értékben.

„Elmondtam a nagyköveteknek, hogy hazánkban a világválság ellenére sem álltak le a beruházások. Kifejtettem, hogy számunkra rendkívül fontos a Szabadka-Szeged vasútvonal megépülése, ami egy 10,2 milliárd dináros projekt. Rámutattam, hogy a Belgrád-Budapest gyorsvasút megépítése kiemelten fontos számunkra, és csak az Újvidéktől Kelebiáig terjedő szakaszon a munkálatok értéke 943 millió euró. Említettem a Tiszta Szerbia projekt közelgő megvalósítását is, melynek keretében városunk területén jövőre meg kell kezdeni a 110 kilométeres szennyvízhálózat és két szennyvíztisztító telep kiépítését. Elmondtam azt is, hogy e projekt keretében 20 millió eurót fektetünk be Szabadkán, Palicson, Bajmokon és Csantavéren, ami városunk eddigi legnagyobb beruházása a kommunális infrastruktúra terén“ - hangsúlyozta Bakić polgármester.

15504_3.jpg 

Kiemelte, hogy Szabadka a jövőben is elkötelezi magát az európai értékek mellett, és továbbra is elkötelezett lesz azon tevékenységek iránt, amelyek Szerbiát közelebb hozzák az európai országok családjához.  

„A beszélgetés során elmondtam, hogy Szerbia kicsi, de méltósággal teli népe büszke múltjára és gazdag történelmére, amelyben soha senkit nem támadtunk meg, mindig csak védekeztünk. Hangsúlyoztam, hogy nagyon nehéz volt ez az út, hogy óriási áldozatokat hoztunk, de mindig az igazság és az igazságosság oldalán állunk, és az ezért folytatott harc a mai napig tart. De amiről biztosítottam őket, és amit most megismétlek, az az, hogy itt Szerbiában arra neveltek bennünket, hogy jó nép vagyunk, és még jobb házigazdák, amit ma és holnap is bebizonyítunk vendégeinknek“ – húzta alá Stevan Bakić.

Bakić polgármester, miközben hangsúlyozta, hogy teljesítenie kell Őexcellenciájának adott ígéretét, hogy - mint mondta - "segítsen neki könnyebben megérteni bennünket" a Szerbia története című könyvet ajándékozta a Emanuele Giaufret-nek szerb és angol nyelven.

Emanuele Giaufret nagykövet köszönetet mondott Bakić polgármester úrnak a kivételes fogadtatásért, és rámutatott, hogy megvitatták a Szabadkát érintő legfontosabb kérdéseket, a szabadkai beruházásokat, valamint a város előtt álló kihívásokat, például a migrációt. Hangsúlyozta azt is, hogy Szerbia nagyon humánusan viszonyul a migránsokhoz.

15504_5.jpg

„Többet akarunk tenni, mint amit eddig tettünk, hogy erősítsük az együttműködést a jobb határvédelem érdekében, és segítsünk felszámolni az embercsempészek hálózatát“ - mondta Emanuele Giaufret.

Emlékeztetett arra, hogy a nyugat-balkáni országok nemrégiben megtartott tiranai csúcstalálkozóján több fontos döntés is született, így 70 millió eurót különítettek el határvédelemre, valamint 1 milliárd eurót az energiaválság kezelésére..

„Ennek felét, azaz félmilliárd eurót az energiaválság által leginkább érintett, rászoruló családok, valamint a kis- és középvállalkozások kapják. Ezen belül 165 millió euró közvetlen segély a szerb költségvetésnek. Ezen a csúcson a nyugat-balkáni távközlési szolgáltatók is megállapodást írtak alá az Európai Unióval a roaming fokozatos megszüntetéséről, ami jövőre lép életbe azzal a céllal, hogy teljesen megszüntessék a roamingot.“ – mondta Giaufret nagykövet.

15504_6.jpg

Csehország nagykövete, Tomáš Kuchta és Svédország nagykövete, Annika Ben David is köszönetet mondtak Stevan Bakić polgármesternek, a nagyszerű fogadtatásért a csodálatos Városházán. Hangsúlyozták egyebek mellett, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Szerbiát támogassák az európai úton, és Szerbia ezen részén is népszerűsítsék az európai uniós tagság értékeit.

15504_7.jpg 

A találkozó és a sajtónyilatkozatok után a nagykövetek és Bakić polgármester meglátogatták a szabadkai zsinagógát és a Svetozar Marković Gimnáziumot, ahol az Európa jövője című falfestmény átadása mellett kiosztották a kupákat a 3x3-as kosárlabda tornán résztvevő csapatok között. A látogatás során Emanuele Giaufret, Tomáš Kuchta és Annika Ben David nagykövetek arról beszélgettek az iskola diákjaival, hogy mit jelent számukra Európa.

Ezt követően Giaufret nagykövet és Bakić polgármester ellátogattak a Kisbajmok Ipari Övezetbe, ahol megtekintették a Boysen gyárat, majd szabadkai látogatása végén Giaufret nagykövet Bakić polgármester jelenlétében ünnepélyesen megnyitotta az Európai Filmfesztivált a Lifka Sándor Art Moziban, ahol december 12-ig hét filmet mutatnak be.

15504_8.jpg

Az „EU a szomszédságomban” kampány részeként Emanuele Giaufret nagykövet Ausztria belgrádi nagykövetével, Christian Ebnerrel, Irena Vujović környezetvédelmi miniszterrel és Bakić polgármesterrel együtt holnap, december 9-én ellátogat a békovai regionális hulladéklerakóba és újrahasznosító üzembe.

Ezt követően Giaufret nagykövet és Bakić polgármester, valamint Nataša Stanisavljević menekültügyi és migrációs biztos részt vesznek 44 lakás kulcsának átadásában a szabadkai menekült családoknak.

Azután Emanuele Giaufret és Christian Ebner meglátogatják Zenta községet.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>