Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka: Bakić polgármester Carlos Félix mexikói nagykövettel találkozott

2022.11.23.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma találkozott a Mexikói Egyesült Államok szerbiai nagykövetével, Carlos Isaura Félix Coronával. A Városházán tartott fogadására a Mexikó a szerbiai sajtótörténetben című kiállítás alkalmából került sor, amelyet ma a mexikói nagykövet hivatalosan megnyitott a szabadkai Danilo Kiš Alapítvány termében.Bakić polgármester a Városházán a zöld teremben tartott megbeszélés után a médiának nyilatkozva kiemelte, megtiszteltetés volt, hogy találkozhatott a nagykövettel, akinek a szívélyes és nyílt találkozó során bemutatta Szabadka összes potenciálját, valamint a város szempontjából jelentős fejlesztési projekteket.

15482_1.jpg

„Az együttműködési lehetőségekről beszélgettünk városunk és a mexikói nagykövetség között, valamint magával Mexikó állammal is. Elemeztük Szerbia és Mexikó kapcsolatait, és közös álláspontunk, hogy azok hagyományosan jók és barátságosak, a kölcsönös tiszteleten, megértésen és támogatáson alapulnak, valamint mindkét ország erős elkötelezettségén a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett. Köszönetemet fejeztem ki Őexcellenciájának Mexikó országunk szuverenitása és területi integritása tekintetében tanúsított következetes politikájáért és elvi álláspontjáért, valamint Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének el nem ismerése miatt” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

Hozzátette, Carlos Félix nagykövet úr a mai napon hivatalosan is megnyitja a Mexikó a szerbiai sajtótörténetben című kiállítást a Danilo Kiš Alapítvány helyiségeiben, és meghívta a szabadkaiakat, hogy tekintsék meg.

15482_2.jpg 

"Ez a kiállítás, valamint az azonos nevű digitális portál a Szerbia és Mexikó között 1946 májusában létrejött, és azóta folyamatos diplomáciai kapcsolat 76. évfordulója alkalmából került megrendezésre. Bízom benne, hogy országaink továbbra is ápolják majd a baráti kapcsolatokat, és Mexikó mindig közel marad Szerbia népéhez. Bízom abban is, hogy az elkövetkező években városunk, meg térségünk és Mexikó között nagyobb lesz az együttműködés, és az árucsere is növekedni fog az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarája és Mexikó között, amely az idei év január-szeptember közötti időszakában 46 millió dollárt tett ki.” – mondta Bakić polgármester. 

Carlos Félix mexikói nagykövet megköszönte Szabadka polgármesterének a szívélyes fogadtatását, hangsúlyozva, hogy "Bakić úr valóban az ország példamutató polgármesterei közé tartozik". 

„Beszélgettünk a Szabadka és egy Mexikó északi részén fekvő város közötti kapcsolatfelvételről, és ennek az érdeklődésnek alapján dolgozunk majd a városok közötti együttműködés kialakításán.  A polgármester úrnak köszönhetően betekintést nyertem a Szabadkán és a régióban rejlő lehetőségekbe. Arra a következtetésre jutottunk, hogy dolgozni fogunk a Mexikó és Szabadka közötti együttműködés kialakításán és erősítésén.” – hangsúlyozta a nagykövet.

15482_5.jpg

Az észak-mexikói régió, adottságait tekintve hasonlít Szabadkára és pontosan ezek azok a részek, amelyek az autóipar, az elektronikai és az elektromossági ipar együttműködésének lehetőségét jelenthetik, amin az elkövetkező időszakban dolgozni lehet. 

„A polgármesterrel való együttműködésnek köszönhetően ma először látogatunk Szabadkára, ahol országaink történelmi archívumát bemutató kiállítást mutatunk be. Mint azt a polgármester kiemelte, a Mexikó és Szerbia közötti kapcsolatok rendkívül erősek és barátiak, és az évek során fejlődtek. Pontosan ez volt az egyik oka annak, hogy Mexikó mindig is támogatta Szerbia szuverenitását és területi integritását Koszovóval kapcsolatban. Szeretnék köszönetet mondani a polgármesternek a csodálatos fogadtatásért és a melegségért, amellyel engem és Mexikó államot fogadott” – hangsúlyozta Carlos Félix.

15482_3.jpg 

Carlos Félix nagykövet a médianyilatkozatokat követően megnyitotta a Mexikó szerbiai sajtótörténete című kiállítást a Danilo Kiš Alapítvány helyiségeiben, amely az azonos nevű digitális portál 353 cikket bemutató legérdekesebb cikkeit tartalmazza a szerbiai sajtótörténetből Mexikóról az 1844-től 1953-ig terjedő időszakban. A kiállítást 2022. december 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

15482_4.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>