Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékeztünk Szabadka első világháborús felszabadulásának 104. évfordulójáról

2022.11.13.

Megemlékezve 1918. november 13-áról, Szabadka első világháborús felszabadulásának napjáról ma a vasútállomáson található emléktábla megkoszorúzása és az elesett harcosok emlékére tartott gyászmise után az emlékezés virágait elhelyeztük az 1912. és 1918. között a szabadságért és egyesülésért életüket áldozó hősöknek emelt emlékműnél is, a Puskin téren. Szabadka első világháborús felszabadításának 104. évfordulója alkalmából tegnap este a Népszínház Jadran színpadán ünnepi megemlékezést tartottak Braća uvek - uvik zajedno címmel, amit 1991. óta rendeznek meg, amikor is megújították a szerb és a bunyevác nép között létrejött testvérkapcsolati megállapodást, amelynek keretében a jövőbeni együttműködésről és a fontos történelmi dátumokról való közös megemlékezésről állapodtak meg.

15450_1.jpg

A szabadkai önkormányzat nevében az 1912. és 1918. között elesett hősök emlékművét Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja koszorúzta meg.  

Szabadka város, Stvan Bakić polgármester és a saját nevében az ünnepi megemlékezés résztvevőit Srđan Samardžić üdvözölte, aki emlékeztetett arra, hogy a felszabadító szerb hadsereg 1918. november 13-án 18 óra 35 perckor vonattal érkezett meg a szabadkai vasútállomásra, azon a napon, amikor Belgrádban, a mai Nemzeti Múzeum épületében 23 óra körül megkötötték a Belgrádi Katonai Egyezményt. Rámutatott, hogy a szabadkai szerbek és bunyevácok őszintén hittek a végső szerb győzelemben és e régiók egyesülésében a Szerb Királysággal.

„Jelentős történelmi szerepük tudatában harmonikusan dolgoztak küldetésük teljesítése érdekében, és 1918. november 10-én, a néhány nappal korábban, november 5-én megtartott tanácskozáson hozott döntéseik alapján összejövetelt szerveztek, amelyen megalakult a hazafias Bunjevác-szerb Népbizottság, amely egy különleges közgyűlési határozatot is elfogadott“ – mondta Samardžić.

15450_2.jpg

Elmondta, hogy a nagy háború indította el a Vajdaság Szerbiához csatolásának folyamatát, hogy 1918. november 25-én a szerbek, bunyevácok és más bánsági, bácskai és baranyai szlávok nemzetgyűlése határozatot hozott a Vajdaságnak a Szerb Királysághoz való csatlakozásáról, és hogy Rumában egy nappal korábban, november 24-én döntés született arról, hogy Szerémséget közvetlenül az anyaországhoz csatolják. 

Az 1918-ban született új állam három súlyos felszabadító háború: az első világháború és két balkáni háború után jött létre, melyekben Szerbia hatalmas áldozatokat hozott. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük az e háborúkban elesettek emlékét, és tisztelegjünk elődeink előtt, akik a szabadságért és a jobb jövőért életüket áldozták“ – mondta többek között Srđan Samardžić.

Az ünnepi megemlékezés résztvevőit Miloš Stanković színész is üdvözölte, Ljubivoje Tadić pedig előadta a Figyeljetek, szerbek – Archibald Reiss című monodrámát.

15450_3.jpg

A megemlékezést a szerb himnusszal és a Podvikuje bunjevačka vila című bunyevác dallal nyitották meg, a Szent Száva Szerb Művelődési Központ kórusának előadásában.

Az első világháborús felszabadulás napjáról való ünnepi megemlékezést a Szent Száva Szerb Művelődési Központ, a Bunyevác Művelődési Központ és Bunyevác Matica, Az 1912-1918-as Háborús Önkéntesek, Leszármazottaik és Tisztelőik Egyesülete, valamint Szabadka Város Önkormányzata szervezték.

15450_5.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>