Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Japán szerbiai nagykövete Szabadkán

2022.11.02.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma találkozott Takahiko Kacumatával, Japán szerbiai nagykövetével, akivel megvitatták a japán cégek beruházási lehetőségeiről vidékünkön és Szabadka város területén, továbbá szó volt arról is, hogy Szabadka számos területen folytathatna együttműködést egy japán várossal. A Városháza zöld termében tartott megbeszélést követően Bakić polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számára, hogy találkozhatott Őexcellenciájával, Takahiko Kacumata japán nagykövettel, és hogy ez a látogatás különös jelentőséggel bír, mivel abban az évben került rá sor, amikor a Szerbia és Japán közötti baráti, gazdasági, politikai és társadalmi kapcsolatok 140. évfordulóját ünnepeljük, 1882-ben történt ugyanis az első diplomáciai levélváltás Milan Obrenović szerb király Meidzsi japán császár között.

15397_1.jpg

A szívélyes találkozás során számos témát érintettünk. Ismertettük Őexcellenciája előtt városunk gazdasági, beruházási, turisztikai és kulturális potenciáljait, és beszélgettünk a japán cégek jelenlétének kiszélesítéséről térségünkben és a szabadkai beruházások lehetőségeiről, de szó esett arról is, hogy Szabadka város számos területen építhetne ki közelebbi kapcsolatot egy japán várossal” - mondta Bakić polgármester.

15397_2.jpg

Hozzátette, hogy a megbeszélés egyik témája régiónk és Japán közötti külkereskedelmi kapcsolatok fejlesztése volt.

Az Észak-bácskai Regionális Kereskedelmi Kamara területén a Japánnal folytatott teljes kereskedelem 2021-ben 19,2 millió dollár volt, ami 45,9 százalékkal haladja meg a 2020. év teljes forgalmát. Van előrelépés, de bőven van lehetőség a még intenzívebb árucserére és gazdasági együttműködésre“ – emelte ki Stevan Bakić.

Elmondta, hogy beszéltek a Kisbajmok Ipari Övezetről és a Szabadkai Vámszabad Területről is, amely – mint mondta – Zenta és Magyarkanizsa önkormányzatának illetékesei, valamint a területükön működő jelentős cégek, köztük a Japan Tobacco International dohányipari vállalat kérésére a vámszabad terület kiterjesztését tervezi ezeken a településeken.

Megállapodtunk abban, hogy folytatni fogjuk a Szabadka várossal és a térséggel való együttműködés elmélyítésével kapcsolatos megbeszéléseket, és megállapítottuk, hogy Japán folyamatosan segítséget nyújt Szerbiának az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem és egyéb területeken. Szerbia és Japán kapcsolatát illetően egyetértettünk azzal az értékeléssel, hogy a két ország közötti kétoldalú és gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésének fordulópontját Aleksandar Vučić szerb elnök és a sajnálatosan elhunyt volt miniszterelnök, Shinzo Abe találkozója jelentette, amelyre 2018. január közepén került sor Belgrádban. Ennek megerősítéseként Aleksandar Vučić szerb elnök a 2022-es Vid-napi rendezvényen kitüntetésben részesítette az egykori miniszterelnököt, Shinzo Abet, a két ország közötti baráti kapcsolatok fenntartásáért és az együttműködés fejlesztéséért. Meggyőződésem, hogy államaink és városaink továbbra is közös erőfeszítésekkel ápolják a barátságot, és ezúton szeretnék még egyszer megköszönni Őexcellenciájának látogatását, és kellemes időtöltést kívánunk városunkban“ – mondta Stevan Bakić polgármester.

15397_4.jpg

Takahiko Kacumata japán nagykövet megköszönte Stevan Bakić polgármesternek a szívélyes fogadtatást, és a konstruktív és gyümölcsöző beszélgetést, és ő is emlékeztett arra, hogy 2022-ben ünnepeljük a Szerbia és japán közötti baráti viszony 140. évfordulóját.

Szeretném megköszönni a szabadkaiaknak és a szerbiaiaknak a hosszú távú együttműködést és Japán iránti szeretetet. Ez az az alap, amelyre a jövőbeni kapcsolatokat szeretnénk építeni. A korábbi, mára már sajnos elhunyt miniszterelnök, Shinzo Abe, amikor 2018-ban Szerbiában járt, egy nagyon fontos kezdeményezést indított útjára, nevezetesen a nyugat-balkáni együttműködés kezdeményezését. Fontos megemlíteni, hogy támogatjuk az Európai Unióba való integrációt célzó társadalmi-gazdasági reformtörekvéseket. Ezen keresztül kormányközi együttműködést alakítunk ki, amelyen belül a korábbi években olyan japán cégek ruháztak be Szerbiában, mint az újvidéki Nidec és az ingyiai Toyo Tiers gumiabroncs gyár. A polgármester úrral folytatott eredményes megbeszéléseink során erről, valamint az üzleti és gazdasági kapcsolatok esetleges javításáról is beszéltünk” - mondta Takahiko Kacumata.

A Városházán tartott fogadás után Bakić polgármester és Kacumata nagykövet meglátogatták a Kolevka Gyermekotthont, ahol Stojan Soković igazgatónak átadták az intézménynek szánt humanitárius segélyt. A látogatást alkalmi műsor tette színesebbé, amelyben fellépett a rumai szerb-japán egyesület is.

15397_5.jpg


.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>