Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az OPTI-BIKE 2 projekt zárókonferenciáját

2022.10.28.

Ma tartották Szabadkán a Városháza dísztermében A határövezeti forgalom észszerűsítése kerékpárutak létesítésével – Opti-Bike 2 elnevezésű projekt zárókonferenciáját, melynek fő kedvezményezettje Szabadka Város Önkormányzata, a partnertelepülés pedig Tompa Város Önkormányzata. Ez a projekt az Interreg IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program harmadik pályázata keretében nyert támogatást, a korábban sikeresen lezárult Opti-Bike projekt folytatásaként, melynek köszönhetően az Európai Unió támogatásával Hajdújárás és Királyhalom településeket összekötő 1500 méter kerékpárút épült, Tompa város területén pedig 493,44 méter.

15389_1.jpg

A zárókonferencián jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki felszólalásában elmondta, hogy véleménye szerint ez a hivatalosan 2021. november 1-től 2022. október 31-ig tartó projekt teljesíti a kitűzött célokat és hozzájárul a biztonságos kerékpározás, az egészséges életmód népszerűsítése, a környezetvédelem, a kerékpáros turizmus előmozdításához és a határon átnyúló együttműködés fejlesztéséhez.

„Tanúi lehettünk, hogy a projekt megvalósult az ukrajnai konfliktus miatti egyre nehezebb európai és világhelyzet ellenére is. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy rámutassak azokra a tényekre, hogy a béke és a stabilitás, amelyet Aleksandar Vučić szerb elnök is szorgalmaz, minden gazdasági haladás feltétele, és hogy Szerbia és Magyarország viszonya még soha nem volt jobb a történelemben.” – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette: a térségi és a határon átnyúló együttműködések elmélyítése lesz a szabadkai önkormányzat egyik elsődleges célja a következő időszakban.

„Teljesen biztos, hogy továbbra is arra törekszünk, hogy a magyarországi önkormányzatok partnereink legyenek a különböző témákban megvalósuló projektekben, így a kerékpáros infrastruktúra-hálózat bővítésével kapcsolatos projektekben is, melyekkel hozzájárulunk a jószomszédi kapcsolataink fejlesztéséhez és erősítéséhez.” – mondta.

15389_2.jpg

Köszönetét fejezte ki a projekt minden résztvevőjének és a konferencia vendégeinek, különösen Tompa város képviselőinek.

„Remélem, hogy az elkövetkező években még inkább elkötelezzük magunkat a baráti kapcsolatok ápolása és megőrzése, valamint a kölcsönös együttműködés további erősítése mellett, és polgáraink életminőségének további javítása érdekében még sok közös projektet fogunk megvalósítani.” – zárta szavait Stevan Bakić polgármester.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke kiemelte, hogy Szabadka a kerékpárosok városaként ismert, és e projektnek köszönhetően 1,5 kilométer kerékpárút épült Királyhalom és Hajdújárás között, az Opti-Bike 1 projekt keretében pedig 7,9 kilométer kerékpárút épült Kelebián, Királyhalmon és Hajdújáráson.

„A kerékpárutak építésének nemcsak a hagyományok miatt van többszörös jelentősége, és nem is azért, mert Szabadka a kerékpárosok városaként ismert, hanem azért is, mert ezt a közlekedési formát egyre többen veszik igénybe mind a kikapcsolódásra, mind a munkába való eljutás céljából, hiszen sokkal biztonságosabb, és minden bizonnyal új és nagyon népszerű formája ez az idegenforgalomnak mind az országban, mind pedig Európában. Éppen ezért, ezeknek a kerékpárutaknak a megépítése, és különösen, mert a határátkelőkhöz vezetnek, hozzájárul e turizmus ágazathoz városunkban is." – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

15389_3.jpg

Arra a kérdésre, hogy van-e kilátás az Opti-Bike 3-ra, dr. Pásztor Bálint azt válaszolta, hogy van rá lehetőség, hiszen a közelmúltban új pályázatot hirdettek a Szerbia - Magyarország közötti IPA határon átnyúló együttműködésre.

"Nem csak az európai forrásoknak köszönhetően építünk kerékpárutakat. Természetesen tervben van és rendkívül nagyon szükséges is a kisbajmoki gazdasági övezetbe vezető kerékpárút megépítése. Az ott dolgozók ezt elvárják tőlünk, ezért figyelemmel leszünk arra, hogy városunkban is folytatódjon a kerékpárút építés.” – mondta dr. Pásztor Bálint.

15389_4.jpg

A konferencián felszólalt Kovács Elvira, a Szerb Köztársaság Képviselőházának alelnöke, a Képviselőház Európai Integrációs Bizottságának elnöke, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Dobrotka Ágnes, az Interreg IPA Magyarország – Szerbia Közös Titkárságának programmenedzsere, Véh László, Tompa polgármestere, Milan Marjanov, a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat Útfenntartó Szolgálatának vezetője, mgr. Újhelyi Ákos, az Opti-Bike 2 projekt szabadkai projektmenedzsere.

15389_5.jpg

Az új kerékpárutak nemzetközi szabványok szerint készülnek, azzal, hogy a kivitelezésükhöz szükséges tervek és műszaki dokumentáció, mint ismeretes, az Európai Unió pénzügyi támogatásának köszönhetően, az Interreg IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési programon keresztül korábban megtörtént, Szabadka, Tompa és Ásotthalom együttműködésének eredményeként.

A projekt összértéke mintegy 566 000 euró. Az Európai Unió 387 775,69 euróval támogatta a projektet, ebből a Szabadkának jutó összeg 197 605,88 euró.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>