Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Ösztöndíjak a szakma "arany" kezének motiválására

2022.10.26.

A szabadkai önkormányzat ösztöndíját a szakmát hároméves oktatásban elsajátító első osztályos tanulók számára ebben a tanévben az Ivan Sarić Műszaki iskola és a Politechnikai Iskola harminc diákja kapta. A következő tíz hónapban 3.000 dinár összegű ösztöndíjat folyósítanak számukra, és erre a célra 900.000 dinár lett elkülönítve a város költségvetéséből. Az ösztöndíjasok szerződéseinek odaítélése alkalmából a Városházán tartott ünnepségen Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára köszöntötte a diákokat, szüleiket, tanáraikat és az iskolaigazgatókat Stevan Bakić polgármester nevében és a saját nevében.  Kijelentette, hogy a szabadkai önkormányzat 2016-tól a hiányszakmát tanulók ösztöndíjazásával a gazdasági lánc fontos láncszeme kíván lenni, segíteni az iskolákat, a szülőket és a gyerekeket, de a gazdaságot is a Szabadkán és Szerbiában is szükséges szakemberek képzésében.

15386_1.jpg

Emlékeztetett a duális oktatást folytató iskolák támogatására is, megjegyezve, hogy Szabadka lehet az egyetlen város, ahol két duális oktatási központ lesz.

Elmondta, hogy a bútorkészítő és az alapvető építőipari munkák operátorai, az építőipari gépkezelők és a sofőrök, a falfelület dekoratőrök, a lakatosok és a hegesztők csak néhány olyan "arany" foglalkozás, melyekre a tanulók most először iratkoznak be, és az oklevél megszerzése utáni biztos munkahely mellett, városi ösztöndíjra is számíthatnak a gyerekek az iskolai tanulmányaik során.

15386_2.jpg

"Szeretnénk, ha ez további motivációt jelentene számukra, de egyben segítene a tanulásban is, mind nekik, mind a szüleiknek és arra ösztönözné őket, hogy egyre jobban fizető munka legyen a kezükben. A hároméves iskola elvégzése nem feltétlenül jelenti azt, hogy utána alacsony fizetésű állás vár rájuk. Hazánkban szükség van ilyen szakmákra, ezért, ha igyekeznek és szorgalmasan dolgoznak, ez a munka jó fizetést jelenthet nekik” – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A szabadkai fiatalok is számíthatnak az önkormányzat támogatására a fiatal tehetségek számára elkülönített költségvetési forrásból 2,5 millió dinár értékben, valamint az egyetemi hallgatók, akiknek ösztöndíjára a város évente 10,4 milliót fordít.

"Maga az a tény, hogy egy szakmához már diplomával rendelkeztek, biztosabb jövőt jelent a munka terén, mert nagyon gyorsan elhelyezkedhettek, és jövedelmet szerezhettek. Ha pedig a jövőben bármikor tovább szeretnétek tanulni, azt megtehetitek egy további képesítési program elvégzésével, majd a kívánt felsőoktatási intézménybe vagy karra való felvételivel” – mondta Jasmina Stevanović.

15386_3.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>