Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint: A Városi Könyvtár is tiszteletben tartja a város alapszabályát

2022.10.13.

A Szabadkai Városi Könyvtár fennállásának 132. évfordulója alkalmából ma ünnepséget tartottak, amelyen dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Kozma Adrienn, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója felavatta az intézmény nevét az önkormányzat területén hivatalos használatban levő négy nyelven tartalmazó új névtáblát. Dr. Pásztor Bálint beszédében elmondta, megtisztelő és örömteli számára, hogy ma itt állhat e gyönyörű épület előtt, amelyet Raichle Ferenc tervezett 1896-ban és amelynek főhomlokzatát a Szerb Köztársaság Kormányának támogatásával sikerült felújítani.

15377_1.jpg 

„A Szabadkai Városi Könyvtár nemcsak Szerbia legrégibb ilyen jellegű intézménye, de  székháza is a legszebb épület. Azt pedig, hogy nem csak a múlttal foglalkozunk, és nem csak azt próbáljuk megőrizni, ami a múltban szép volt, hanem a jövőbe tekintve megvalósítani mindent, ami modern és hasznos, egy újabb beruházás is bizonyítja. Tavalyelőtt ugyanis, az év végén a Magyar Kormány forrásainak köszönhetően felépülhetett a könyvtár új része, a XXI. század olvasóinak és kutatóinak minden igényét kielégítő olvasóteremmel. Szerbia Kormányának és Magyarország Kormányának beruházásai arról tanúskodnak, hogy mindössze két év alatt sikerült összesen mintegy 760 000 eurót biztosítanunk az intézmény fejlesztésére.” – hangsúlyozta. 

Emlékeztetett arra, hogy a Városi Könyvtár épülete Szabadka egyik jelképe, régebbi, mint a Városháza, és a homlokzatát díszítő atlaszok sokat jelentenek minden szabadkainak, akár itt élnek, akár valahol külföldön.

15377_2.jpg 

„Ezért őszintén örülök, hogy az atlasz szobrokat és a homlokzatot is sikerült konzerválási és restaurálási munkákkal megóvni. Az, hogy új táblát avatunk a Városi Könyvtár épületén, azt jelzi, hogy ebben az intézményben is tiszteletben tartják a város alapszabályát, hiszen a könyvtár neve mind a négy hivatalos használatban levő nyelven kiírásra került, és ezzel feltettük az i-re a pontot. Az intézmény igazgatójának és valamennyi dolgozójának sok lelkes olvasót és kutatót kívánok, jó egészséget és eredményes munkát az elkövetkező hónapokban és években." – mondta dr. Pásztor Bálint.

Kozma Adrien, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt 132 évben rengeteg munka történt, de a 21. század küszöbén még több vár rájuk.

15377_3.jpg

„A Szabadkai Városi Könyvtárnak kiemelt helye van nemcsak a gazdag helyismereti könyv- és periodikum-, valamint a régi és ritka könyvállománya miatt, a szellemi értékek miatt, amelyet ezek a gyűjtemények képviselnek, hanem azért is, mert itt különböző kultúrák és nyelvek kereszteződnek. Intézményünknek elsődleges feladata fenntartani ezt a kulturális sokszínűséget, aminek nemcsak a könyvállományunk, hanem kulturális rendezvényeink kínálatában is igyekszünk eleget tenni, remélve, hogy látogatóink szeretettel térnek be hozzánk.”- mondta egyebek között az igazgató.

Dr. Pásztor Bálint ebből az alkalomból átadta a Városi Könyvtár igazgatójának Szabadka Város zászlóját.

15377_4.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>