Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka második világháborús megszállása alóli felszabadítása napjának megünneplése

2022.10.10.

A fasizmus áldozatai emlékműveinek megkoszorúzásával emlékeztek meg október 10-ére, Szabadka felszabadításának napjára a második világháborúban és a fasizmus - nemcsak a XX. század, hanem az egész emberiség történelmének legnagyobb borzalma - felett aratott győzelem 78. évfordulójára. A Fasizmus áldozatainak terén levő emlékművet számos küldöttség koszorúzta meg. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a NFSZHHSZ nevében koszorúzó küldöttséget Stevan Bakić, Szabadka polgármestere vezette, a Szerb Köztársaság és az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet nevében koszorúzó küldöttséget Bojan Šoralov körzetvezető. A szerbiai NFSZHHSZ és a vajdasági NFSZHHSZ nevében Jovo Barošević, a NFSZHHSZ tartományi bizottságának elnöke helyezett el koszorút, valamint az apatini és a zombori helyi önkormányzatok NFSZHHSZ küldöttségei, a Szabadkai Zsidó Hitközség és számos egyesület, politikai párt, szervezet és civilszervezet képviselői.

15372_1.jpg 

Bakić polgármester a Fasizmus Áldozatainak Emlékművénél tartott megemlékezésen a megjelentekhez szólva elmondta, hogy Szabadkán az antifasiszta mozgalom különböző nemzeti és vallási hovatartozású, eltérő társadalmi helyzetű és iskolai végzettségű emberekből állt, akik a szabadságért folytatott harcban összefogtak. 

Elmondta, hogy a második világháborúban több mint 7.000 szabadkai vesztette életét, hogy ma sem rendelkezünk pontos adatokkal a második világháború áldozatainak– különösen az egykori Jugoszlávia területén elesetteknek – a számát illetően, és hogy a volt Jugoszlávia állami bizottsága egykoron olyan adatokat közölt, hogy összesen egymillió és 706 ezer ember halt meg.

Kiemelte, hogy soha a történelem folyamán nem volt annyi emberáldozat, mint a második világháborúban, amely 55-85 millió emberáldozatot követelt. Emlékeztetett arra, hogy soha addig nem használtak olyan tömegpusztító fegyvereket, mint az emberiség történetének legnagyobb fegyveres konfliktusában, és nincs kegyetlenebb módszer az áldozatok megalázására, megölésére és halálra kínzására, mint a náci és az usztasa koncentrációs táborokban.

"Nagyon fontos, hogy fiatal polgártársaink minél jobban megértsék és átlássák múltunkat, és megbizonyosodjanak arról, hogy a gonoszság nem ismer határokat. Nemrég rendeztük meg a Jasenovac, a haláltábor, az élők földje elnevezésű kiállítást Szabadkán azzal a céllal, hogy emlékeztessük, intsük a fiatalokat arra és egyben megtanítsuk őket, milyen drágán fizettek elődeink a szabadságért. Ezzel a kiállítással támogattuk a szerb államot és a Kulturális Minisztériumot az emlékezés hagyományának előmozdításában, az ártatlan áldozatok előtti tisztelgésben és a Jasenovacban és a Független Horvát Állam más vesztőhelyein elkövetett népirtás áldozatairól szóló teljes igazság feltárásában, ahol többnyire szerbeket, zsidókat és romákat öltek meg. 77 év hallgatás, tiltás és attól való félelemkeltés után, hogy ne beszéljünk a Balkán legnagyobb haláltábora, a jasenovaci tábor szerb áldozatokról - a szerb áldozatok Aleksandar Vučić szerb elnök felelős államvezetési politikájának köszönhetően végre nemzeti jelentőséget kaptak.”– hangsúlyozta Bakić polgármester.

15372_2.jpg

Hozzátette, hogy a nácizmust és a fasizmust 78 évvel ezelőtt legyőzők eszméi, a szabadság, minden nép egyenlősége és a sajáthoz való jog, olyan eszmények, amelyekért Szerbia és a szerb nép ma is harcol.

„Szabadka felszabadításának napját Idén olyan körülmények között ünnepeljük, amikor az ukrajnai konfliktus erősödik, és az energiaválság egyre jobban sújtja az egész világot, ugyanakkor térségünkben is egyre hangsúlyosabb a tények elferdítésére és a történelem teljes meghamisítására tett kísérlet. Kötelességünk, hogy soha ne engedjük, hogy ami tagadhatatlanul igaz, az újra legyen írva, és a hazugság felülkerekedjen az igazságon. A mi Szerbiánk a történelmi igazság védelmében áll, és az elmúlt években sokat tettek azért, hogy a feledésből kiszakítsák az antifasiszta harchoz való nagy hozzájárulásunkat, valamint azt, hogy a szabadság és a létezésre való jogunk védelmében a 20. században, a két világháborúban, mintegy hárommillió lelket veszítettünk el.” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester. 

A második világháború alóli felszabadulás napja alkalmából a szabadkaiaknak gratulálva elmondta, biztos, hogy Szabadka város a jövőben is ezt a szemléletet követi majd, és a következő években is megünnepeljük október 10-ét, a szabadkai polgárok számára egy ilyen igen fontos dátum esetében valóban méltó módon.

Jovo Barošević, a szerbiai NFSZHHSZ és a vajdasági NFSZHHSZ nevében köszönetet mondott Stevan Bakić polgármesternek, amiért értékeli és tiszteletben tartja a harcos szövetséget és ápolja az antifasizmus örökségét és a hazaszeretet hagyományát.

15372_3.jpg

„Ma tiszteletünket és köszönetünket fejezzük ki mindazok előtt, akik szabadságot hoztak. Soha nem mondunk le a harcosokról, a hősökről, akik szülőföldünk alapjaiba helyezték életüket. Szerbia elkötelezett az antifasizmus, a hazaszeretet és a szabadság mellett. Csak egy erős, politikailag stabil, katonailag semleges és gazdaságilag fejlett Szerbia szavatolja a békét és a szabadságot. Amikor a történelem revíziójáról beszélünk, nem engedjük, hogy azok nyerjenek, akik rosszat tettek és vesztesek voltak.” – mondta Jovo Barošević.

15372_4.jpg 

A NFSZHHSZ Szabadkai Városi Bizottságának elnöke, Maksim Bakrač is beszédet mondott, melyben többek között köszönetét fejezte ki a szabadkai önkormányzatnak, hogy ápolja a Népfelszabadító Háború fénylő hagyományait, és aktívan részt vesz a NFSZHHSZ Szabadkai Városi Bizottságának minden szervezett rendezvényen.

15372_5.jpg

A Vörös Hadsereg elesett katonáinak - a Harmadik Ukrán Front katonáinak a sétaerdei pravoszláv temetőben emelt emlékmű-komplexumánál tartottak koszorúzást és gyászmisét a Vörös Hadsereg és a Jugoszláv Néphadsereg elesett harcosainak tiszteletére. Szabadka város nevében Stevan Bakić polgármester vezette a koszorúzó küldöttséget. 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>