Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester megnyitotta a „Jasenovac. A haláltábor, az élők földje" című audio kiállítást

2022.09.29.

Tegnap este Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg a „Jasenovac. A haláltábor, az élők földje" című kiállítást a Danilo Kiš Alapítvány galériájában, és beszédében rámutatott, hogy a második világháború, az emberiség legnagyobb vesztőhelye sok rosszat hozott az egész emberiség számára, és egy addig ismeretlen fogalmat– a népirtást, és a szerbek sajnos azok közé tartoznak, akiknek először kellett megtudniuk, és nem csak irodalmi és tudományos értelemben, hogy mit jelent ez a kifejezés.

15355_1.jpg

"A Balkán legnagyobb haláltábora - a jasenovaci, vagy ahogy a németek nevezték, a balkáni Auschwitz, ahol 22-24 ezer tíz éven aluli gyermek lelte halálát, ahol 750-800 ezer embert öltek meg, akik közül a legtöbb szerb, zsidó és roma volt. „77 év hallgatás, tiltás és megfélemlítés után, hogy ne beszéljünk szerb áldozatokról, a szerbek szenvedése végre nemzeti jelentőségű témává vált Aleksandar Vučić szerb elnök felelősségteljes államvezetési politikájának köszönhetően” – mondta Stevan Bakić polgármester és hozzátette, hogy a közelmúltban kezdeményezés indult emlékhely és múzeum megépítésére a jasenovaci tábor áldozatainak emlékére a Boszniai Szerb Köztársasággal együttműködésben.

Hangsúlyozta, hogy ennek a kiállításnak emlékeztetnie kell és figyelmeztetnie kell a fiatalokat, és meg kell tanítania őket arra, hogy elődeink milyen drágán fizettek a szabadságért.

15355_2.jpg

„Ma, amikor a szerb nép kiszámíthatatlan időkkel néz szembe, egységben, lélekkel és áldozatainkra emlékezve, megmaradunk és megóvjuk népünket, dicső múltunkat, de a jövőnket is, és megküzdünk az összes előttünk álló nehézséggel. Dicsőség és örök hála a jasenovaci tábor minden áldozatának” – mondta Bakić polgármester.

Jovana Blanuša, a kiállítás produkciós és alkotói csapatának képviselője a jelenlévőkhöz szólva köszönetét fejezte ki Stevan Bakić polgármesternek, Szabadka Városnak és a Danilo Kiš Alapítványnak, amiért lehetővé tették a „Jasenovac. A haláltábor, az élők földje" kiállítás bemutatását ebben a városban.

15355_3.jpg 

"Ez nem egy klasszikus kiállítás, és ma este nem képeket, fényképeket, jelenségeket és statisztikákat fognak látni. Ez egy interaktív audio kiállítás, amely a jelenséget használja fel, vagyis az alkalmazott színház alapjait és a drámai narratíva modern technikáit. Ezzel a kiállítással azt szeretnénk üzenni, hogy az áldozatok nem csak statisztikák és számok, ezért arra kérjük Önöket, hogy figyelmesen hallgassák meg a történeteket, és emlékezzenek az áldozatok nevére” – mondta többek között Jovana Blanuša.

A kiállítás nyolc hangfelvételt, rádiótörténetet tartalmaz a jasenovaci tábor áldozatairól, interaktív, és lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy drámai tevékenységsorozaton keresztül a történetek résztvevőivé és társalkotóivá váljanak.

15355_4.jpg

Bár történelmi események ihlették, ez a kiállítás nem történelmi jellegű. A „Jasenovac. A haláltábor, az élők földje” elnevezésű kiállítás a jasenovaci tábor témájának sajátos megközelítése. Egyfajta személyes művészi reflexiót képvisel audio formában, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy a narrátor és a fantázia irányításával maguk alkossanak képeket, és így „lássák” Jasenovacot.

A kiállítás, amelynek szerzői Darko Nikolić és Bogdan Španjević, üzenete azon alapul, hogy Jasenovac arra tanít, hogy az életet nézzük, és ne a halált, a fényt és ne a sötétséget. A halál szimbóluma az élet szimbólumává válik.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>