Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A 32. Szüreti Napok megnyitója Palicson

2022.09.10.

A hagyományos Szüreti Napok rendezvényt, amely a gyümölcs- és zöldségszüret, a bortermelés, valamint a gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben végzett munkák befejezését jelzi és ünnepli, a hétvégén tartják Palicson a Vigadó teraszán, a Nagyparkban és a tóparti sétányon. A kétnapos rendezvényt, amelyet idén a 32. alkalommal rendeznek meg, a városi tanács kommunális tevékenységekért és fejlesztésekért felelős tagja, Góli Csilla nyitotta meg hivatalosan, aki beszédében elmondta, hogy megtiszteltetés, hogy a szabadkai önkormányzat és a maga nevében köszöntheti az első alkalommal 1989-ben megrendezett Szüreti Napokon megnyitóján megjelenteket, valamint, hogy a szüret minden borász és szőlész számára nagyon fontos, mert az egész éves munkájuk csúcsa, hiszen akkor látszik egy egész év munkájának az eredménye.

15330_1.jpg

Minden évben összegyűlünk a Vigadó teraszán. Ebben az évben pedig van okunk ünnepelni magát ezt az épületet is, meg a Női Strandot, a Zenepavilont, az Emlékkutat és a Víztornyot is, mert az akkori városvezetés, dr. Bíró Károly polgármesterrel az élén, 1912. szeptember 15-én adta át ezt az épületegyüttest, közvetlenül a szabadkai Városháza épületének átadása után. Éppen 110 éve állnak tehát e gyönyörű épületek a Palicsi-tó partján, és okoznak örömet Szabadka és Palics lakosainak, valamint az országból és külföldről érkező látogatóknak” – mondta Góli Csilla.

15330_2.jpg

Hozzátette, az elmúlt években Palicson szennyvízhálózat, szivattyútelep és nyomóvezeték épült, amely Palics települést összeköti a városi szennyvíztisztító teleppel a tó szennyvízterhelésének a lehető legalacsonyabbra való csökkentése érdekében, megépült a Palicsi-tó körüli védősáv és a gyalogót és kerékpárút, a település zöldterületeinek és parkjainak takarítása és karbantartása pedig rendszeres.

"Dr. Bíró Károly, a város által a polgármesteri megbízatásának ideje alatt felépített épületekkel kapcsolatban azt írta: "A Városháza tanúbizonyságot tesz az utókornak arról, hogy nemzedékünk teljesítette kötelességét városunk erőteljes fejlesztése érdekében." A mi kötelességünk pedig az, hogy - a város további modern fejlesztésével együtt - meg is védjük és ápoljuk örökségüket” – mondta Góli Csilla.

Az „Arena Zabatkiensis” Borlovagrend immár huszadik alkalommal része a Szüreti Napoknak. Az év borásza a tavankúti Ivica Davčik lett, a szüret királynője pedig Katarina Brkljač lett.

A látogatók ma és holnap a Vigadó teraszán zöldség-gyümölcs kiállítást tekinthetnek meg, amelyet a rendezvény véget értével humanitárius célokra, a Kolevka Fejlődési Zavarokkal Küzdő Gyermekek Otthonának és a Naše malo nekome je sve Egyesületnek adományoznak.

15330_4.jpg

A szervezők idén is nagy figyelmet fordítanak a legfiatalabbakra. A kicsiket érdekes gyerekprogramok várják animátorokkal, tánciskolák előadásai, szüreti gyermekjátékok, vidámpark, gyermekelőadások - szerb nyelven a Bilo dvaput u jednom kraljevstvu című, valamint magyar nyelven a Tiritarka haragtár című előadások, a Vigadó emeletén pedig a Kis Zseni és a Fiatal Mérnökök tematikus műhelyfoglalkozásokat tartják.

A Nagypark sétányain szüreti és élelmiszertermék kirakodóvásár, valamint virágkiállítás és mezőgazdasági gépkiállítás várja az érdeklődőket.

15330_6.jpg

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján részt vett Matin Hajnalka polgármesteri tanácsos, valamint Srđan Samardžić, Bognár Pásztor Hajnalka és Milanka Kostić városi tanácstagok.

15330_5.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>