Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester ünnepélyesen megnyitotta a kilencedik Hagyományápoló Napokat

2022.09.09.

Ma este a Városháza dísztermében Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ünnepélyes keretek között megnyitotta az immár hagyományos, sorrendben kilencedik Hagyományápoló Napokat. A polgármester üdvözlő beszédében elmondta, nagy megtiszteltetés a számára, hogy a szabadkai önkormányzat és a saját nevében is hivatalosan megnyithatja ezt a rendezvényt, melynek célja a más vidékekről Szabadkára települét szerbek hagyományainak és szokásainak bemutatása és megőrzése.

15326_1.jpg

„Amellett, hogy fontos szerepet töltenek be a térség országaiban élő nemzettársainkkal való kapcsolatok megőrzésében és erősítésében, a Hagyományőrző Napok jelentősége abban is megmutatkozik, hogy ez nem csupán egy művelődési rendezvény, amely megmutatja a szerb kultúra gazdagságát, de egyben tanúbizonysága annak is, hogy népünk fennmaradt, hogy a nemzeti szellem elpusztíthatatlan, és hogy az igazi értékek végül mindig győznek“ – emelte ki Bakić polgármester.  

Hozzátette, nagy öröm számára, hogy az idei Hagyományőrző Napok a Boszniai Szerb Köztársaság fennállásának harmincadik évfordulója jegyében telnek, annál is inkább, mert sok szabadkai származik azokról a vidékekről, akik a mai napig szoros családi és baráti kapcsolatokat ápolnak az ottaniakkal.

15326_2.jpg

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy emlékeztessem Önöket, hogy hazánk és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködés soha nem volt jobb, szorosabb és konkrétabb, mint ma, mindenekelőtt Aleksandar Vučić szerb elnöknek, valamint a Szerb Kormánynak köszönhetően, amely a legmagasabb, partnerségi szinten ápolja a kapcsolatokat a Boszniai Szerb Köztársasággal. Ez egyben alkalom arra is, hogy kihangsúlyozzam: rendkívül fontos, hogy nemzettársaink a Drina mindkét partjáról továbbra is intenzíven együttműködjenek, és a városunk területén működő hagyományápoló egyesületek vezetői, tagjai még elkötelezettebben vállalják szülőföldünk kultúrájának ápolását, hagyományaink és szokásaink megőrzését, valamint a szülőföldhöz fűződő kapcsolatok erősítését” - mondta Bakić polgármester.

15326_3.jpg

Mint kiemelte, reméli, hogy az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületeinek Szövetsége, a Hagyományőrző Napok szervezője sikeresen megvalósítja azt az elképzelést, hogy ezzel a megnyilvánulással megőrizzék a szülőföld múltját és jellegzetességeit a feledéstől, és emlékeztet a tolerancia és a sokszínűség ápolásának fontossága, amiről Szabadka, mint többnemzetiségű környezet, hazánk határain túl is ismert.

„Az biztos, hogy az önkormányzat az elkövetkezőkben is támogatni fogja a Hagyományőrző Napokat, úgy, mint a hagyományokat, az emlékezés kultúráját ápoló más rendezvényeket is. Hiszem, hogy a Hagyományápoló Napok még sokáig hirdetik a hagyományőrző egyesületek és a szerb nép egészének kulturális értékeit, és továbbra is előmozdítják az összetartozást és a kölcsönös tiszteletet, a szervezők és résztvevők, de valamennyi szabadkai polgár örömre és büszkeségre is” – mondta Stevan Bakić.

A városháza zsúfolásig megtelt nagytermében Miroslav Karan, az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének elnöke is üdvözölte a jelenlévőket, és emlékeztetett arra, hogy egy nép életében a nyelv és a vallás mellett a hagyományok és szokások azok a tényezők, melyek valószínűleg a legdöntőbb befolyást gyakorolják az adott közösség etnikai identitásának kialakítására és megőrzésére.

„A szerb egy gazdag hagyományokkal rendelkező nép, de a különböző történelmi körülmények együttes hatása miatt nagy kihívást jelentett ezeknek a hagyományoknak a megőrzése. Emiatt a szerbek számos szokása elveszett, vagy hosszú időre háttérbe szorult. Ma, a megváltozott körülmények között, a szerb nép körében egyre hangsúlyosabb az a vágy, hogy az elfeledett szokásokat helyreállítsuk, és beleszőjük a modern élet kontextusába” – mondta Miroslav Karan.

Az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének feladata– mint mondta – éppen a volt Jugoszlávia háború sújtotta területeiről Szabadkára települt szerbek kultúrájának és hagyományainak megőrzése.

15326_4.jpg

„Idén ünnepeljük a harmincadik évfordulóját a Boszniai Szerb Köztársaság születésének, amely – Őszentsége Porfirije szerb pátriárka szavaival élve az ortodox keresztény ország mélyre nyúló gyökereit képviseli. A Boszniai Szerb Köztársaság a béke, a szabadság, a gyermekek biztonságos nevelése iránti vágy eredménye, annak a vágynak az eredménye, hogy a szerb nép elleni bűncselekmények ne folytatódjanak és ne ismétlődjenek meg soha” - mondta Miroslav Karan.

A sorrendben kilencedik Hagyományőrző Napok hivatalos megnyitója keretében Miroslav Karan az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének nevében Tode Nikoletić írónak díszoklevelet adott át a szerb irodalomhoz való kiemelkedő hozzájárulásáért.

Tekintettel arra, hogy e rendezvénynek jótékonysági jellege is van, azon hagyományosan kiosztják a szerb nagycsaládosok díját is, minek keretében Miroslav Karan alkalmi ajándékot adott át a hatgyermekes Miljković házaspárnak: Dejannak és Slađanának.

A Hagyományőrző napok ünnepélyes megnyitón felcsendült a szerb himnusz, amit a szabadkai Kizúr István Általános Iskola Iskončići kórusa adott elő.

A szeptember 5. és 11. között megrendezett Hagyományőrző Napok gazdag művelődési programja keretében pénteken, szeptember 9-én Danica Crnogorčević lép fel a város főterén, míg szombaton, szeptember 10-én a Sinovi Manjače, valamint Dejan Petrović és a Big Bend koncerteznek.

15326_6.jpgkandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>