Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester: Szabadkánál szinte nincs is jobb hely az interkulturalitás és a kölcsönös tisztelet népszerűsítésére

2022.08.24.

Tegnap este Szabadkán hivatalosan is megnyitották a 21. Interetno Fesztivált a Köztársaság téren. E hagyományos nemzetközi népművészeti rendezvény megnyitóját ünnepélyes felvonulás előzte meg, amelyen az Etnopolisz fesztiválvárosba látogatóknak bemutatkoztak a fesztivál résztvevői, a magyarországi, montenegrói, szlovákiai, szlovéniai és szerbiai népzenei és néptáncegyüttesek. A rendezvényt hivatalosan Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy a fesztivál következő napjaiban Szabadka a különböző hagyományok, kultúrák és szokások találkozásának és ötvözetének helye lesz és a hazánkból és a régió néhány országából érkező résztvevők ismerkedési és barátkozási színhelye.

15302_1.jpg

„Örülök annak is, hogy a gazdag kulturális program mellett az idei Interetno Fesztivál keretein belül számtalan kísérőprogramban is részt vehetnek a rendezvény látogatói és szereplői, és hogy Etnopolisban – a városunk központjában található városban, a hagyományos és modern találkozásában - megtekinthetik a régi mesterségek kiállítását. Az is tény, hogy az interkulturalizmus és a kölcsönös tisztelet promóciójára szinte nincs is jobb hely, mint Szabadkán, a különböző kultúrák összefonódásáról, a toleranciájáról és a több mint húsz különböző nemzetiség harmonikus együttéléséről ismert városban. Városunkban az emberek nagyon jól megértik egymást, annak ellenére, hogy különböző nyelveket beszélnek. Mi itt őrizzük a sokszínűséget, ápoljuk és előnyként éljük meg, nem pedig úgy, mint ami megoszt és elválaszt minket" – mondta Bakić polgármester.

Hangsúlyozta, örül annak, hogy az Interetno Fesztiválon idén is fellépnek magyarországi vendégek, kecskeméti és kiskunhalasi folklóregyüttesek, mert ez a tény – mint mondta – valamilyen módon Szerbia és Magyarország nagy barátságáról tanúskodik.

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy emlékeztessek arra, hogy a két ország kapcsolatai - köszönhetően az Aleksandar Vučić szerb elnök által szorgalmazott béke-, stabilitás- és gazdasági haladás politikának, valamint a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök  kétoldalú együttműködés iránti elkötelezettségének és nyitottságának - a modern történelem során soha ilyen jók nem voltak, mind politikai, mind gazdasági, mind az élet egyéb szféráiban, és - mint Vučić köztársasági elnök kijelentette - hazánk tartósan és őszintén eltökélt a Magyarországgal való kapcsolatainak erősítése iránt.” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

15302_2.jpg

Kiemelte, hogy a szabadkai önkormányzat továbbra is támogatja ezt a város számára jelentős eseményt, és megelégedését fejezte ki, hogy a Népkör Magyar Művelődési Központ ebben a nagyon nehéz és az egész világ számára kihívásokkal teli időszakban is megtett mindent, hogy a lehető legmagasabb színvonalon és tartalommal szervezze meg az Interetno Fesztivált.

Kedves vendégeinknek, az Interetno Fesztivál résztvevőinek, úgy gondolom, hogy a következő fesztiválnapokon lehetőségük lesz megismerni a soknemzetiségű Szabadka sajátosságait. Abban is hiszek, hogy jól fogják érezni magukat nálunk, megismerik városunkat, új barátokat szereznek, tapasztalatokat cserélnek, és jó benyomásokkal térnek haza gyönyörű városunkból. Abban a reményben, hogy jövőre, a huszonkettedik Interetno Fesztiválon is találkozunk, sikeres fellépést a fesztiválon, kellemes tartózkodást városunkban és minden jót kívánok” – zárta szavait Stevan Bakić polgármester.

Takács Márta, a Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke köszönetet mondott a szabadkaiaknak és a vendégeknek, kihangsúlyozva beszédében, hogy valójában ők alkotják az Internetno Fesztivált.

15302_3.jpg

Minden adottságunk, amivel az év során rendelkezünk, az Interetno Fesztiválban csúcsosodik ki, amit a tervek, a kemény munka és a kitartás tesz lehetővé. De mindez megéri, mert itt találkoznak a barátok, itt élvezhetik a hazánkból és környékünkről érkező vendégek társaságát, akik szépséget hoznak városunkba. Élvezzék az Interetno Fesztivált, és jöjjenek el hozzánk jövőre is” – mondta.

15302_6.jpg

Az idei Interetno Fesztivál, amely az UNESCO védnökségével került megrendezésre, 2022. augusztus 27-ig, szombatig tart. 

15302_5.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>