Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Dužijanca napjának ünnepén Stevan Bakić polgármesternek hálából új búzából készült kenyeret adtak át

2022.08.15.

A bunyevác nemzeti közösség tegnap este négy nemzeti ünnepének egyikét, a Dužijanca napját tartotta meg a város főterén szervezett központi rendezvényével. A legszebb aratópár, Dunja Babić „bandašica“ és Branislav Crnjaković “bandaš“ átadták a Dužijanca jelképét, az újbúzából készült kenyeret dr. Suzana Kujundžić Ostojićnak, a rendezvény házigazdájának, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének, aki pedig, a hála kifejezéseként mindazért, amit a bunyevácokért tett, átadta azt Stevan Bakić polgármesternek.

15295_1.jpg

"Nálunk a Bunyevác Nemzeti Tanácsban az a szokás, hogy a kenyeret a tanács elnökének nyújtják át, én azonban tiszteletből, szeretetből, az adósság viszonzásaként átadom Önnek mindazért, amit értünk tett." - mondta dr. Suzana Kujundžić Ostojić.

Stevan Bakić polgármester megköszönte a kenyeret, amely – mint kiemelte – nagy megtiszteltetés számára és Szabadka város számára is. Jókívánságait fejezte ki ebből az alkalomból és azt, hogy a szabadkai mezők a következő években még termékenyebbek legyenek, és minden vidám és boldog legyen.

"Nagy örömömre szolgál, hogy önökkel lehetek ma este, a bunyevácok négy nemzeti ünnepének egyikén, a Dužijanca Napján. A Dužijanca – az aratás végi nagy ünnep - az egyik legrégibb szokás, amely hosszú fejlődési utat járt be, és olyan mélyen beépült a bunyevác nép nemzeti létébe, hogy egyházi, illetve liturgikus jelentősége is van. A Likából, Dalmát Zagorából és Dalmáciából a legnagyobb számban 1687-ben bevándorolt bunyevácok hozták magukkal ezt a régi szokást, de nyelvüket is - a bunyevác ikavicát, a latin betűs írást és akkoriban az írástudást is jelentős mértékben. Ehhez a szokáshoz, meg a származásukhoz, a nyelvükhöz és kultúrájukhoz ma is hűek. Ez a bunyevácok jellemét és erős akaratát mutatja, amely évszázadok óta nem inog meg abban, hogy megőrizze azt, ami meghatározza őket, és ami a legfontosabb számukra” – emlékeztetett a polgármester.

A népviselet, a táncok, a zene és a dalok szépsége – mondta - a bunyevácok erős és rendíthetetlen szellemiségéről tanúskodnak, amely soha, még a számukra rendkívül nehéz és nem túl egyszerű történelmi és társadalmi körülmények között sem tört meg.

15295_2.jpg

A Dužijanca fontosságát a bunyevác közösség számára az is mutatja, hogy a Bunyevác Nemzeti Kisebbség Nemzeti Tanácsa éppen ezt a szertartást és lelkiségi jelleget is hordozó szokást nyilvánította nemzeti ünnepévé. A nemzeti tanácsok a kultúráról, az oktatásról, a tájékoztatásról és a hivatalos nyelvhasználatról gondoskodnak, és mindezeket a területeket az a nyelv egyesíti, amellyel a nemzeti közösség kifejezi és bemutatja kultúráját, tanítja gyermekeit és tájékoztatja a közösséget. Köztudott, hogy éppen ez a negyedik terület - a hivatalos nyelvhasználat - jelentette a legnagyobb megoldandó kihívást a Bunyevác Nemzeti Tanács valamennyi összetétele számára. A városi képviselő-testület 2021. május elején tartott ülésén a tanácsnokok egyhangúlag elfogadták a Szabadka város statútumának módosításáról szóló rendeletet, amellyel lezárult a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba vételének eljárása városunk területén. A döntés meghozatala után – szeretném Önöket emlékeztetni - kihangsúlyoztam, hogy ez nagy nap volt a városi képviselő-testület, minden a szabadkaiak és Szabadka város számára, és ezzel a döntéssel pecsétet tettünk mind a térségben, mind Európában, de még azon túl is sajátos egyediségünkre és jellegzetességünkre.” emelte ki Stevan Bakić.

Ma is büszke vagyok arra a teljes demokratikus kapacitásra, amelyet Szabadka Város Képviselő-testülete és ez a város akkor megmutatott” – mondta, és hozzátette: örül annak, hogy a szabadkai önkormányzat minden hivatalos dokumentuma le van fordítva bunyevác nyelvre, hogy az lassan visszatér oda, ahol annak idején volt – az élet minden területére a városban, és hogy a bunyevácok ma Szabadkán, Vajdasági Autonóm Tartományban és a Szerb Köztársaságban is minden jogot élveznek.

„Ma este is hangsúlyozom, örülök, hogy lesz elég kenyerünk és búzánk, és hogy hazánk még ezekben a nagyon nehéz és az egész világ számára kihívásokkal teli időkben is a béke, a stabilitás és a gazdasági fejlődés útján halad Aleksandar Vučić szerb elnök vezetésével. Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet Vučić elnök úrnak a Szabadka város számára fontos projektek megvalósításában nyújtott nagy támogatásáért, valamint Szerbia minden polgára életkörülményeinek javítása iránti napi elkötelezettségéért. Köszönöm a szerb kormánynak és a tartományi kormánynak is a teljes támogatást” – emelte ki Bakić polgármester.

Elmondta, az biztos, hogy a szabadkai önkormányzat továbbra is támogat minden, a bunyevác nemzetiségi kisebbség által szervezett rendezvényt, valamint a városunkban élő összes nemzeti közösségnek az identitása megőrzése érdekében szervezett rendezvényét.

„Szabadka többnemzetiségű környezet, amelynek lakosságát több mint húsz különböző nemzetiség képezi, és minden polgárának városa, köztük a bunyevácoké is, akik a történelem során építették és fejlesztették ezt a várost” – zárta szavait Stevan Bakić.

Az ünnepségen dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos kutatásért felelős tartományi titkár is beszédet mondott.

15295_3.jpg

„Ez a Dužianca a legértékesebbet jelképezi bennünk, a kenyér az összetartozásunk szimbóluma, hogy szorgalmasak vagyunk és elhivatottak a magasztos célok iránt. Kiváló alkalom ez arra, hogy megmutassuk, mennyire toleránsak vagyunk a különböző identitásokkal szemben, hogy megünnepeljük a munkát, a kultúrát, ami mindenkit megillető érték” – mondta Milošević a bunyevácoknak nemzeti ünnepük alkalmából gratulálva.

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić hangsúlyozta, hogy a Dužijanca régi vidékekről hozott ősi szokás, amelyet a bunyevácok ápoltak és őriztek.

15295_4.jpg

"A szokás megóvott minket a viharos időkben, melyek mindig is értek bennünket, de kitartottunk abban, hogy soha ne felejtsük el, kik és mik vagyunk, és ezt nemzedékről nemzedékre továbbadjuk. Októberben népszámlálás lesz, és a népszámlálási adatlap is le van fordítva bunyevác nyelvre. Büszkén mondják, hogy bunyevácok, és bunyevác az anyanyelvük, amely egy éve hivatalossá vált Stevan Bakić polgármesterünk és Szabadka város összes tanácsnoka támogatásának és javaslatának köszönhetően. Mindannyiuk iránti hálánk jeleként ajándékozzuk a Dužijanca ma esti programját, amely maga a mi Szabadkánkat átszövő és az őt messze földön különlegessé és híressé tevő kulturális sokszínűség” – mondta dr. Suzana Kujundžić Ostojić.

15295_7.jpg 

Az ünnepségen a köztársasági és tartományi intézmények magas rangú képviselői mellett részt vett Srđan Samardžić, a városi tanács gazdaságért felelős tagja, Vesna Bosančić, tájékoztatási és a Polgármesteri Kabinet ügyeiért felelős polgármesteri tanácsos, Marko Marić, kommunális ügyekért felelős polgármesteri tanácsos, Bojan Šoralov, az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, és sok más vendég.

 15295_5.jpg

A Mezőtől a kenyérig című kiállítás megnyitójával kezdődött augusztus 14-én, vasárnap a Dužijanca nemzeti ünnep központi része, melyet több mint húsz kulturális esemény előzött meg, majd a legszebb laposkenyér kiválasztásával folytatódott, amit a legszebb aratópár, a „bandaš” és a „bandašica” bemutatása követett, és a résztvevők tegnap esti ünnepélyes felvonulásával, Blaško Rajić mellszobrának megkoszorúzásával és a bandašica kólójával záruló ünnepi műsorral folytatódott a város központi terén.

15295_6.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>