Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester: Fontos, hogy Szerbia Aleksandar Vučić elnök vezetésével a béke, a stabilitás és a gazdasági fejlődés útját járja

2022.08.14.

Ma tartották Szabadka város főterén a Dužijanca rendezvénysorozat legünnepélyesebb részét, amelyet az aratók tiszteletére és a jó termés iránti hálából szerveznek. A bácskai aratók 112. ünnepén a legszebb arató páros, Dominik Skenderović „bandaš“ és Katarina Piuković „bandašica“ új búzából készült kenyeret adtak át Szabadka polgármesterének, Stevan Bakićnak. A polgármester, miután átvette a kenyeret és a világ a négy sarka felé emelte, elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy a szabadkai önkormányzat és a maga nevében köszöntheti a jelenlévőket a Dužijanca ünnepségen, a méltóság, a büszkeség és a hálaadás ünnepén, az aratási munkálatok befejezése alkalmából tartott hagyományos rendezvénysorozat központi ünnepségén, melyet városunkban idén 112. alkalommal rendeznek meg.

  15294_1.jpg

Rendkívül örülök, hogy tanúi lehetünk annak, hogy a Dužijanca – az ima, az Istennek adott hála és az ember munkájáért kifejezett dicséret egyfajta ötvözeteként – ma is, és úgy gondolom, hogy a jövőben is így lesz - az egység szimbóluma, mert Szabadka olyan környezet, ahol az emberek kölcsönösen tisztelik, értik és értékelik egymást” – mondta Stevan Bakić.

Emlékeztetett arra, hogy az idei Dužijanca keretében júliusban, a györgyéni Munkás Szent József-templom melletti szántón rendezték meg a több mint fél évszázados hagyományra visszatekintő aratóversenyt.

„Örülök, hogy idén - az összes eddigi Dužijanca rendezvényhez képest újdonságként - nemrégiben Újvidéken is megrendezésre került. Büszke vagyok rá, hogy Európa a 2022. évi kulturális fővárosában is egyértelműen megmutattuk, hogy a Dužijanca az idők során sokkal több lett, mint népszokás. Hogy ez egy olyan rendezvény, amelyben összefonódik a hagyományos és a modern, a falusi és a városi, a világi és a spirituális. Ez egyben a hagyománytisztelet, egy egyedi kulturális projekt, egy mobil etnológiai és műszaki múzeum” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

Nagyon fontosnak tartom – mondta –, hogy az idei Dužijancához kapcsolódó összes eseményen, amelyből mintegy harminc volt, nagy számban vettek részt fiatalok és gyerekek.

„Ez a tény egyben arra biztat és azt sejteti, hogy a Dužijanca még nagyon sokáig az egyik legfontosabb rendezvény lesz városunkban” – jelentette ki a polgármester.

15294_2.jpg

Az biztos, hogy a szabadkai önkormányzat – hangsúlyozta – a jövőben is támogatja Dužijancát, valamint a különböző régiók hagyományait, kultúráját átörökítő valamennyi rendezvényt és eseményt, mert Szabadka éppen a mindannyiunkat egyesítő sokszínűség ápolásáról közismert.

„Örülök, hogy lesz elég kenyerünk és búzánk, és hogy a Szerb Köztársaság még ezekben a nagyon nehéz és az egész világ számára kihívásokkal teli időkben is a béke, a stabilitás és a gazdasági fejlődés útján jár Aleksandar Vučić elnök vezetésével. Élek az alkalommal, hogy megköszönjem Vučić elnök úrnak a városunk számára fontos projektek megvalósításában nyújtott nagy támogatását, valamint a szerbiai polgárok életkörülményeinek javítása iránti mindennapi elkötelezettségét. Köszönöm a szerb kormánynak és a tartományi kormánynak is a teljes támogatást” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

A polgármester a 112. Dužijanca központi ünnepségén mondott beszéde végén üdvözölte és méltatta a rendezvény szervezőit – a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének vezetőségét és tagjait, akik – mint mondta – ehhez az arató ünnepséghez és a kulturális identitás megerősítéséhez nagy lelkesedéssel és sok szeretettel viszonyulnak; az ünnepi felvonulás minden résztvevőjét és az idei ünnep és ennek a nagy hagyományokkal rendelkező, de mély szimbolikájú szép eseménynek a szereplőit, a legszebb aratópárost Katarina Piuković és Dominik Skenderović személyében.  

15294_4.jpg 

A Dužijanca ünnepi programrésze ma délelőtt a „bandaš“ és a „bandašica“ kikísérésével és megáldásával kezdődött a Szent Rókus-templomban, majd az Avilai Szent Teréz-székesegyházban folytatódott ünnepélyes eucharisztiával.

15294_5.jpg

Ezt követte a leglátványosabb rész, az ünnepi körmenet, amelyben a szabadkaiak és számos vendég láthatta a hagyományosan az Avilai Szent Teréz-székesegyháztól a Szabadság térig felvonulók között a lovon ülő zászlóvivőt a Dužijanca lobogóval, a díszegyenruhás lovasokat, a nagy szalmakoronát és búzakalászt, a kis "királynőket", a népviseletbe öltözött arató férfiakat és nőket a munkaeszközeikkel, az ünnepi díszítésű fogatokat, művelődési egyesületek tagjainak felvonulását, mögöttük mintegy tíz arató páros a környező településekről, ahol a Dužijanca keretében az elmúlt hetekben már megtartották a hasonló ünnepségeket.

15294_6.jpg

A mai program a Bandašica kólójával ér véget a Szabadság téren.

15294_7.jpg

A Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete által szervezett idei programsorozat védnökei Szabadka Város, a Szerb Köztársaság Művelődésügyi Minisztériuma, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Kulturális, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság, a Határon Túli Horvátok Állami Hivatala, a Horvát Nemzeti Tanács és a Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Központ.

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>