Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Magasan képzett roma férfiak és nők foglalkoztatása a helyi önkormányzatokban

2022.08.09.

Belgrádban ma megalakult a romák társadalmi befogadásának első civil platformja, amely 37 szervezetből áll. A magasan képzett roma férfiak és nők foglalkoztatásának ösztönzése az önkormányzatokban elnevezésű programban való részvételre kiválasztott húsz önkormányzattal ünnepélyesen együttműködési megállapodást írtak alá. A program az Emberi és Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának kezdeményezésére, a Romák és más marginalizált csoportok befogadása Szerbiában című német fejlesztési együttműködési program támogatásával indult és fejlődött, amelyet a német Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH szervezet valósít meg. A városokkal és önkormányzatokkal való együttműködésről szóló  megállapodást a szabadkai önkormányzat nevében Ilija Đukanović, a városi tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja írta alá.

15293_1.jpg

A Program megvalósításában további partnerek a Roma Diákok Egyesülete és Vajdaság AT Roma Integrációs Irodája, a húsz önkormányzatot pedig, köztük Szabadkát is nyilvános felhívás alapján választották ki, amelyben huszonhat felsőfokú végzettséggel rendelkező romát alkalmaznak programozó mérnök, okl. építőmérnök, gépészmérnök, okl. közgazdász, jogász, nevelő és testnevelő tanár munkakörben.

"A mai esemény azt mutatja, hogy Szerbiában senkit sem szabad elfelejteni, magára hagyni láthatatlanul valahol a társadalmi és gazdasági folyamatok peremén, a személyes fejlődésre való egyenlő esély nélkül. Ez az esemény ismét megerősíti, hogy ezzel a gyakorlattal felhagytunk, és gondoskodtunk arról, hogy együtt fejlődjünk. A Szerb Köztársaság Kormánya politikájának és óriási erőfeszítésének eredményeként megvalósult a fiatal és iskolázott romák munkához való joga a GIZ pótolhatatlan támogatásával, Németország és Európa ötletével, melyet Szerbia kormánya mélyen és elkötelezetten követendőnek vall. Ma 26 roma férfi és nő kapott lehetőséget a személyes fejlődésre, a munkára és egyenlő státuszra abban a társadalomban, amelyben együtt élünk. Ez egy olyan politika, amely folytatódni fog, mert ez egy olyan politika, amely megoldja a problémákat” – mondta Gordana Čomić, az Emberi és Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának minisztere.

Christian Schilling, a Német Szövetségi Köztársaság Szerbiai Nagykövetsége gazdasági együttműködési osztályának vezetője elmondta, hogy Szerbia erőfeszítései ellenére a romák továbbra is jelentős kihívásokkal néznek szembe az oktatás és a foglalkoztatás minden szintjén, vagyis kis részük alkalmas arra, hogy részt vegyen politikák kialakításában vagy vezetői pozíciókat töltsön be.

"Németország nagyon elkötelezetten támogatja Szerbiát abban, hogy az EU-család tagjává váljon. Ez a program rendkívül fontos mérföldkövet jelent Szerbia számára a befogadóbb társadalommá válás útján. Külön köszönettel tartozunk az Emberi és Kisebbségi Jogok és Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának, hogy kezdeményezte és létrehozta ezt a programot, amelynek célja, hogy ösztönözze és egyengesse az utat a magasan képzett romák jövő generációinak a közszférában való elhelyezkedése előtt. A német fejlesztési együttműködés teljes mértékben támogatja a romákat és szerbiai partnereinket, hogy közösen elérjék ezt a célt” – mondta Schilling.

Ninoslav Jovanović, az Emberi és Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának államtitkára rámutatott, hogy ez a program az inklúzió igazi példája.

„Ezek a fiatalok egyedülálló lehetőséget kaptak, és most rajtuk múlik, hogy élnek-e ezzel, és igazolják a programba vetett bizalmat” – mondta többek között Jovanović.

15293_2.jpg

A magasan képzett romák helyi önkormányzatokban történő foglalkoztatásának ösztönzése elnevezésű program a bevont partnerek partnerségi együttműködésével került kidolgozásra, hogy a felsőfokú képzettséggel rendelkező romák közszférában történő foglalkoztatását eredményezze azzal az egyértelmű üzenettel, hogy az oktatás minden ország és társadalom fejlődésének alapja.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>