Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester: Ajtóm minden polgár, így a földművesek előtt is nyitva áll, így nincs szükség arra, hogy munkagépekkel vonuljanak ki a Strossmayer utcára

2022.08.11.

A munkagépeikkel a Strossmayer utcában felvonuló földművesek három napos tiltakozása kapcsán Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ma sajtótájékoztatót tartott a Városháza média központjában. Mielőtt ismertette volna az újságírók előtt azokat a válaszokat, melyeket a kormány mai ülésén adott a földművesek követeléseire, Bakić polgármester rövid áttekintést adott azokról az eseményekről, amelyek a jelenlegi helyzet kialakulásához vezettek. Mint mondta, azok miatt is, akik a médiákban közölt megnyilvánulásaikkal eltorzított képet festettek a tiltakozásokról.

15291_1.jpg

“A fölművesek, akik most gépeikkel a Strossmayer utcára vonultak, augusztus 9-én nyújtották be követeléseiket a közigazgatási hivatal irattárába. Amint tudomást szereztem erről, azonnal kapcsolatba léptem velük és megkértem őket, hogy beszéljük meg a követeléseiket. Megállapodtunk abban, hogy csütörtökön délelőtt 10 órakor találkozunk. Más kötelezettségeim miatt kértem, hogy fogadják el ezt az időpontot, ugyanis a Tartományi Képviselőházba kellett utaznom, ahol Tavankút, Nagyfény és Újzsednik vízellátó hálózatának műszaki terveihez kértem támogatást. Ők elfogadták ezt az ajánlatot, viszont tegnap, azaz szerda délelőtt fordulatot vettek az események, és munkagépeikkel felvonultak a Strossmayer utcában. Ez megdöbbentett. Lementem hozzájuk, de ők ragaszkodtak ahhoz, hogy még aznap beszéljenek velem. Megkértem őket, várjanak, amíg visszaérek Újvidékről. Délután 15:05-kor tértem vissza, és mint ismeretes, a Városháza dísztermében tárgyaltunk” – mondta Bakić.

A beszélgetés során egyértelműen elmondtam – tette hozzá a polgármester –, hogy megértem őket, és támogatom követeléseik megvitatását, hogy ma kilenc órára katunk időpontot a miniszterelnök asszonynál, és emellett kapcsolatban állok a földművelésügyi miniszterrel is.

„Tehát világosan elmondtam, hogy támogatom őket és segítek mindenben, ami megoldáshoz vezethet ebben a kérdésben, de nem támogatom azt, hogy a gépeikkel kivonuljanak a város központi utcájába, mert nem tudok egyetérteni azzal, hogy bármilyen módon akadályozzák a város működését, akár az utak átjárhatósága, akár a szabadkai polgárok mozgásszabadsága tekintetében. Mindenki, aki ismer, tudja, hogy az ajtóm minden szabadkai polgár előtt nyitva áll, és aki beszélgetni akart velem, azt fogadtam. Ezért nincs szükség semmiféle nyomásgyakorlásra, sem traktorral, sem közvetítőkkel, sem bárkivel. Mindig fogadni fogom a polgárokat, így a gazdákat is, és beszélek velük, amennyit csak szükséges. Tehát nem volt szükség a gépekkel való felvonulásra a Strossmayer utcában, mert így az egész város és Szabadka összes polgára szenved. Elfogadhatatlanaz ilyen játszadozások, hogy előbb kivonuljanak a John Deere traktorokkal, majd a kritikák után azok helyett régi, szétesőfélben lévő munkagépekkel jöjjenek vissza. Ez már egy kicsit más kontextust ölt„ - értékelte Bakić.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy elég, ha csak megnézzük a tiltakozók összetételét.

„Most lehetnék tapintatlan, és felsorolhatnám teljes névvel azokat, akik közülük az elmúlt években állami támogatást kaptak. Ezt egyikük sem fogja elmondani, mert egy jó részüknek mellettem kellene ülnie, nem közöttük. Csalódtam sokuk viselkedésében, akik a Strossmayer utcában tüntetnek munkagépeikkel. Mert úgy gondolom, hogy nem ez az út vezet megoldáshoz“ -emelte ki Bakić.

Mielőtt felolvasta volna a kormány javaslatait, melyekkel kapcsolatban a gazdáknak 15 óráig kell nyilatkozniuk, Bakić elmondta, hogy Marko Marićot, a kommunális ügyekkel megbízott tanácsosát elküldte a tüntetőkhöz, hogy még a médiafellépése előtt jelöljenek ki egy öttagú küldöttséget a beszélgetésre, de az ő válaszuk az volt: „Vagy mindannyian, vagy senki”.

15291_2.jpg 

„Ők egyszerűen megzsaroltak – vagy mindenki, vagy senki. Tegnap – mint azt láthatták – segíteni akartam, és behívtam őket a kinti forróságból a Városháza dísztermébe, hogy beszéljük meg a dolgot, de ez a beszélgetés nagyon rossz hangnemben folyt. Ezért lehetőséget adtam arra, hogy egy öttagú delegációval folytassuk a megbeszéléseket, hogy adjak nekik egy példányt a kormány javaslataiból és ismertessem előttük az eseményeket, és ha szükséges, személyesen felhívjam a minisztert is. Viszont ragaszkodtak ahhoz, hogy vagy mindannyian vagy senki sem vegyen részt a megbeszélésben, mintha nem lenne bizalmuk egymásban. Én és a munkatársaim mindig készek vagyunk kezet nyújtani. Időközben jöttek bizonyos pártnyilatkozatok és kiegészítették azt amit már tudtam, hogy mi a háttere az egésznek, és milyen pártstruktúrát képviselnek egyesek“ – mondta Bakić.

Ezután a polgármester felolvasta az újságíróknak a kormány válaszait a gazdák követeléseire, ami az augusztus 11-én megtartott kormányülésen hangzott el, és amit azután nyomtatott formában is kiosztottak. Ezek a válaszok pedig a következők:

  • Helyezzék hatályon kívül a mezőgazdasági termékek kivitelének korlátozására vonatkozó rendeletet

A Szerb Kormány augusztus 11-én 13 órakor megtartott ülésén a rendeletet hatályon kívül helyezzük, és az étolaj exportja teljesen szabad lesz.  

  •  Alacsonyabb üzemanyag a gazdák számára

 Literenkénti 22 dináros támogatás hektáronként 60 literre (a limit 20 hektár).

  •  A napraforgó ára 

Az olajgyárak  535 euró + ÁFA árat kínáltak fel a napraforgó tonnájaként.

  •  Lehetőséget arra, hogy a gazdák naponta két alkalommal tankoljanak üzemanyagot a NIS kutakon, és az agro-kártya gyorsított eljárással történő kiadása

A gazdák lehetőséget kapnak arra, hogy a NIS kutakon naponta kétszer tankoljanak a munkagépekbe, plusz egy 60 literes kannába. Az agro-kártyák gyorsított eljárással  lesznek kiadva.

  •  A tejprémium a második negyedévre 15 dinár legyen literenként

Megállapodás született arról, hogy tekintettel az aszályra a tejprémium a második negyedévben 15 dinár legyen literenként, a tejtermelők támogatása érdekében.

  •  Ígéret arra, hogy a tiltakozás résztvevői nem szenvednek emiatt megtorlást a rendőrség részéről.

Az egyesület képviselői ígéretet kaptak arra, hogy a tiltakozás résztvevői nem szenvednek emiatt megtorlást. 

  •  Moratórium a földműves hitelekre

A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium a kereskedelmi bankokkal együtt már dolgozik ennek megoldásán.

  • Az egyesület képviselőinek bekapcsolása a következő időszak támogatásainak/intézkedéseinek megtervezésébe, a hivatásos földművesekről szóló törvény közös kidolgozása.

Az egyesület képviselői meghívást kapnak arra, hogy részt vegyenek minden munkacsoport munkájában a mezőgazdasággal kapcsolatos jogszabályok módosításait illetően, hogy a jövőben közösen dolgozzuk ki az agrárpolitikai intézkedéseket (kék dízel, hektáronkénti támogatás új modellje, az árrések korlátozása...).

Kérjük a földműves gazdákat, hogy ma, 2022.08.11-én 15:00 óráig jelentsék, hogy elfogadják-e ezeket a javaslatokat, hogy a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium tudjon további lépéseket tenni, illetve- hogy foganatosítsa-e a felterjesztett intézkedéseket vagy sem. Minden esetre, nyitottak vagyunk a további konzultációkra – áll a válaszban. 

 15291_3.jpg

A sajtótájékoztatón jelen voltak Srđan Samardžić, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja és Grgur Stipić, Szabadka Város Mezőgazdasági és Földügyi Szolgálat munkatársa is.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>