Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester a leghatározottabban elítélte a Horvát Köztársaság döntését, amely megakadályozta, hogy a Szerb Köztársaság elnöke látogatást tegyen a Jasenovac-emlékterületen

2022.07.18.

Határozottan elítélem a Horvát Köztársaság döntését, hogy ellehetetleníti a Szerb Köztársaság elnöke, Aleksandar Vučić látogatását a Jasenovac Emlékhelyre, és tiszteletét fejezze ki a szerb nép több százezer áldozata előtt a saját nevében és Szerbia polgárai nevében. Felháborít, hogy nem reagáltak az európai és más nemzetközi intézmények képviselői, akik nagyon hangosak voltak, akkor, amikor indokolatlanul kellett felhívást intézni Szerbiához és vezetőségéhez. Egetrengetően hallgattak néhány napja, amikor az ukrán szélsőséges Goncharenko a bosszúállás szándékával megfenyegette Vučić elnököt és Szerbiát, éppen a Horvátországgal kötött szövetségre hivatkozva. Vajon ez a legutóbbi szégyenletes cselekedet a kezdete a büntetésnek Szerbia iránt és az iránt, aki lehetővé tette, hogy szabad és független politikát folytasson?

 15262_2.jpg

Olyan várost vezetek, ahol a Horvát Köztársaság Főkonzulátusa található, ahol a szerbiai horvát kisebbség testületeinek a székhelye van, és ahová gyakran látogatnak a horvát állam különböző képviselői.

Sem én, sem bárki az önkormányzatban soha nem vitatta el a horvát tisztségviselők Szabadkára látogatásának jogát, még akkor sem, amikor szinte szabályszerűvé vált, hogy senki nem értesíti a város képviselőit idegen ország ilyen magas rangú képviselőinek érkezéséről, mint a külügyminiszter és más kormánytagok, államtitkárok, magas rangú tisztségviselők és a horvát parlament képviselői, megyei elöljárók és polgármesterek.

Szabadka – különösen az elmúlt évben – gyakori látogatási helye volt a horvátországi hivatalos tisztséget betöltőknek. A helyi önkormányzat soha nem kérdőjelezte meg indítékaikat, indokaikat, programrendjüket és beszélgetőpartnereiket. Mindig is jó házigazdaként viselkedtünk és vendégszeretőek voltunk, és a jobb állam- és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére törekedtünk. Még akkor is, amikor a magas rangú vendégek kemény kritikát, sőt nagyon nem diplomatikus kijelentéseket fogalmaztak meg városunkkal és hazánkkal szemben.

Most már látjuk, hogy erőfeszítéseink hiábavalóak voltak, mert a hivatalos Zágráb figyelmen kívül hagyta a jóakarat és a tisztelet minden jelét, és anticivilizációs módon tiltotta meg Vučić elnöknek, hogy főhajtással tisztelegjen Jasenovac áldozatainak emléke előtt, még akár magánemberként is, a második világháborúban bűnös ország halálos áldozatának leszármazottjaként, akit egy ilyen gesztushoz a legalapvetőbb emberi jog illet meg.

Európa minden országának, így Horvátországnak is kötelessége, hogy a náci terror és népirtás áldozatainak leszármazottai felkereshessék őseik kivégzőhelyeit és temetkezési helyeit. A szomszédos ország ilyen hozzáállása nemcsak Európa, hanem az egész emberiség ezen alapelvét is lerombolja.

Határozott és megingathatatlan támogatásomat fejezem ki Vučić elnöknek ebben az őt és egész Szerbiát ért fájdalmas és felháborító támadásban, annak reményében, hogy az értelem és az áldozatok iránti alapvető tisztelet érvényesül szomszédaink körében, akiktől mindannyian elvárjuk, hogy megtegyék a szükséges lépéseket az általuk önkényesen és durván kiváltott, az államközi kapcsolatokat megzavaró igazságtalanság kijavítására.

                                                                                  Stevan Bakić
                                                                          Szabadka polgármestere

 

 

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>