Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a 29. Palicsi Filmfesztivál

2022.07.16.

Ma este nyitották meg a palicsi szabadtéri nyári színpadon az Európai Filmek 29. Fesztiválját. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere köszöntötte az alkotókat és a vendégeket a hetedik művészet világában, amely 29. alkalommal hozza el Európa filmes szellemét Szabadkára. Beszédében kiemelte, rendkívüli megtiszteltetés volt számára, hogy Szabadka Város nevében - amely számára ez a fesztivál kivételes érték és öröm - köszöntötte a megjelenteket.

15257_1.jpg

„Ma este nyitjuk meg 29. kiadását, de pontosan három évtized múlt el a kezdetektől, amikor 1992-ben a palicsi régi nyári színpad először vált filmes szentéllyé. A legnehezebb időszakban fogtak össze a kulturális elöljárók, és indították el a művészet és a jobb holnap reményének fesztiválját. Ma este ezért a bátor és látnoki tettért külön köszönetemet fejezem ki a szabadkai Szabadegyetem akkori igazgatójának, Blažo Perovićnak, valamint a fesztivál igazgatójának, Radoslav Zelenović úrak” – emelte ki Stevan Bakić.

Emlékeztetett arra, hogy harminc év alatt az elkötelezett szervezőknek csak egyszer nem sikerült legyőzniük a csapásokat és megtartani a fesztivált. Így jövőre ünnepeljük harmincadik évfordulóját.

„A művészet ma ismét dacol az általános bizonytalanságokkal, mint 2020-ban és 1999-ben. A fesztivált azzal a meggyőződéssel nyitjuk meg, hogy „a Szépség megmenti a világot”, a halhatatlan Dosztojevszkijt idézve. Gratulálunk Dušan Kovačević akadémikusunknak, írónknak, forgatókönyvírónknak és rendezőnknek a Lifka Sándor-díjhoz az európai filmművészethez való kiemelkedő hozzájárulásáért. A közönség már régen megjutalmazta őt a szerb nép szellemiségének ismeretéért, annak egyedülálló művészi értelmezéséért. Igor Galo a regionális filmművészethez való hozzájárulásért kapott Lifka-díjat, amiért gratulálunk neki, emlékezve számos szerepére abban a sok filmben, amelyeken felnőtünk, és amelyek továbbra is klasszikus műveknek számítanak e térségben. Gratulálunk a külföldi alkotók kategória díjazottjának, Michel Azanavisiusnak is” – mondta Stevan Bakić.

15257_2.jpg

Szabadka város nevében köszönetet mondott a Művelődésügyi Minisztériumnak, a Tartományi Művelődésügyi Titkárságnak, a Média Kreatív Európája európai programnak és mindenkinek, aki hozzájárul ahhoz, hogy Palics az európai film központjává váljon a rendezvény idején.

„A zsűrinek jó munkát kívánunk, mindenkinek kellemes estét, leljék örömüket a fesztivál fő programjában” – mondta Stevan Bakić.

A megnyitón a Lifka Sándor-díjat a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál Tanácsának tiszteletbeli elnöke, Mira Banjac neves színésznőnk adta át a díjazott Dušan Kovačevićnek.

15257_4.jpg

„Számomra ez egy kivételes és jelentős pillanat. Két ember találkozott és ismerkedett meg ebben a gyönyörű művészetben, két erős és jelentős életrajz, Lifka, aki ennek a fesztiválnak a védjegye és szimbóluma, Lifka mindannyian, akik itt vannak, és Dušan Kovačević, a mi nagy dráma- és filmírónk, irodalmárunk, filmrendezőnk, legkultikusabb filmjeink aláírója, amelyek régen átlépték a határt. Duško Kovačević akadémikus, neves író. Nyugodt és csendes ember. Ahhoz, hogy jól halljuk őt, közel kell menni hozzá, ha megengedi, és akkor mindannyian halljuk, kivéve azokat, akik kicsit eltávolodtak. Életem alkonyán az élet megtisztelt, hogy átadhattam Dušan Kovačevićnek ezt a jelentős és nagyszerű kitüntetést, megköszönhetem neki mindazt, amit ránk hagyott, és mindazt, ami még hátra van, persze mindezt jó egészségben, mert csak a jó egészségből származnak nagy és jó dolgok” – mondta Mira Banjac.

Dušan Kovačević felidézte Mira Banjaccal való megismerkedésének kezdeteit, és kiemelte, hogy Mira Banjac a legsokoldalúbb színésznő a szerb színjátszás történetében.

15257_3.jpg

„Amikor ezt mondom, a komoly, nagy televíziós sorozatokban játszott erőteljes, nagy szerepekre gondolok, meg azokra a filmekre, amelyek ma is a nagy klasszikus művészet határvonalát jelentik, és természetesen a színházban is. Az Atelje 212 és az Újvidéki Színház történetét fémjelezte. Nagy örömömre szolgál, hogy ezt előtte mondhatom el. Ezúton is szeretném megköszönni Radoslav Zelenovićnak, hogy 1992-ben megvolt a türelme, idege és hite, hogy ez sikerülni fog, és most azt mondom, elkezdődhet a fesztivál” – mondta Dušan Kovačević.

Igor Galnak holnap, a fesztivál második napján adják át ezt a rangos díjat a nyári színpadon, Michel Azanavizius francia rendezőnek pedig a fesztivál záróestéjén.

15257_5.jpg

A szabadkai Szabadegyetem által szervezett idei filmfesztivál több helyszínen zajlik, többek között az egyedülálló palicsi szabadtéri nyári színpadon, valamint az Eurocinema, az Abbázia és a Lifka mozikban. Az elő programok és a rendezvény központi része során több mint 130 európai filmet láthat a közönség, 15 különböző válogatásban és programegységben.

A gazdag filmes program mellett számos dinamikus kísérő tartalom (koncertek, kiállítások, bemutatók, műhelyfoglalkozások és szakmai előadások) várja a közönséget.

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>