Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester megnyitotta az aratók versenyét

2022.07.09.

A 112. Dužijanca keretében, a györgyéni Munkás Szent József templom melletti szántóföldön ma megtartották a hagyományos aratóversenyt. Ezt a néprajzi elemekkel átszőtt, verseny jellegű eseményt a helyiek immár több mint fél évszázada megrendezik. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a pásztorkolompot megkongatva nyitotta meg az aratók vetélkedőjét, majd az egybegyűltekhez fordulva elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy az idén is jelen lehet ezen a rendezvényen, amely visszarepít bennünket a múltba, és hű képet ad arról, hogyan végzeték egykor elődeink ezt a nehéz munkát.

15250_1.jpg

„Minden egyes aratóverseny felidézi, milyen nehéz és kihívásokkal teli volt régen learatni és betakarítani az év közben végzett kemény munka gyümölcseit. Amikor őseink kimentek a földekre, csakis akaratukra, erejükre és családjuk szorgalmas munkájára hagyatkoztak. Az aratóverseny egy nép hitéről és kultúrájáról tanúskodik, és ugyanakkor táplálja a versenyszellemet is“ – emelte ki Stevan Bakić.

Egyébként általánosságban elmondható, hogy a terménybetakarítás mindig nagy esemény a világ minden mezőgazdasággal foglalkozó népe számára.

15250_2.jpg

„Ez a hosszan elterülő rónaság felbecsülhetetlen értékű kincs és biztosíték arra, hogy mint korábban sem, soha nem leszünk éhesek. A szabadkai önkormányzat mindig támogatni fogja ezt a rendezvényt, amely a város hét legjelentősebb fesztiválja közé tartozik, mert egy nép önazonosságát szimbolizálja és a város turisztikai kínálatát gazdagítja“ – húzta alá Stevan Bakić.

Ezután a polgármester kaszával a kezében versenyre kelt Stipan Kujundžić aratóbajnokkal, majd kijelentette, hogy a kenyérig vezető út nagyon nehéz, de ugyanakkor örömteli is.

15250_3.jpg

A rendezvény szervezője, a Dužijanca Bunyevác Horvát Egyesület igyekezett híven követni a hagyományokat, és egy gasztronómiai élménnyel: valódi aratóreggelivel várta a versenyzőket és a vendégeket, akik a nehéz munkának megfelelő, bőséges étkeket egyedülálló módon, szénabálákon fogyasztották el.

15250_4.jpg

Az aratóversenyen megjelentek Srđan Samardžić és Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadkai Városi Tanács tagjai is.

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>