Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Selaković és Szijjártó: A Szerbia és Magyarország közötti kapcsolat példa nélküli modernkori történelmünkben

2022.07.04.

Nikola Selaković, szerb és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma Szabadkán aláírták azt a kormányközi megállapodást, amellyel szabályozzák a két ország közötti szárazföldi, vasúti és vízi határforgalom ellenőrzését. Az aláírási ceremónia után tartott sajtótájékoztatón Selaković miniszter elmondta az újságíróknak, hogy a két ország közötti kapcsolat példa nélküli modern történelmünkben, amiért ami legfőképpen Aleksandar Vučić államelnök és Orbán Viktor miniszterelnök érdeme, kiknek személyes barátságuk révén, mint két komoly államfőnek sikerült Szerbia és Magyarország, a szerb és a magyar nép kapcsolatát erős barátsággá kovácsolni.

15238_1.jpg

Ministar Selaković örömét fejezte ki az egyezmény aláírásával kapcsolatban, amely – mint mondta – hozzájárul majd a határátkelők jobb átjárhatóságához, és ugyanakkor jelentőséggel bír a Belgrádot és Budapestet összekötő gyorsvasút építése szempontjából is.

Selaković hozzátette, hogy ma alkalma volt a magyar kollégákkal beszélgetni a gazdasági együttműködés fejlesztéséről, az infrastrukturális projektek folytatásáról, a regionális együttműködésről, de globális kérdésekről is.

Mint elmondta, a tavalyi év után, amelyben a Szerbia és Magyarország közötti árucsere értéke elérte a 2,3 milliárd eurót, az idei év első öt hónapjában ez már mintegy 1,8 milliárd euró.

15238_2.jpg

Ez egyrészről az energiahordozók drágulásának a következménye, de másrészről a komoly magyar beruházásoknak is köszönhető.

„Élnék az alaklommal, hogy kedves barátomnak, Szijjártó Péternek megköszönjem, amiért személyesen is arra bátorítja a magyar beruházókat, hogy Szerbiába jöjjenek, hogy itt fektessék be tőkéjüket, hozzájárulva ezzel a mi gazdasági fellendülésünkhöz is. Magyarország a legfontosabb kereskedelmi partnereink között a negyedik helyen áll“ - mondta Selaković.

A szerb diplomáciai vezető megköszönte Szijjártó Péternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy támogatják Szerbiát az európai csatlakozás útján, és hogy úgy vélik, Szerbiát azonnal fel kell venni az EU tagállamai közé.

15238_3.jpg

Szijjártó miniszter elégedettségének adott hangot, amiért Magyarország és Szerbia nap mint nagy újabb fejezeteket írnak a barátságról, ami megmutatkozik a kereskedelmi forgalomban i, ami az idei év első felében közel a duplájára nőtt.

„A mi eddigi legnagyobb vállalkozásunk a vasútvonal korszerűsítése. Magyarországon augusztus 1-jétől kezdődnek a munkálatok, ami azt jelenti, hogy új határátkelőt kell megnyitnunk a vasúti forgalom számára“ – mondta Szijjártó.

Szavai szerint ma a Magyarországra érkező földgáz fele Szerbiából jön, ami még egy nagyszerű eredménye a két ország közötti együttműködésnek.

15238_4.jpg

Szijjártó beszélt az illegális migráció kérdéséről is, ami szavai szerint egyre komolyabb fenyegetést jelent majd, mivel a világ egyes részein az ukrán háború miatt élelmiszerhiány várható.

„Egyetlen illegális migránst sem engedünk be Magyarország területére, és nem kellene Szerbiába sem jönniük, mert útjukat nem fogják tudni Magyarországon keresztül folytatni. Mi segíteni fogunk Szerbiában megvédeni határait“ – mondta Szijjártó.

15238_5.jpg 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>