Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester jó aratást és minőséges termést kívánt

2022.07.02.

A bunyevácok nemzeti ünnepe, az augusztus 15-ei ünnepi rendezvénnyel záruló  Dužijanca-napok megünneplésére rendezett programsorozat keretében ma a Mirko és Slavica Babičković tanyáján és Ana és Stipan Brajkov szántóföldjén megtartották az aratók versenyét. A kaszával történő aratáshoz kötőtő bunyevác népszokások bemutatásán jelen voltak Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Bojan Šoralov, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel magbízott tagja, Milanka Kostić, a városi tanács kulturális és oktatási ügyekkel megbízott tagja, Marko Marić, a kommunális ügyekkel megbízott polgármesteri tanácsos és számos vendég.

15234_1.jpg

Bakić polgármester az egybegyűltekhez szólva elmondta, nagy öröm a számára, hogy ismét részt vehet a bunyevácok aratóversenyén, ahol ápolják a búza kaszával történő hagyományát, éppen úgy, amit azt elődeik tették, évszázadokon át.

„Az aratás mindig is az év legjelentősebb eseménye volt, a világon minden mezőgazdasággal foglalkozó nép számára. De kevés az a nép, amely ilyen mértkéig kötődik a földhöz, a rónasághoz, mint a bunyevácok“ – mondta Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy a bunyevácok évszázadokon keresztül nehéz munkával művelték a földet, abból éltek, és így nevelték gyermekeiket.

„A bunyevácoknak nagy történelmi szerepe volt abban, hogy ma Szerbia északi részén ilyen hatalmas gabonaföldekkel rendelkezünk, ezért mindig hálánkat és tiszteletünket fejezzük ki. Ebben a globális válságban ez egy kincs, és ennek a kincsnek köszönhetően Szerbia nem lesz éhes“ – mondta Stevan Bakić.

15234_2.jpg

Bakić polgármester továbbá felszólította a bunyevácokat, hogy éljenek a szólásszabadság jogával, mert végre megkapták azt, amit már olyan régen megérdemeltek: hogy nyelvük hivatalos rangot kapjon, és egyenrangú használatot a szabadkai önkormányzat területén.

„Szabadka város törekedett arra, hogy a bunyevác nyelv is hivatalos használatba kerüljön. A bunyeváciaknak van saját írásuk, és igyekezzenek azt teljes mértékben használni, anélkül, hogy bárki nyomást gyakorolna rájuk és elmagyarázná nekik, ki és mik ők. Mert a bunyevácok tudják azt nagyon jól“ – hangsúlyozta ki Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy mindaddig, amíg ez a termőföld létezik, az ősökkel való kapocs nem fog megszűnni, ezért ezt a hagyományt még sokáig éltetni kell.

„Jó aratást, minőségi termést kívánok, és hogy mindannyian közösen örüljünk még egy szép Dužijanca-napjak“ – mondta végezetül Bakić polgármester.

15234_3.jpg

Veljko Vojnić, a Bunyevác Nemzeti tanács alelnöke megköszönte a polgármesternek és munkatársainak, valamint a rendezvény minden vendégének és látogatójának, hogy jelenlétükkel megtisztelték az aratóversenyt. Emlékeztetett arra, hogy a bunyevácok már évszázada élnek ezen a vidéken, és ma is ugyan azokat a szokásokat ünneplik. felszólított minden bunyevácot, hogy vegyenek részt az idei népszámlálásban, és nyilvánítsák ki szabadon nemzeti hovatartozásukat.

 15234_4.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>