Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester Indonézia szerbiai nagykövetével találkozott

2022.06.21.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere Mohamed Chandra Widya Yudhával, az Indonéz Köztársaság szerbiai nagykövetével találkozott, akivel a gazdasági és kulturális együttműködés további előmozdításának lehetőségeiről tárgyalt a Városházán. Bakić polgármester elmondta, hogy nagy öröm és kivételes megtiszteltetés volt találkozni Indonézia, a világ negyedik legnagyobb országa és legnagyobb iszlám országa nagykövetével, hiszen országa a Szerb Köztársaság igaz barátja, amely támogatja és tiszteli országunk területi integritását.

15217_1.jpg

„Szabadka önkormányzatának nem ez az első kapcsolata Indonézia diplomáciai képviseletével. Ezen a szinten 2012-ben és 2017-ben is voltak találkozók, ami az Indonéz Nagykövetség nagy érdeklődését tanúsítja a városunkkal való együttműködés iránt. Ezek fontos megbeszélések voltak, de most olyan időben kerül rájuk sor, amikor Szabadka nagyon intenzív fejlődési szakaszban van, köszönhetően annak a politikai és gazdasági környezetnek, amelyet Aleksandar Vučić elnök és a szerb kormány béke- és stabilitáspolitikája biztosított, és városunk lehetőségei sokkal nagyobbak, mint öt-tíz évvel ezelőtt” – nyomatékosította Bakić polgármester.

Hozzátette: a mai találkozóra Indonézia nagykövetével alig egy hónappal azután került sor, hogy Nikola Selaković, a Szerb Köztársaság külügyminisztere Indonéziába látogatott, ahol találkozott Mersudi indonéz külügyminiszterrel, majd Joko Widodo államfővel, amivel elmondása szerint a két ország kapcsolata jelentősen megerősödött.

„Az indonéziai látogatás során többek között szóba került a szerbiai mezőgazdasági termékek, különösen a búza és az alma exportja, ami nagyon érdekes a szabadkai gazdálkodók számára, ezért bemutattuk Őexcellenciájának a szabadkai agrárium gazdagságát. Bemutattuk a kisbajmoki gazdasági zónát és azon belül is büszkeségünket, a Szabadkai Vámszabad Területet is, mivel az indonéz cégek eddig két beruházást valósítottak meg Szerbiában - tésztagyárat Inđiján 11 millió euró értékben, valamint egy gombatermelő és -feldolgozó üzemet Kevevárán, mintegy 9,5 millió euró értékben. Úgy gondolom, hogy a szabadkai gazdasági zóna kapacitásai, valamint a szabadkai mezőgazdaság fejlettsége felkelti majd az indonéz cégek szabadkai beruházások iránti érdeklődését.” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

15217_2.jpg

Kiemelte, Szabadka hozzá kíván járulni a gazdasági együttműködés erősítéséhez, amihez a legjobb alapot a kiváló politikai együttműködés képezi és a két ország között mélyen gyökerező történelmi barátság, amely az El Nem Kötelezettek Mozgalma kezdetéig nyúlik vissza.

„Indonézia nagykövetének bemutattuk Szabadka kulturális örökségének gazdagságát is, valamint városunk és Palics turisztikai lehetőségeit. Megállapodtunk, hogy a következő időszakban szorosabbra fogjuk fűzni együttműködésünket, több információt váltunk és áttekintjük a helyzetet, hogy hamarosan megláthassuk a mai beszélgetés pozitív eredményeit” – zárta gondolatait Stevan Bakić polgármester.

Mohamed Chandra Widya Yudha nagykövet köszönetét fejezte ki Bakić polgármesternek és munkatársainak a szívélyes fogadtatásért, és hozzátette, hogy Szabadka Szerbia egyik legszebb városa.

„Szabadka nagy gazdasági, kereskedelmi, turisztikai, kulturális és művészeti potenciállal rendelkező város. Beszélgettünk az együttműködés javításának, erősítésének lehetőségeiről ezeken a területeken, elsősorban a mezőgazdasági termékek, az alma és a búza tekintetében, de az indonéz mezőgazdasági termékekről is, különösen azért, mert a világ egyik legnagyobb pálmaolaj- és trópusi gyümölcs termelője vagyunk. Ezekben az ágazatokban tudunk együttműködni és erősíthetjük az együttműködést két országunk között. Megvizsgáljuk továbbá az egyes szabadkai fesztiválokon való részvétel lehetőségét is” – mondta Indonézia nagykövete.

15217_3.jpg

Szerinte ez csak a folytatása a Szabadka város és Indonézia szerbiai nagykövetsége közötti együttműködésnek.

„Szabadka lehetőségeire kell összpontosítania az indonéz üzleti közösségnek. Meghívom a szabadkai és a térségbeli üzletembereket, hogy látogassanak el a Trade Expo Indonesia nagy nemzetközi vásárra, amelyet októberben rendeznek meg Indonézia fővárosában, Jakartában, és Indonézia belgrádi nagykövetsége segít nekik ebben” – mondta Mohamed Chandra Widya Yudha nagykövet.

A polgármester és a nagykövet közötti találkozón részt vett Meilia Vulandari, az indonéz nagykövetség irodavezetője és politikai ügyekkel foglalkozó tanácsadója, Iput Puji Astuti, az indonéz nagykövetség adminisztrációs vezetője, Zagorka Panić városi menedzser, Srđan Samardžić városi tanácstag és Sava Stambolić, a polgármesteri kabinetfőnöke.

 15217_4.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>