Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a szennyvízről, kommunális hulladékról és veszélyes hulladékról szóló konferencia

2022.06.14.

A Víztechnológus és Egészségügyi Mérnökök Egyesülete, a Szerbiai Gazdasági Kamarával és Szabadka Város Önkormányzatával együttműködve Szabadkán szervezi meg 2022. június 14-16. között 51. konferenciáját a szennyvíz, a kommunális hulladék és a veszélyes hulladék témájára. A környezetminőséget javító jogszabályok és szabványok alkalmazását mindhárom témakörben - szennyvíz, települési szilárd hulladék és veszélyes hulladék -, valamint a tudás- és tapasztalatcserét célzó konferencia ünnepélyes megnyitóját ma tartották a Városházán, míg a konferencia munka része tematikus egységek szerint a Patria szállodában folytatódott.

15205_1.jpg

Kern Imre alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és a maga nevében, és elégedettségét fejezte ki, hogy Szabadka immár harmadik alkalommal házigazdája ennek a konferenciának, valamint, hogy a konferencia egy része a Városházán történik, szavai szerint Szerbia és Közép-Európa egyik legszebb szecessziós épületében.

„Szabadka évtizedek óta nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre. 22 évvel ezelőtt döntöttünk arról, hogy Palicson szennyvíztisztítót építünk, és szerintem jó döntés volt, mert ha akkor nem hozzuk meg ezt a döntést Palics többé nem létezne. A Palicsi-tó turisztikai részét sajnos nem tudtuk regenerálni ilyen jól megtisztított szennyvízzel sem. Dolgozunk ezen, és nagy erőfeszítéseket teszünk a Palicsi-tó azon része állapotának helyreállításáért. A tisztító, az üzembe helyezéstől a mai napig teljesíti a tervezett feladatokat, elvárásainkon felül is. Szabadka is azon városok közé tartozik, amelyek nagyon sikeresen távolítják el az arzént az ivóvízből” – emelte ki Kern Imre.

15205_2.jpg

Hozzátette: az Európai Unió támogatásával épült meg a regionális hulladéklerakó, amely az ott dolgozók nagy erőfeszítéseinek köszönhetően megkapta a működési engedélyt, és bejelentette, hogy holnap benyújtják az integrált engedélyezési kérelmet a kommunális hulladékkezelésre.

„Ezzel gyakorlatilag befejeztük a regionális hulladéklerakó építését, üzembe helyeztük, és a következő lépés a települési hulladék begyűjtése a teljes régióból, azaz hét önkormányzatból, és annak megfelelő feldolgozása, ártalmatlanítása és tárolása. Sikeres munkát kívánok és érezzék jól magukat Szabadkán és Palicson” – zárta szavait Kern Imre.

A konferenciát Jaksa Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára nyilvánította megnyitottnak, aki elmondta, hogy a konferencia mai témája szorosan kapcsolódik tárcája prioritásaihoz.

„Nagyon fontos, hogy közösen dolgozzunk a hulladék- és szennyvízgazdálkodási rendszer fejlesztésén, fontos infrastrukturális projektek megvalósításán, és ezáltal hazánk ökológiai képének javításán. A Minisztérium a környezet állapotának javítására irányuló nyilvános pályázatok sorát hirdeti meg, és az, hogy a helyi önkormányzatok nagy számban jelentkeznek, amellett szól, hogy a környezetvédelmi tudatosság helyi szinten jelentősen nő. Szinte minden települési önkormányzat jelenleg is folytat zöld projekteket, köztük a szennyvíz megfelelő kezelését, de a települési hulladék megfelelő kezelését is. Ez pozitív hatással lesz a környezet minőségére, meg a polgárok életminőségére is” – mondta Jaksa Róbert, majd kitért arra, hogy sok szennyvíztisztító telep létesítésére irányuló projekt valósul meg, valamint 26 önkormányzatban a csatornahálózat bővítésének projektjei.

15205_3.jpg

„Az állam első alkalommal határozta el, hogy nullára csökkenti a történelmi hulladékot, és a következő két évben végre véget vetnek ennek az évtizedes problémának” – hangsúlyozta Jaksa Róbert.

A konferencia megnyitóján a Víztechnológus Szövetség elnöke, Predrag Bogdanović és a Szerbiai Vízellátó és Csatornázási Szövetség elnöke, Nebojša Jakovljević is beszédet mondott.

 

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>