Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Dalmacija Hagyományőrző Egyesület megünnepelte fennállásának 12. évfordulóját

2022.06.12.

A szabadkai Dalmacija Hagyományőrző Egyesület ma este a Városháza dísztermében megünnepelte fennállásának 12. évfordulóját. Az alkalmi ünnepségen, melynek kertében előadták a Dosije Dositej című monodrámát, részt vett Stevan Bakić, Szabadka város polgármestere is, aki kiemelte, hogy a Dalmacija Hagyományőrző Egyesület vezetősége és tagjai minőségi munkájuk révén sikeresen beépítették szülőföldjük szokásait és hagyományait Szabadka kulturális életébe, és mindenkinek, aki ebben a városban él bebizonyították, hogy kiváló házigazdák.

15203_1.jpg

„Ma este egy szép színpadi alkotással megelevenítjük Dimitrije Obradović alakját, aki 1758-ban vette fel a Dositej egyházi nevet, amikor szerzetessé vált. Jelmondata a: „Felvilágosodással a szabadság útján” volt, és ennek megfelelően bejárta a világot, hogy ismereteket szerezzen, közben a legnehezebb munkákat végezte, hogy fenntartsa magát, majd visszatérve hazájába hatalmas tudását átadhassa a szerb népnek. Ő a szerzője a Vostani Serbije hazafias dalnak. Az első szerb felkelés idején, 1804-ben Triesztben tartózkodott, de ez nem akadályozta meg abban, hogy segítsen, pénzt gyűjtsön és számos fontos missiót folytasson le a felkelők és az oroszok közötti közvetítéssel. Miután visszatért Szerbiába, ő lett az első szerb oktatási miniszter, valamint Karađorđe király tanácsadója és titkára. 1811-ben hunyt el Belgrádban“ – mondta el Bakić polgármester.

15203_2.jpg

Kitért arra is, hogy Dositej születésének pontos dátumát nem ismerjük, ugyanis egyes források szerint 1739-ben született, míg mások 1742-ről beszélnek.

„Ha Dositej Obradović, a szerb történelem egyik legkiemelkedőbb alakja 1742-ben látta meg a napvilágot, akkor az idén ünnepeljük születésének 280. évfordulóját. A Dalmacija Hagyományőrző Egyesületnek még egyszer gratulálok fennállásának tizenkettedik évfordulójához, és köszönöm, hogy rendszeresen vendégül hívnak az ilyen ünnepségekre. Azt is meg szeretném köszönni, hogy a Dosije Dositej monodrámát Szabadkára hozták, abba a városba, amely mindig önök mellett áll majd, és ezt igazolja az a tény is, hogy egyesületük legtöbb rendezvényét és ünnepségét éppen itt, a Városházán tartja meg“ -emelte ki Stevan Bakić polgármester.

15203_3.jpg 

Az egybegyűlteket üdvözölték Tatjana Mandić, a Dalmacija Hagyományőrző Egyesület igazgatóbizottságának elnöke, Eliana Gavrilović, a Szerbiai nemzeti múzeum Vuk és Dositej Múzeumának kurátora és Andrej Milin, a Temesvári Múzeum kurátora.

A Dosije Dositej monodrámát, melyet az este jubiláris tizedik alkalommal adtak elő,  Dositej munkássága és a halála előtt Belgrádban eltöltött évi ihlették. Szövegét Eliana Gavrilović szerkesztette, Dositej Obradović alakját pedig Vladimir Cvejić színész elevenítette meg, „kinek alakítása megismerteti a nézőket Dositej korával, azokkal a személyiségekkel, kikkel élete során találkozott, és azzal a korszellemmel, amelyben a szerb függetlenség megszületett, az első felkelés idején“.

15203_4.jpg

A Dalmacija Hagyományőrző Egyesület fennállásának 12. évfordulójára tartott ünnepség kezdetén felcsendült a Vostani Serbije hazafias dal, amit Goran Cvetković énekes szólista adott elő.

A Dalmacija Hagyományőrző Egyesület 2010. június 12-én alakult.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>