Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A kulturális intézmények megemlékeztek a Szecessziós Világnapról

2022.06.10.

Június 10-e, a Szecessziós Világnap alkalmából az önkormányzat támogatásával tegnap és ma is változatos programokat tartottak a szabadkai kulturális intézményekben. A szabadkai szecessziós örökség nagy jelentőséggel bír, ugyanis a szecessziós stílusban épült épületek teszik oly jellegzetessé ezt a várost. A belvárosban körülbelül 40, a tágabb központban pedig körülbelül 60 gyönyörű épület található ebben a stílusban, ezért is viseli Szabadka a "szecessziós város" jelzőt.

15201_1.jpg

Milanka Kostić, a városi tanács oktatási és kulturális ügyekkel megbízott tagja ennek alkalmából kijelentette, a Városháza, a zsinagóga, a Raihle-palota és tucatnyi másik pazar épület Szabadkát Európa legjelentősebb szecessziós városai közé emelik. Lekerekített, hullámvonalakkal gazdagon díszített játékos, szilaj formák és szokatlan színkombinációk a monoton, szürke homlokzatok helyett – ez az, ami ezt a 19. századi művészeti irányzatot jellemzi.

15201_2.jpg

„Szabadkán szervezett programjainkkal az identitásunkat és mindennapjainkat formáló, mindannyiunk számára felbecsülhetetlen értékű kulturális örökség megőrzésének fontosságára szeretnénk rámutatni. A kulturális örökség megőrzése a jövő generációi számára az egyik legfontosabb feladatunk és célunk. A kulturális örökség megőrzése fontos Szabadka további fejlődése, de közösségünk jobb élete szempontjából is.” -emelte ki Milanka Kostić.

A Szecesszió Világnapjának megünneplése Szabadkán 2013-ra nyúlik vissza, idén pedig érdekes programokat láthattak a látogatók. Tegnap a Városi Múzeumban Dr. Olga Kovačev Ninkov művészettörténész tartott előadást Róth Miksa ólomüveg művészetéről, különös tekintettel szabadkai munkásságára, majd a látogatók a „Historicizmus és szecesszió” című tárlatot tekinthették meg szakértői vezetéssel, illetve a gyógyszertári üvegek kiállítást, és az épület eredeti szecessziós részeit.

A Szecesszió Világnapja alkalmából rendezett események keretében a szabadkaiak és a turisták ma 12:00 órakor körül járhatták a Városházát és felmászhattak a kilátóba, 16:00-tól 18.00 óráig pedig a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet, a Szabadkai Városi Múzeum és a Szabadkai Kortárs Galéria közös városnéző programot szerveztek „Séta a szecessziós Szabadkán“ címmel.

18:00 órától a zsinagógában a zentai Mécsvirág együttes tartott koncertet Álomi táj címmel, 19:00 órától Tóth Borisz Szecessziós történetek előadását hallhatták a látogatók, majd ezután 20 óra 30 perctől Az orgona éjszakája a zsinagógában címmel Kornelije Vizin, Bela Anišić és Szűcs Mihály tartottak hangversenyt.

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>