Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Vízművek és Csatornázási KKV hat évtizedes fennállását ünnepelte

2022.06.10.

A Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat fennállásának és működésének 60. évfordulója alkalmából tartottak ma alkalmi ünnepséget a Városháza dísztermében, melyen a jubileumnak szentelt kisfilmet is vetítettek a vállalat hat évtized alatti fejlődéséről. Az ünnepségen részt vett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, akiknek Sugár György főigazgató, az általa vezetett közvállalat nevében köszönőlevelet adott át az eddigi együttműködésért.

15200_1.jpg

Köszönetét fejezve ki a Vízművek és Csatornázási KKV veteránjainak, akik – mint mondta –felállították a jelenlegi szabadkai vízellátás alapjául szolgáló rendszert, Bakić polgármester a  jelenlévőkhöz szólva kiemelte, hogy a közvállalatban később dolgozó  szakemberek nemzedékei jó alapokra építkezhettektek, ma pedig a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák és ezeknek megfelelően folytatódik a fejlesztés.

Szabadka önkormányzata és a Vízművek és Csatornázási KKV nagyon sok jót tett a közös ügyekben. A járvány okozta nagyméretű válság, az energiaválság megjelenése és sajnos az Európában zajló háború ellenére is teljesítik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank iránti,  2011-ben 11 millió eurós hitelszerződésből eredő összes kötelezettséget, amit az önkormányzat, ha ilyen dinamikával folytatja, 2024-re teljesen törleszteni fog" – mondta a polgármester.

Köszönetet mondott továbbá a közvállalat valamennyi dolgozójának, akik a szabadkai Gat helyi közösség problémájának megoldását célzó projekt részesei voltak.

„Szabadka Város Önkormányzata és a Vízművek és Csatornázási KKV 400 000 eurót fektetett be a több évtizedes probléma megoldására, mert e városrész lakosságának házait a heves esőzések után elöntötte a víz. Köszönöm, hogy segítettek teljesíteni ígéretünket, hogy megoldjuk ezt a problémát” – emelte ki Stevan Bakić.

Hangsúlyozta, hogy a csatornahálózat bővítése a Tiszta Szerbia elnevezésű nagy projekt által valósul meg, Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a Szerb Köztársaság kormánya támogatásával.

15200_2.jpg

„A projekt keretében 20 millió eurót fektetnek be Szabadkán, és ez az egyik legnagyobb egyéni beruházás a város kommunális infrastruktúrájába. Munkatársaimmal együtt mindent megtettem azért, hogy városunkat bevonjuk a megvalósítás első körébe, amely várhatóan az év végén indul. Ez a projekt, amelynek keretében összesen 110 kilométernyi csatornahálózat épül ki, nagyban segíti Szabadkát és Palicsot, valamint megváltoztatja a csantavéri és a bajmoki lakosok életminőségét, tekintettel arra, hogy a projekt lezárása után az eddig szerény csatorna-lefedettséggel rendelkező települések több mint 50%-os hálózati lefedettséggel fognak rendelkezni. A projekt keretében Csantavéren és Bajmokon szennyvíztisztítók is épülnek, a szabadkai Prozivka lakótelepen pedig megoldódik a nyitott csatorna problémája, amely évtizedek óta csökkenti az ott élők és a környező városi települések lakossága életminőségének színvonalát.”- mondta Bakić polgármester.

Kiemelte, nem lehet beszélni e város lehetőségeiről, gazdaságának fejlődéséről, befektetői vonzerejéről, stratégiai helyzetéről és jelentőségéről mindaddig, amíg a szabadkai településeken szennyvízgödröket kell ásni, több légköri csapadék esetén pedig a Szabadka központja közelében élők házait elárasztja a víz.

„A probléma lényegével kell foglalkoznunk, nem a formával. Nagy kihívások előtt állunk, nehéz idők jönnek, nehéz feladatok várnak ránk, és Szabadka önkormányzata a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat vezetőségével és munkatársaival együtt megy keresztül mindezeken a kihívásokon. Sokkal keményebben kell dolgoznunk, még elhivatottabbnak kell lennünk, mert e nehézségek megoldása éppen erre a közvállalatra hárul. Gratulálok a jubileumhoz, és sok sikert kívánok a további munkához” – zárta szavait Stevan Bakić polgármester.

Dr. Pásztor Bálint a közvállalat rövid történetét felidézve az alapító, Szabadka Város Képviselő-testülete nevében gratulált a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat jubileumához.

„Az elmúlt hat évtized során először az I., azután a II. vízkitermelőt, majd Szerbia egyik legmodernebb tisztítóját építették meg, és a munka egyetlen napra sem szakadt meg. Ez nem magától értetődő dolog, ezért köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik az elmúlt hat évtizedben ezen dolgoztak. Megvalósult a Palics számára rendkívül fontos Ecolacus projekt is és köztudott, hogy jelenleg nagyon fontos projekteken dolgoznak, de vannak terveik a jövőre nézve is. Nagy a lemaradás, és önkritikusnak kell lennünk. A nagy erőfeszítések ellenére, a sikerek ellenére is szembetűnő a lemaradás, a polgárok joggal várják a vízvezeték- és csatornahálózat bővítését. Ezek nem olyan típusú projektek, amelyek csak saját forrásból és városi forrásból valósulhatnak meg, ezért kiemelten fontos számunkra Vajdasági AT, a Szerb Köztársaság, Magyarország és néhány külföldi adományozó támogatása. Támogatásuknak köszönhetően mindannyian együtt dolgozunk azon, hogy városunk vízvezetékhálózatát és csatornahálózatát folyamatosan bővítsük”– mondta dr. Pásztor Bálint.

15200_6.jpg

Elmondta továbbá, hogy közel két éve, az új városvezetés megalakulásakor azt nyilatkozták, e vezetőség programja három pont köré csoportosítható: az épített örökség megőrzése, a lakosság életkörülményeink javítása és Palics fejlesztése, és hangsúlyozta, hogy a Vízművek és Csatornázási KKV-nek rendkívül fontos szerepe van a két utóbbi - az infrastruktúra javításával, azaz a polgárok életkörülményeinek javításával és Palics fejlesztésével kapcsolatos pontok megvalósításában.

„A polgármester említette a Tiszta Szerbia projektet. Ennek a projektnek és a Szerb Köztársaság támogatásának köszönhetően Palics lesz Szabadka város első olyan települése, amely teljesen le lesz fedve csatornahálózattal, és ez nem csak Palics miatt fontos, hanem a turizmus és a befektetők miatt is. Annak is örülök, hogy így egybeestek a dolgok, hiszen ma a Vízművek és Csatornázási KKV jubileuma mellett a Szecesszió Világnapját is ünnepeljük. Sok sikert kívánok, kívánom, hogy a város segítségével minél hamarabb visszafizessék a hitelt, hogy ezeket a tetemes összegeket - hiszen évi 200 millió dinárról van szó - az infrastruktúra fejlesztésébe tudják fektetni, amit a polgárok el is várnak tőlünk. Nagyon fontos további projektek is várnak ránk, mint például a vízellátó hálózat kiépítése Hajdújárás, Ludas, Nosza, Királyhalom és Kelebia településeken. Maga a város területén is nagy a lemaradás, ezért nagy a felelősség, az Önöké és a miénk is, mi pedig bizonyosan megteszünk mindent azért, hogy Önök, mint közvállalat minél sikeresebbek legyenek” – mondta el egyebek mellett dr. Pásztor Bálint.

Sugár György, a közvállalat igazgatója, a médiának adott nyilatkozatában emlékeztetett Szabadka szervezett vízellátásának nagy múltjára, rámutatott, hogy évről évre növekszik a csatlakozások és a fogyasztók száma, és megjegyezte, hogy ez a fogyasztók városi vízellátással való elégedettségét jelzi.

15200_4.jpg

„A több éve befejezett jelentős projektek révén a város teljes területe, valamint Radanovác és Palics települések is teljesen le vannak fedve minőségi ivóvízet szállító vezetékhálózattal. A következő években tervezzük vízellátó hálózat bővítését, amely jelenleg a város területének 80%-át fedi le és a csatornahálózat bővítését, amely jelenleg a város területének mintegy 50%-át fedi le. A közvállalatnak 200 dolgozója van, és a hálózatok bővítéséhez szükség van a munkaerő növelésére” – mondta az igazgató.

A Vízművek és Csatornázási KKV 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen felléptek a Szabadkai Zeneiskola növendékei.

15200_5.jpg 

 

 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>