Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a Szabadka város és Satnica Đakovačka község által megvalósított E2P2 projekt zárókonferenciáját

2022.06.03.

Ma a Városháza dísztermében megtartották az Energy Efficient Public Power - E2P2 energiahatékonysági projekt zárókonferenciáját. A projektet a Horvátország-Szerbia határokon átívelő IPA program keretében Szabadka város és Satnica Đakovačka község valósított meg, 2019. óta. A fenntartható és környezetbarát közpolitika példájaként szolgáló, energiahatékony, megújuló energiaforrásokat hasznosító középületek létesítésére irányuló projekt zárókonferenciáján jelen voltak Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Milan Macura, bányászati és energetikai miniszteri tanácsos, az Energiahatékonysági és Távhőszolgáltatási Részleg vezetője és Željko Šimić, Satnica Đakovačka község jegyzője.

15185_1.jpg

Bakić polgármester az egybegyűltekhez szólva elmondta, hogy az E2P2 projekt értéke 1,4 millió euró, hogy az Európai Unió összesen több mint 1,2 millió eurót adományozott, míg Satnica Đakovačka, mint vezető partner és Szabadka város a projekt teljes értékének körülbelül egy hatodát biztosította.

„Ezek hatalmas előnyt jelentenek önkormányzataink számára. Ez a projektnek köszönve Szabadkán kilenc középületre sikerült napelemeket szerelni. Így saját szoláris erőművet kapott az Ivan Sarić Műszaki Iskola, a Kolevka Gyermekotthon, a Svetomir Bojanin Általános és Középiskola, a Naša radost igazgatóságának épülete, a Szabadegyetem, az új városháza, a Politechnikai Iskola, a prozivkai medence és a Sonja Marinković Általános Iskola“ – mondta Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy a Matko Vuković Általános iskola és a Svetomir Bojanin Általános és Középiskola energetikailag teljesen megújult, hogy a forgalmas prozivkai és sugárúti sétányok szoláris padokat kaptak, a Palicsi Állatkert pedig egy ún. napelemes fával gazdagodott.

15185_2.jpg

„Célunk mindenekelőtt az volt, hogy megújuló energiákat hasznosító erőművek alkalmazásával energiahatékonyabbá tegyük középületeinket, a fenntartható és környezetbarát közpolitika példájaként, amivel felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és a megújuló energiaforrások lehetőségeire.  Ma elmondhatjuk, hogy mindazt, amit a projekt keretében kitűztünk magunk elé, sikerült meg is valósítanunk. Jelentős energia-, és ezzel közpénz-megtakarítást értünk el, és kitapostuk az utat a nagy középületek energiahatékonyságának további növelése felé. Az ilyen projektekkel élen járunk az egészséges környezetpolitika megvalósításában hazánkban, aminek fontosságát Aleksandar Vučić köztársasági elnök, valamint a kormány illetékesei is hangsúlyoznak“ – emelte ki Bakić polgármester.

Elmondta, hogy minden kilowatt megújuló forrásból előállított villamos energia azonos mennyiségű kilowattal kevesebb terhelést jelent nagyerőműveink számára, amivel – mint mondta – több energia szabadul fel gazdaságunk és a családok számára, költségvetési forrásokat takarítunk meg, és csökkentjük a károsanyag-kibocsátást.

„Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a projekt sikeres megvalósításához, amivel az élre törtünk a jó gyakorlatok terén, és megbízható partnerekké váltunk a jövőbeni projektekhez. Minden kedves vendégünknek kívánom, hogy érezzék otthon magukat Szabadkán, és használják ki ezt az összejövetelt arra, hogy még több ötletet cseréljenek, amelyek körül új együttműködések jöhetnek létre, mind az illetékes minisztériumokkal, mind önkormányzati szinten. Várom a további együttműködést Satnica Đakovačkával, és úgy gondolom, hogy még sok minőségi projekt vár ránk“ – zárta le üdvözlő beszédét Stevan Bakić polgármester.

Milan Macura emlékeztetett arra, hogy a Bányászati és Energetikai minisztérium tavaly áprilisban egy sor új törvényt hozott, közöttük a megújuló energiaforrásokról szóló törvényt, valamint az energiahatékonyságról és a racionális energiahasználatról szóló törvényt.

15185_3.jpg

„A minisztérium a tavaly év végén megalakult Energiahatékonysági Igazgatósággal közösen 2021. végén elindította az első olyan kísérleti projektet, amelyben 37 önkormányzat vesz részt kis naperőművek háztartási telepítésének támogatásával. A program úgy működik, hogy az állam az erőmű teljes értékének 25, illetve 50 százalékával támogatja a helyi önkormányzatokat. Az első kísérleti projekt mintegy 400 millió dinár értékű, és várhatóan mintegy 500, legfeljebb 6 kW beépített teljesítményű kis házi erőművet építünk Szerbia területén. Az idei év elején újabb nyilvános felhívásokat tettünk közzé, amelyekben Szabadka városa is részt vesz, amely 15 millió dinárral pályázott, és ugyanennyit kapott az államtól és az Energiahatékonysági Igazgatóságtól is“ – mondta Macura.

Mint elmondta, jelenleg a gazdálkodó szervezetek pályázati felhívása van folyamatban, amelyben a cégek pályázhatnak nyílászárók cseréjére, homlokzatok szigetelésére, majd ezt követően megkezdődik a lakossági napelemes kiserőműveket kivitelező cégek kiválasztása, és az első lakosság felhívások Szabadka esetében már június végén várhatóak.

Željko Šimić örömének adott hangot, hogy egy ilyen kis község, mint Satnica Đakovačka, melynek önkormányzata csupán négy alkalmazottból áll és mindössze 2.000 lakost számlál, Szabadka város partnere lehetett ebben a projektben.

15185_4.jpg

„Kiderült, hogy a partner kiválasztásakor Szabadka város jó döntés volt, mert profi és megbízható embereket ismertem meg ebben a városban, akik rendkívüli munkatársak voltak. Ez a zárókonferencia a legjobb bizonyíték arra, hogy javítottunk közösségeink energiahatékonyságán, és kölcsönös megelégedésünkre sikerült napelemes erőműveket és szoláris paneleket telepítenünk“ – mondta Željko Šimić.

A zárókonferencia keretében a Satnica Đakovačka község területén folytatott tevékenységeket Božana Rogalo, Satnica Đakovačka község közigazgatási részlegének vezetője ismertette, míg az E2P2 projekt eredményeiről és a Szabadka város szempontjából játszott szerepéről Božidarka Golubović projektmenedzser számolt be.

15185_5.jpg

Az E2P2 energiahatékonysági projekt megvalósítása hivatalosan 2019. december 15-től 2022. június 14-éig tart. 

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>