Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Stevan Bakić polgármester a gradiškai vendégekkel meglátogatta a Szabadkai Vámszabad Területet és az Ametek céget

2022.06.01.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Zoran Adžić, Gradiška polgármestere és Duško Ćutilo, a Menekültekért és a Régióban Élő Szerbekkel Folytatott Együttműködésért Alap igazgatója ma látogatást tett a kisbajmoki ipari övezetben működő Szabadkai Vámszabad Területen, majd az annak keretében működő Ametek vállalatban. Bakić polgármester a médiának nyilatkozva elmondta, hogy megelégedésére szolgál, hogy vendégül láthatta gradiškai barátait, és hogy a Boszniai Szerb Köztársaság szerbiai képviseletének vezetőjével, Mlađen Cicovićtyal való korábbi találkozókon többször is hangsúlyozták, hogy Szabadka város és a Boszniai Szerb Köztársaság az együttműködés elmélyítésére és megerősítésére törekszik, és az Adžić polgármesterrel és csapatával folytatott mai tárgyalások is ezt támasztják alá.

15174_1.jpg

„A szabadkai vámszabad terület városunk büszkesége, mind üzleti, mind szervezési szempontból. Az ország 24 önkormányzata területén működő 15 vámszabad terület között ez az egyik legjobb, ami azt jelenti, hogy az alapterületek mellett alterületek is vannak. Ilyen a szabadkai vámszabad terület is, amelynek működése Nagykikinda területére is kiterjed. Az pedig, hogy ez az egyik legjobb ilyen terület, a Vámszabad Területek Igazgatóságának igazgatója, Jasmina Štambuk, valamint a Szerbiai Vámszabad Területek Csoportjának elnöke, Slobodan Mišković véleménye” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

Emlékeztetett arra, hogy a szabadkai vámszabad terület 72 hektáron terül el, és a megalakulása óta több mint 200 millió eurós beruházás valósult meg.

„A szabadkai vámszabad terület több mint 6500 dolgozót foglalkoztat. A szerbiai vámszabad területek éves forgalmából, négy és fél milliárd euró értékben mintegy 800 millió euró realizálódik Szabadkán. Ha megemlítem még, hogy a város költségvetésében a jövedelemadóból befolyó éves bevétel 800 millió dinár, ami Szabadka város költségvetése realizált bevételeinek csaknem tíz százaléka, akkor jól látszik, mennyire fontos a szabadkai vámszabad terület városunk számára” – emelte ki a polgármester.

15174_2.jpg

Hozzátette, a mai találkozó oka a tapasztalatcsere és a gradiškai vendégek megismertetése a szabadkai vámszabad terület munkájával, valamint az Ametek vállalat gyártási programjával.

„Köszönöm az Ametek vezetőségének az idejét és türelmét, hogy megmutatták nekünk, mit és hogyan csinálnak. Szeretnék köszönetet mondani Duško Ćutilonak, a Menekültekért és a Régióban Élő Szerbekkel Folytatott Együttműködésért Alap igazgatójának, aki mindent megtett a mai találkozó megvalósulása érdekében. Ez még csak a kezdete Szabadka és Gradiška együttműködésének. Néhány más területhez kapcsolódó témakörökben több megkeresés lesz, tekintettel arra, hogy a mai beszélgetésünkben ezeket érintettük. Igyekszünk viszonozni a látogatást. Gradiška hasonló előnyökkel és fejlődési lehetőségekkel rendelkezik, mint Szabadka. Közel van az Európai Unió határához is, kiváló közúti infrastruktúrával, nagy és forgalmas határátkelővel, és ami a legfontosabb, képzett és tehetséges emberekkel rendelkezik, akik készek dolgozni városuk jobbításáért. És végül azt szeretném, ha kedves barátaink jól éreznék magukat Szabadkán” – zárta gondolatait Stevan Bakić polgármester.

Zoran Adžić Gradiška polgárai és gazdálkodói nevében és a saját nevében köszönetet mondott a Menekültekért és a Régióban Élő Szerbekkel Folytatott Együttműködésért Alap igazgatójának, hogy lehetővé tette számukra, hogy ma Stevan Bakić szabadkai polgármester vendégei legyenek.

„Gradiška város eltökélt szándéka a változás, a fejlődés, az előrelépés, ezért döntöttünk úgy, hogy Szabadkára jövünk, hogy a legjobbaktól tanuljunk. Megszerzett tapasztalataikat, ismereteiket, amelyeket Szabadka elsősorban a szabadgazdasági övezeten keresztül szerzett, szeretnénk átültetni Gradiškára. Az a szándékunk, hogy fejlesszük Gradiškát, annak gazdasági környezetét, és olyasmit kínáljunk, amit Szabadka város az Európai Uniónak, azaz az uniós partnereknek és a hazai gazdasági szereplőknek, illetve a szabadkai gazdasági szereplőinek” – mondta Adžić.

15174_3.jpg

Elmondása szerint abban állapodtak meg, hogy a szabadkai vámszabad terület igazgatója, valamint Szabadka város felügyeli és segíti Gradiškát a szabadkai szabadövezeti projekt megvalósításában.

„Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Bakić polgármester úrnak és minden munkatársának, akik nagy vendégszeretetet, meleg fogadtatást, nyitottságot és készséget tanúsítottak, hogy segítsenek Gradiška városának és a Boszniai Szerb Köztársaságnak, együtt fejlődni, együtt haladni, és bátran kijelenthetem, hogy együtt haladjunk az Európai Unió felé" - hangsúlyozta Adžić.

Duško Ćutilo elmondta, hogy a Menekültekért és a Régióban Élő Szerbekkel Folytatott Együttműködésért Alap a régió szervezeteivel és intézményeivel való együttműködés javításával kapcsolatos tevékenysége során kiemelt hangsúlyt fektet az intézményi és gazdasági kapcsolatokra.

15174_4.jpg

„A Szerb Köztársaság és a Boszniai Szerb Köztársaság intenzív, kiváló kapcsolatokat ápol, és nagyon fontos, hogy az önkormányzatok javítsák a kölcsönös együttműködést. A mai konkrét példa a Szabadka és Gradiška közötti együttműködés előmozdításának kezdetére. Ezúton is szeretném megköszönni Szabadka polgármesterének, Stevan Bakićnak, a vámszabad terület igazgatójának, Saša Gravoracnak a vendégszeretetet és mindazt, amit a mai látogatás megvalósulásáért tettek. Célunk, hogy együttműködési hidakat építsünk, olyan hidakat, amelyek összekötnek bennünket, és a már erős kapcsolatainkat még erősebbé és szilárdabbá teszik” – húzta alá Ćutilo.

15174_5.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>