Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a 12. Banijai prélót

2022.05.15.

A szabadkai Banija Hagyományőrző Egyesület szervezésében ma este a Spartak étteremben megtartották a tizenkettedik Banijai prélót. A banijaiak hagyományos összejövetelén jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki ebből az alkalomból elmondta, rendkívüli megtiszteltetés és öröm a számára, hogy ismét részt vehet egy banijai prélón, ahol a banijaiak összegyűlnek, barátkoznak és őrzik  kultúrájuk gazdagságát és szülőföldjük örökségét.

15145_1.jpg

Banija sokat szenvedett a múltban: a második világháborúban, az 1990-es években és a közelmúltban pusztító földrengésekben. Amikor népem szenvedéseiről beszélek, érthető módon elöntenek az érzelmek, mert Szerbia, a szerb ortodox egyház és a szerb nép szentségek a számomra, és nem szeretem, ha bárki megsérti azokat. Nevén kell neveznünk a dolgokat. A múlt szellemei még mindig felettünk lebegnek, és még mindig nem adták fel tervüket, különösen, ha a Drinától nyugatra fekvő szerb népről van szó, amelyet valójában ki akartak irtani. Szerencsére ez a terv nem sikerült nekik, és reméljük, soha nem is fog sikerülni“ – mondta Bakić polgármester.

15145_2.jpg

Kiemelte, hogy a szerb nép szenvedéseit a legjobban a Glina melletti Gornje Selištei Ljuban Jednak sorsa testesíti meg, akit Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke mentett meg a feledéstől, amikor tiszteletét fejezte ki iránta.

„A szerb nép megmaradt Baniján, és megmarad sok olyan területen, amely évszázadok óta a miénk. Ezért kívánok ma este önöknek sok örömöt és vidámságot, hogy jó egészségben, dalolva szórakozzanak és emlékezzenek szülőföldjükre, de soha ne feledjék el azokat, akik méltók a hősies és dicsőséges Banijára“ – üzente Stevan Bakić polgármester.

15145_3.jpg

Az egybegyűlteket üdvözölte Duško Ćutilo, a menekülteket megsegítő alapítvány elnöke és Miodrag Linta, a régióban élő  szerbek szövetségének elnöke is.

A banijaiak és barátaik estjén jelen voltak Marko Marić polgármesteri tanácsos, Srđan Samardžić tanácstag és a Tržnica Rt. Igazgatója, Branislav Joka.

15145_4.jpg

A 12. Banijai préló szervezői alkalmi művelődési műsorral szórakoztatták a vendégeket.

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја