Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Események

Ma Szabadkán megnyíltak a Republika Srpska Honi Közösség új helyiségei

2020.11.05.
Ma Szabadkán a Frangepán és Zrínyi utca 27-es szám alatt megnyíltak a Republika Srpska /boszniai Szerb Köztársaság/ Honi Közösségének új helyiségei. Az ebből az alkalomból megrendezett szerény ünnepségen jelen volt Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja, valamint Borislav Maksimović, a boszniai Szerb Köztársaság szerbiai Képviseletének kulturális tanácsadója.
 
13768_1.jpg
 
Srđan Samardžić beszédében emlékeztetett rá, hogy a szabadkai önkormányzat mindent megtesz, hogy konkrét támogatással járuljon hozzá népünk viharos események miatt évszázados tűzhelyüket elhagyni kényszerült tagjait, akiknek itt, Szabadkán (is) új családi tűhelyet kellett létesíteniük.

Kiemelte: külön öröm számára, hogy az újonnan átépített létesítményben olyan helyiségeket és kialakítottak, amelyekben megszervezhetik az összes honi egyesület gyermekei számára az ingyenes oktatást a többi között szerb nyelvből és történelemből.

13768_2.jpg

„Szabadka Város a jövőben is lehetőségeihez mérten támogatja azokat a közösségeket és egyesületeket, amelyek kitartóan és elkötelezetten ápolják nyelvüket, írásukat, hagyományaikat, hitüket, vagyis önazonosság-tudatuk egészét. Végezetül, engedjék meg tisztelt barátaim, hogy Stevan Bakić polgármester és a magam nevében a boszniai Szerb Köztársaság szabadkai honi közösségének sok sikert kívánjak további munkájához”, hangsúlyozta Samardžić.

Miroslav Karan, a boszniai Szerb Köztársaság szabadkai honi közösségének elnöke a többi között elmondta, hogy az egyesület alapvető célja a szerb nép hagyományainak és szokásainak, mindannak az ápolása és őrzése, ami megnemesít bennünket, s arra késztet, hogy jobb emberré váljunk.

13768_3.jpg

„Célunk elérése érdekében különböző rendezvényeket szervezünk. Humanitárius megmozdulásokat kezdeményezünk, különböző találkozókkal népszerűsítjük történelmünket és kultúránkat, a jövőnk zálogát jelentő fiataljainkat bevonjuk ezekbe a tevékenységekbe, és szorosan együttműködünk más egyesületekkel és szervezetekkel”, mondta Karan.

A boszniai Szerb Köztársaság szerbiai Képviseletének és Mlađen Cicović igazgató nevében Borislav Maksimović köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy a szabadkai honi közösség a legszebb módon ápolja ls őrzi szülőföldjének szokásait és hagyományait.

Jó együttműködésünk volt önökkel számos projekten, mondta, s reméljük, hogy az folytatódni fog a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia kapcsolatainak és együttműködésének a serkentése és erősítése érdekében.

13768_4.jpg

„Sohasem hiányzott a boszniai Szerb Köztársaság szerbiai támogatása és segítése, de ez a támogatás és segítség különösen az utóbbi hét évben fokozódott. Erről a segítségről és támogatásról tanúskodik a szerb Kormány által pénzelt számos projekt a gazdaságtól a művelődésig. Ezért is élünk minden alkalommal, hogy köszönetet mondjunk Szerbia vezetőségének és polgárainak mindazért, amit népünk egységének és identitásának az egységéért és megőrzéséért tesznek, az emlékezet kultúrájának a kialakításáért, köztársaságaink gazdasági helyreállításáért és felemelkedéséért”, hangsúlyozta Maksimović.

Az újonnan átépített helyiségek tartalmaznak irodát és nagytermet, amelyben gyűléseket, baráti találkozókat lehet tartani, amely lehetővé teszik a szakosztályok munkáját, valamint két tantermet, amelyekben minden honi egyesületből érkező gyermekek számára megszervezhetik az ingyenes oktatást (szerb, orosz és angol nyelvből, matematikából, történelemből, számítógép-kezelésből,...), valamint a honismereti könyvtárat.

13768_5.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop