Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Események

Hagyományos tűzugrálás Kisboszniában

2020.06.24.

Kisboszniában idén is megtartották a hagyományos tűzugrálást, azt a szokást, amely a hiedelmek szerint elűzi a gonoszt, a bajt és a betegséget. A tűzugrálást minden évben Szent Iván napján tartják, és egyike annak a számos rendezvénynek, amelyeket a négy bunyevác nemzeti ünnep egyike, a Dužijanca napja alkalmából tartanak.

13504_1.jpg

A kisboszniai Bunjevačka vila Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg a Szent Iván napi tűzugrálást, a szervezők szavai szerint évről évre mind több résztvevővel.

- Első évben, amikor megszerveztük, nagyon nehéz és szokatlan volt, a gyermekek nem ismerték ezt a szokást. A következő évben még több gyermek és fiatal jött, így van ez minden évben, s abban a szerencsében van részünk, hogy folyamatosan mind több és több fiatal vesz részt – nyilatkozta Nela Ivić, a Bunjevačka vila Egyesület elnöke.

Szabadka Város idén is támogatta a rendezvény megtartását, miként támogat minden más olyan eseményt is, amelyek célja a hagyományok megőrzése.

- Szeretnénk ily módon is kifejezni, hogy elsődleges minden szokás, a multinacionalitás és a multikulturalizmus. Támogatni kell őket, minden ilyen rendezvény mögé állni, s mi városként itt vagyunk – emelte ki Zagorka Panić városi menedzser.

A Keresztelő Szent János-napi tűzugrás (jún. 24.), a nép körében Szent Iván napi tűzugrásként ismert szokás a fiatalok számára egyúttal lehetőséget nyújt arra, hogy újabb ismereteket szerezzenek gazdag hagyományaikról: a tűzugrással egyidejűleg a leányok virágkoszorút fonnak, amelyet a tanya ajtajára függesztenek, hogy, a hiedelmek szerint elüldözzék a gonoszt, a bajt és a betegséget, s hogy otthonukat megőrizzék a villámcsapásoktól és a tűztől.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop