Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkán 44 menekültlakás épül

2020.06.05.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Zagorka Panić, városi menedzser ma az Ivo Senjanin utcában megtekintették annak a 44 lakásból álló lakóépületnek a munkálatait, amely a Regionális Lakásépítési Program keretében a menekültek számára védett körülmények között biztosít szociális lakhatást. A beruházás értéke 1,44 millió euró, amelyet az Európa Tanács Fejlesztési Bankja finanszíroz.  A munkálatok kivitelezője az újvidéki Inobačka d. o. o.

13467_1.jpg

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város 2016 második felétől partnereivel és az adományozókkal együtt tevékenyen bekapcsolódott azokba a folyamatokba és projektekbe, amelyek célja fedelet biztosítani azok számára, akik az 1991 és 1995 közötti fegyveres összetűzések miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat és szülőföldjüket és ennek a városnak a területén kerestek menedéket és itt telepednének le.

- Nagy elégedettséggel állapíthatom meg, hogy a Sétaerdő HK területén készülő szociális lakhatást biztosító 44 lakásos épület különböző szociális helyzetben levők számára biztosít otthont, azon polgártársaink családjai számára, akik a kilencvenes évek tragikus eseményei során otthonuk, egyesek pedig sajnos szeretteik nélkül is maradtak. Ugyanakkor ez bizonyíték arra, hogy városunkban mindig teljesítjük azt, amit megigérünk – hangsúlyozta a többi között Laban polgármester.

Zagorka Panić elmondta, hogy a Szerb Köztársaság 2017 októberének elején megállapodást írt alá az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával a menekültek lakáskérdésének a megoldását célzó regionális program támogatásáról. Az adomány kilenc önkormányzat, köztük Szabadka területén a 7. és 8. alprojekt keretében finanszírozza a műszaki és tervdokumentáció kidolgozását és lakások építését olyan menekültek számára, akik az 1991 és 1995 között zajló háborús történések után a Szerb Köztársaságban kaptak menekült-státust. 

Az ebben a szabadkai lakótömbben épülő lakások teljes hasznos területe 2400 négyzetmétert tesz ki, mondta Panić, majd hozzátette, hogy Szabadka Város szerződést írt alá a Menekült- és Migráció-ügyi Biztossággal és a közszférában megvalósuló projektek igazgatásával foglalkozó belgrádi kft-vel, és ebben kötelezettséget vállalt a műszaki és tervdokumentáció kidolgozására és a szükséges kommunális infrastruktúra kiépítésére.

- Szabadka Város 2019-ben befejezte a kérdéses műszaki és tervdokumentációt, jelenleg pedig az építésre kiírt közbeszerzési eljárás van folyamatban. A lokáció infrastrukturális felszerelésének becsült értéke 29 millió dinár. Emellett Szabadka Város ugyancsak biztosítja szükséges közmű-csatlakozásokat, amelyek 11,5 millió dinárba kerülnek. Egyelőre elkészült az új transzformátor-állomás, valamint az építkezéshez szükséges vízvezeték – mondta Zagorka Panić.

Elmondta még, hogy a lakóépület elkészülte után a szociális lakhatás különböző kategóriájára két részből fog állni: a 32 lakásos A épületszárnyból és a 12 lakásos B épületszárnyból, a 44 lakás tulajdonosa pedig Szabadka Város lesz.

- A 32 lakás kiválasztott használóival szerződést írnak alá az ingatlan határozatlan idejű bérletéről, ami nem lehet hat hónapnál rövidebb. A bérlet lejárta után a használó meghosszabbíthatja a bérleti szerződést, vagy adásvételi szerződést írhat alá az ingatlanról a menekültekről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően. 12 lakás igazgatását a szabadkai Szociális Munkaközpont veszi át, s köti meg a szerződéseket a kiválasztott lakáshasználókkal – emelte ki Zagorka Panić.

A létesítmény építési munkálatai idén februárban kezdődtek. A befejezés tervezett határideje 2020 decembere.

13467_2.jpg

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop