Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Események

A bácskai zsidók 1994-es kitelepítéséről szóló könyv bemutatója

2019.11.27.

A Szabadkai Zsidó Hitközségben ma este bemutatták a Deportacija bačkih Jevreja 1944. godine (A bácskai zsidók 1994-es kitelepítése) című könyvet, a Vajdasági Levéltár és az újvidéki Danubius Egyesület kiadásában. A könyvet Vladimir Todorović újságíró, Aleksandar Bursać levéltáros és Petar Đurđev történész állították össze, az előszót dr Nebojša Kuzmanović, a Vajdasági Levéltár igazgatója írta, a könyv szerkesztője pedig dr Dragana Bedov, a levéltár munkatársa volt.

13110_2.jpg 

A bácskai zsidók 1994-es kitelepítéséről szóló könyv ünnepélyes bemutatójának résztvevőit a Szabadkai Zsidó Hitközség nevében dr. Steinfeld Josua, míg Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Bunford Tivadar nevében, Bogár Viktória, az elnök kabinetfőnöke üdvözölte. Ezt követően a könyvet összeállító szakemberek beszéltek munkájukról.

A bevezető mellett, amely átfogó képet nyújt az itteni zsidók felett 1944 tavaszán elkövetett bűntettekről, a könyv bemutatja a deportált bácskai zsidók névjegyzékét, kiknek többsége az auschwitzi koncentrációs táborban vesztette életét, valamint a Vajdasági Levéltár F. 183 jelzésű fondjában őrzött anyagot, amit a megszállók és az őket segítők vajdaságban elkövetett bűntetteit kivizsgáló bizottság gyűjtött össze (1944-1948), 1941-1950. A könyv utolsó részét a megszálló haderők bácskai dokumentumai, és 62 túlélő 1945-ben, a táborból való visszatérését követően feljegyzett tanúskodása képezi.

A könyv kiadását Szabadka Város Képviselő-testülete támogatta.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop