Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Események

Megünnepelték a romák világnapját

2019.04.09.

A roma közösségek helyi szintű erősítését szolgáló ROMACTED program eredményeinek a bemutatásával ma a Városháza Kék termében megünnepelték április 8-át a romák világnapját.  Ilija Đukanović, a ROMACTED intézményesített munkacsoport koordinátora a helyi önkormányzat és a maga nevében gratulált a romáknak világnapjuk alkalmából, s kiemelte, hogy Szabadka teljes mértékben támogatja városunkban a roma közösség felzárkóztatását.

12542_1.jpg

A 2019. évi költségvetésben a szabadkai roma közösség megerősítésére mintegy 2,7 millió dinárt irányoztak elő. Mint azt Ilija Đukanović elmondta, 300.000 dinárt fordítanak az iskolaelhagyás megelőzésére, 400.000 dinárt biztosítanak a ROMACTED program megvalósítására és kétmillió dinárt Csantavéren a lakhatási körülmények javítására.

-  Élvezzük az Európai Unió támogatását, mobil tímeket hoztunk létre és egy járművet kaptunk ezeknek a csoportoknak a munkájához, hogy rajtuk és a mi roma koordinátoraink révén jobb és erősebb kapcsolatokat alakítsunk ki a roma közösség és a helyi önkormányzat között, valamint javítsuk minden roma életminőségét – jelentette ki Đukanović.

A Szerb Köztársaság Kormánya 2017. március 3-án megalakította A romák 2016 és 2025 közötti országos szociális felzárkóztatási stratégiája megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testületet. A koordinációs testület élén prof. dr. Zorana Mihajlović, a Kormány alelnöke, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter áll.

-Ez a térségben egyedülálló eset, hogy a legfelső politikai szint kimutatta szilárd eltökéltségét a romák felzárkóztatása iránt, illetve hogy ezzel a kérdéssel nem a kinyilatkoztatás szintjén foglalkozunk, hanem komoly előrehaladást értünk el az oktatás, illetve a lakhatás területén – mondta a koordinációs testület nevében Nenad Ivanišević.

Folyamatban van az új tevékenységi terv meghozatala, amely – mint mondta – egyértelműen meghatározza a tevékenységekhez szükséges költségvetési keretet.

- Van mozgásterünk a javításra, különösen a foglalkoztatás terén, a 21. században nem beszélhetünk arról, hogy hány gyermek fejezte be az általános iskolát, hiszen ez egy magától értetődő dolog. Szerencsére beszélhetünk arról, hogy nagy számú roma gyermek fejezi be a középiskolát és az egyetemet – tette hozzá Ivanišević.

Stevan Nikolić, a romák felzárkóztatásával foglalkozó csoport koordinátora kiemelte, hogy a felzárkóztatás egy hosszú folyamat, a gyakorlat pedig azt mutatta, hogy két-három generációra is szükség van, hogy a társadalom peremére szorult csoport aktívvá váljon egy rendszerben.

Nikolić hangsúlyozta a helyi lépések, továbbá a romák felzárkóztatása nemzeti stratégiájának, az Európai Unióval való összehangoltságnak, az egyének és a családok fókuszba állításának a fontosságát, valamint a mérvadó intézmények feladatait az együttműködés légkörének a megteremtésében.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop