Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Zsinagóga munkálatai a tervezett ütemben folynak

2017.04.07.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Szabados Róbert, a szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke ma megtekintették a Zsinagóga belső terének szanálási, felújítási és restaurálási munkálatait. A projekt megvalósítására a magyar Kormány 2,1 millió eurót biztosított.

10958_1.jpg

Laban polgármester megállapította, hogy a munkálatok a tervezett ütemben folynak, s hogy az épület belső terének a rendezéséhez biztosították az eszközöket. Elmondta, hogy befejeződött a Zsinagóga felújítására Szabadka Város által egy hónappal ezelőtt kiírt közbeszerzési eljárás, s hogy a tetőzet értéknövelő fenntartása keretében a héjazaton kicserélik az elhasználódott rézlemezeket a Zsinagóga nagy kupoláján és négy kis kupoláján is.

- Nagy az érdeklődés azok részéről, akik szeretnék megtekinteni ezt a gyönyörű létesítményt, így a Zsinagóga felújítását követően még gazdagabb lesz Szabadka idegenforgalmi kínálata, amelyet már így is jól ismernek a számos szecessziós stílusú épületéről. Minden épület felújításán dolgozunk, a szabadkai önkormányzat pedig a tartományi és a köztársasági kormány segítségével néhány más projektet is megvalósít – hangsúlyozta Bogdan Laban, ugyanakkor köszönetet mondott Magyarország Kormányának, amely – mint mondta – jelentős eszközöket biztosított ennek a projektnek a befejezéséhez.

Pásztor István elmondta, hogy örül amiért reális az esélye annak, hogy a szabadkai Zsinagóga az év végére ismét régi fényében tündökölhessen. Véleménye szerint ez nem csupán Szabadka, hanem a térség gyöngyszemévé válik, amely fontos az itteni zsidó közösség lelki élete szempontjából is.  

Szeretném megköszönni a magyar Kormánynak, hogy ilyen jelentős eszközöket biztosított a Zsinagóga belsejének a felújítására, emelte ki Pásztor István, majd megköszönte Szabadka Városnak is, hogy éves költségvetéséből elegendő pénzt biztosított a kupola javítására.

Köszönöm a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Magyarország szabadkai Főkonzulátusának, hogy folyamatosan részt vesznek az operatív kérdések megoldásában, s hogy igen tevékenyek a munka befejezését garantáló feltételek megteremtésében. Meggyőződésem, hogy ez így lesz. Nagy elégedettséget jelent a számomra, hogy az előző időszakban is, és most is részese vagyok ezeknek az erőfeszítéseknek – mondta Pásztor István.

A Zsinagóga bejárásánál jelen volt dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

A Zsinagóga belső terének szanálási, felújítási és restaurálási munkálatai befejezésének határideje 2017. december 31.

10958_2.jpg

 

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop