Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a 2017. évi vajdasági mezőgazdasági fórumot

2017.04.05.

A Városházán megtartották a Vajdasági agrár és élelmiszer-ipari konferencia 2017 elnevezésű rendezvényt, hogy minél több szerbiai és magyarországi mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és feldolgozóipari cég vehesse fel egymással a kapcsolatot, illetve hogy ötleteket, terveket, tapasztalatokat cseréljen. A mai konferencián jelen volt Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, dr. Babity János, Magyarország szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja és Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

10955_1.jpg

Pásztor István beszédében kiemelte, hogy Magyarország és a Szerb Köztársaság közötti kapcsolatok emberemlékezet óta nem voltak olyan kiegyensúlyozottak és jók, mint ma.

Amennyiben a politika feladata megteremteni a légkört, akkor a Magyarország és Szerbia közötti gazdasági kapcsolatokhoz adott a légkör, mondta Pásztor István elnök, kiemelve, hogy ebből a helyzetből a legtöbb hasznot a gazdaság húzhatja.

Köszönetet mondott a magyar Kormánynak azokért az eszközökért, amelyeket a vajdasági magyarok gazdasági és pénzügyi erősödésére juttat.

10955_2.jpg

- Hálásak vagyunk Magyarország kormányának, mivel kivételesen jelentős pénzeszközöket bocsátott a rendelkezésünkre, amit a vajdasági magyarok pénzügyi és gazdasági felemelkedésére fordíthatunk. Mi ezeket az eszközöket a legjobb tudásunknak, a legmagasabb követelményeknek és a gazdasági élet szereplői iránti maximális elvárásoknak megfelelően használjuk fel a Szerb Köztársaság szabályaival összhangban – hangsúlyozta Pásztor István.

Bogdan Laban elmondta, hogy Magyarország Vajdaság AT jelentős külkereskedelmi partnere, de az észak-bácskai Körzeti gazdasági kamaráé is, ahol az együttműködést illetően a második helyen áll Németország mögött, de Olaszország, Ausztria és Franciaország előtt.

A polgármester szavai szerint az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet, amelyhez Ada, Topolya, Magyarkanizsa, Kishegyes, Zenta és Szabadka Város tartozik, 2016-ban Magyarországgal 155 millió dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami a térség áruforgalmának 8,2 százaléka.

A jelentős külkereskedelmi partnerséget az elkövetkező időszakban még inkább meg kellene erősíteni, mondta a polgármester, annál is inkább, mivel a regionális és nemzetközi együttműködés fokozása, a kedvező gazdaság- és versenyképesség-növelési légkör megteremtése a tavaly június végén megválasztott új városi vezetőség egyik elsődleges célja.

10955_3.jpg

– Térségünk Magyarországgal való együttműködésének a mezőgazdaságot illetően elsősorban a tudásátadásra kellene irányulnia. Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjaként modellül szolgálhat az agrotechnikai műveletek és a mezőgazdasági újdonságok alkalmazásában – mondta Laban polgármester.

A fórumon, amelyen mintegy 140 hazai és magyarországi üzletember vett részt, beszédet mondott még Babity János és Oláh Zsanett is.

A Vajdasági agrár és élelmiszer-ipari konferenciát Magyarország szabadkai Főkonzulátusa és a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai regionális képviselete szervezte

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop