Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az első montenegrói estet

2017.03.31.

A Spartak Étteremben ma megtartották az első montenegrói estet, amelyet a montenegróiak szabadkai egyesülete szervezett. Az egyesület célja a montenegrói nemzeti közösség identitásának és nyelvi kultúrájának a megőrzése, valamint a teljes nemzeti egyenrangúság megvalósítása Szabadka Város területén.

10951_1.jpg

A montenegrói est dallal, tánccal és a guzlica sajátos hangjaival emlékeztette a jelenlevő nagyszámú polgártársunkat a szívében élő szülőföldjére. Bogdan Laban szabadkai polgármester üdvözlő beszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ilyen összejövetelek hagyományossá válnak.

A polgármester elmondta, hogy 35 évvel ezelőtt jött Szabadkára Montenegróból, ahol 11 éves koráig élt, hogy tudja milyen nagy a Szerbia és a Montenegró iránti szeretet, s hogy itt is mindig legalább olyan jól érzi magát, mint ott, ahol született.

10951_2.jpg

– Tudjuk, hogy kik vagyunk, és boldog vagyok, hogy ezen az esten sok a fiatal, akik folytatják hagyományaink, szokásaink ápolását, s mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a nagy Njegoš utódai vagyunk – mondta Laban polgármester.

Miodrag Kankaraš, Montenegró szerbiai főkonzulja elmondta, hogy Szabadka polgármesterének és képviselő-testületi elnökének a jelenléte elegendő bizonyíték arra, hogy mit is jelentenek és képviselnek a montenegróiak ebben a városban, továbbá hogy érezhetően jó az együttműködési készség és a környezet, hogy a montenegróiak még jobban megőrizzék mindazt, amit szülőföldjükről magukkal hoztak.

Örülök annak, hogy a vidéken élő montenegróiak minden korosztálya képviselteti magát, különösen annak, hogy itt vannak a fiatalok, mert holnap ők veszik át a térségben élő montenegrói nép hagyományainak és kultúrájának védőlángját. Éljen Szerbia és örökké tartson Montenegró - üzente Kankaraš.

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke Njegoš sorait idézte: „Kemény dió, bámulatos gyümölcs, Ne harapj rá, mert a fogad töröd”, majd arról beszélt, mennyire fontos a montenegrói közösség és Szabadka Város együttműködése.

10951_3.jpg

– Szabadka ismert multikulturális értékeiről. Különböző vallású és nemzetiségű emberek élnek benne, a montenegróiak pedig itt mindig otthon érezték magukat. Nemeslelkűség, erős közösségi érzés és Montenegróhoz való kötődés jellemzi önöket, bárhol is legyenek, bárhol is éljenek. A Montenegróiak Egyesületének szabadkai működése fontos a fiatalok számára, mert arra tanítják őket, hogy egymásnak segítve tudják megőrizni a montenegrói nemzeti közösség identitását és nyelvi kultúráját – emelte ki Bunford Tivadar.

Novica Bajagić, a Montenegróiak Egyesülete közgyűlésének elnöke szerint a montenegrói estet hagyományossá kell tenni, mivel a hagyomány olyan értékek és érzések együttese, amelyet századokon át őriznek, becsülnek és ápolnak.

– Ezért kötelességünk évente találkozni, hogy megőrizzük kulturális identitásunkat. A montenegróiaknak nem kellene önmaguktól menekülniük, ebben a több nemzetiségű közösségben autentikusnak és elsőnek kell lenniük az egyenlők között, mivel ezt mintha genetikai kódként hoznánk magunkkal szülőföldünkről. Lojális polgárai vagyunk annak a közösségnek, amelyben élünk s amelyet otthonunkként élünk meg. Ez nem gátol bennünket abban, hogy szeressük szülőföldünket, hogy oda vissza- és visszatérjünk, hogy soha ne feledjük el, s hogy a következő generációknak átadjuk ezt a szeretetet – mondta Novica Bajagić.

10951_4.jpg


Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop