Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bemutatták a Nyílt Kormányzati Együttműködés akciótervét

2017.03.27.

A Városháza Kék termében bemutatták azt az akciótervet, amely a Szerb Köztársaságban a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership- OGP) megteremtésére vonatkozó kezdeményezés 2016. és 2017. évi megvalósítására irányul, s amely a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés fokozását célozza. A prezentációt a Polgári Kezdeményezések Ágazati Központja (TECSO) szervezte a szabadkai Helyi Demokrácia Központtal együttműködve, a jelenlevők között pedig ott voltak Szabadka Város, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium, valamint a civil szervezetek képviselői.

10935_1.jpg

A szabadkai Városi Közigazgatás vezetője, Marija Ušumović Davčik ebből az alkalomból kiemelte, hogy a szabadkai Városi Közigazgatás igyekszik nyitott lenni, s hogy azoknak az elveknek megfelelően dolgozik, amelyeket a szerbiai közigazgatás reformstratégiájában fogalmaztak meg.

Dragana Brajović, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium közigazgatás-fejlesztési szektorának képviselője emlékeztetett rá, hogy a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű globális kezdeményezést 2011-ben nyolc ország indította el.  

Szerbia 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, amely ma már 75 országot ölel fel, mondta Dragana Brajović, majd hozzátette, hogy a szerb Kormány tavaly novemberben fogadta el a második akciótervet.

Fontos, hogy az Akcióterv kidolgozásában már a kezdetektől fogva bekapcsolódtak a civil szervezetek képviselői és általánosságban a Szerb Köztársaság polgárai, amit a Nyílt Kormányzati Együttműködés célja is.

Véleménye szerint a helyi önkormányzat számára fontos intézkedések egyike a munkahelyek besorolására vonatkozó modell.

– A munkahelyek leírásába, illetve az önkormányzati hivatalnokok munkahelyének a leírásába bekerült a civil szervezetekkel való együttműködés is.   Minden község, amelynek módjában áll, kivéve a nagyon kicsiket, amelyekben alig három-négy alkalmazott van, megkapták a munkafeladatoknak és annak a munkahelynek a leírását, amelyen az alkalmazott kötelessége lesz együttműködni a civil társadalommal, ami nagy előrehaladás – mondta Dragana Brajović.

Bojana Selaković, a Polgári Kezdeményezések megbízott ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a mai találkozó célja az Akcióterv népszerűsítése a civil szervezetek körében, amelyeket bátorítani kell arra, hogy fogjanak össze a tevékenységükhöz tartozó témákban, hogy hatékonyabban és módszeresen figyelemmel kísérhessék a helyi önkormányzatok munkáját.


Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop