Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a forgalom számára a Szabadka déli csomópont

2017.03.23.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Pásztor István, a vajdasági Képviselőház elnöke és Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára ma átadták a forgalomnak az Y-leágazás első szakaszát a Szabadka déli autóúti csomóponttól a Békovai úti körforgalom közti szakaszát. Az elvégzett munkálatok értéke 124 millió dinár.

 10927_1.jpg

Az Y-leágazás megépítésében bekövetkezett többéves fennakadást követően jó irányba haladunk, közeleg az időpont, amikor a városközpontból elterelik a teherforgalmat. Mindezt mindenekelőtt a Szerb Köztársaság Kormányának és Aleksandar Vučić kormányfőnek köszönhetjük, akivel tavaly állapodtunk meg a munkálatok folytatásáról – emelte ki a sajtó képviselői előtt Laban polgármester.

– Ezt a szakaszt mintegy száz nap alatt fejezték be,most következik az újabb, mégpedig a zombori és a belgrádi út közötti öt kilométeres szakasz megépítése. A szabadkai déli csomópont elkészültével jelentősen lerövidül az út a város déli részéig és az itt található ipari övezetig – mondta Bogdan Laban, majd hozzátette, hogy az önkormányzatra vár a városi utak rendezése, mindenekelőtt a NIS Petrol belgrádi úti benzinpumpájától a békovai útig (a Tolmin utcáig).  

Úgy tervezzük, hogy ennek az útnak a rendezését néhány hónapon belül megkezdjük, s igyekezni fogunk rekordidő alatt be is fejezni – mondta Laban polgármester.

– A munkálatok második ütemére 225 millió dinár van tervezve, a Szerb Köztársaság 2018. és 2019. évi költségvetésében pedig összesen 1,8 milliárd dinár szerepel, egymilliárd 2018-ban és 800 millió 2019-ben.

Ha minden a tervek szerint halad, 2020-ban a kelebiai határátkelő össze lesz kötve a 10-es közúti folyosóval – mondta Laban polgármester.

10927_2.jpg 

Kern Imre hozzátette, hogy ami megépült az elmúlt 27 év alatt az Y-leágazásból, még azt sem adták át a forgalomnak.

Befejeztünk egy kis szakaszt, de azonnal megnyitottuk a forgalom előtt. Ezt tesszük a következő útszakasszal is, amelyre rövidesen aláírjuk a szerződést.
Arra számítunk, hogy ha nem adnak be panaszt a kivitelező jogainak a védelme érdekében, akkor a szerződést április 10-ig aláírjuk, az útszakasz pedig őszig elkészül – mondta Kern Imre.

Ami a lényeg, hogy a munkálatok ütemét a terelőút megépítésére szánt eszközkeretnek megfelelően tervezik.

Megtehettük volna például, hogy az Y-leágazáson hidakat építsünk, de azoknak jelenleg nincs szerepük és nem teljesítenék a polgárok elvárásait, akik miatt egyébként ez az út készül – mondta Kern Imre.

Pásztor István azt mondta, gyakran kérdezik tőle, hogy az Y-leágazás miért politikai kérdés, amire ő azt szokta válaszolni, hogy az nem politikai, hanem életbevágó és infrastrukturális kérdés.

– A lényeg, hogy elmozdultunk a holtpontról. Már többször beharangozták, de remélem, hogy ebben a megbízatási időben végre elkészül az Y-leágazás.  Normális dolog, hogy a határátkelő össze legyen kötve az autóúttal, s hogy a városból eltereljünk 30.000 nehéz teherjárművet – mondta Pásztor István elnök.

Mint mondta, az Y-leágazás új kaput nyit Szabadkára és Palicsra, s hogy nem csak a város és a Vajdaság ezen része, hanem egész Szerbia számára jelentős.

10927_3.jpg

A szabadkai Vojput kezdte építeni az ún. Y-leágazást. Y-leágazást. Szabadkán még 1990. december 28-án aláírták a szerződést a Vojvodina put Rt. és a Telek, Helyi Utak és Közművek Társadalmi Alapja a terelőút, az ún. nyugati terelőút építéséről a belgrádi és a zombori út között 5,1 kilométer hosszan.


Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop